Foto: AFP/Scanpix

Rietumu sankcijas pret Krieviju pārkāpj Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) principus, ceturtdien, 18. septembrī, paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Tiekoties ar augstākajām amatpersonām, Putins norādīja, ka nav nodoma sodīt Rietumu valstis par sankcijām, Putins uzsvēra, ka Rietumi ir mudinājuši Krieviju stiprināt savu ekonomiku, palielināt konkurenci un stimulēt kreditēšanu, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

"Un mūsu galvenais mērķis ir izmantot vienu no Krievijas galvenajām konkurences priekšrocībām – lielu iekšzemes tirgu, un piepildīt to ar mūsu nācijas uzņēmumu augstās kvalitātes precēm," sacīja Putins.

Putins norādīja, ka Rietumvalstis pārkāpj PTO principus, nenodrošinot godīgu un brīvu ekonomisko konkurenci.

Pēc 18 gadu ilgām sarunām Krievija PTO pievienojās 2012. gadā.

Valstīm, kas īsteno piespiedu tirdzniecības sankcijas tas nav jāpamato PTO, ja vien tās netiek apstrīdētas. Tirdzniecības ierobežošanas pamatojums var būt kā vides un veselības, tā aizsardzības apsvērumu dēļ, norāda ziņu aģentūra "Reuters".

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka piektdien, 13. augustā, spēkā stājās jaunās ES sankcijas pret Krieviju.

Jaunās sankcijas vērstas pret konkrētiem Krievijas ekonomikas sektoriem banku, enerģētikas, aizsardzības un finanšu jomā.

Sankciju melnajā sarakstā iekļauti Krievijas lielākie enerģētikas uzņēmumi - "Gazprom" koncerna kompānija "Gazprom Neft", "Rosneft un "Transneft". Tāpat sankciju sarakstā iekļautas arī vairākas bankas, kurām būs liegta finanšu kapitāla pieeja ES tirgū - "Sberbank", VTB, "Gazprombank", VEB un "Rosselkhozbank".

Savukārt aizsardzības nozarē ES liegusi tirdzniecības sadarbību ar deviņiem uzņēmumiem - "JSC Kalashnikov", "JSC Sirius", "OJSC Stankoinstrument", "OAO JSC Chemcomposite", "JSC Tula Arms Plant", "NPK Technologii Maschinostrojenija", "OAO Wysokototschnye Kompleksi", "OAO Almaz Antey", "OAO NPO Bazalt".

Savukārt ASV valdība noteica sankcijas pāris stundas pēc tam, kad ES pastiprināja savas ekonomiskās sankcijas pret Krieviju. ASV pilsoņiem tagad ir aizliegts sniegt aizdevumus ilgāk par 30 dienām Krievijas lielākajai bankai "Sberbank", kā arī sankcijas ietekmēs Krievijas uzņēmumus "Rosneft", "Gazprom", "Gazprom Neft", "Lukoil" un "Surgutneftegaz".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!