Foto: AFP/Scanpix
Neviens negaidīja, ka rietumvalstu noteiktās sankcijas pret Krieviju būs ar tik spēcīgu ietekmi, "New York Review of Books" izdevumā norādījis miljardieris Džordžs Soross.

"ASV un Eiropas pret Krieviju īstenotās sankcijas nostrādājušas krietni ātrāk nekā gaidīts un tās Krievijas ekonomiku ietekmējušas krietni vairāk, kā kāds pirms tam būtu varējis iedomāties," raksta Soross.

"Zemās naftas cenas apvienojumā ar sankcijām iegrūdušas Krieviju finanšu krīzē, kas ir samērojama ar to, kas notika 1998.gadā," vērtējis miljardieris.

Soross norādījis, ka sankcijas kopā ar straujo naftas cenu kritumu nesušas Krievijas ekonomikai daudz lielākus zaudējumus, nekā gaidīja ES un ASV, un novedušas pie finanšu krīzes, ko var salīdzināt ar 1998.gadā piedzīvoto Krievijas defoltu.

Tiesa, Soross arī norāda, ka atšķirībā no 1998.gada, šobrīd Krievija ir krietni labāk nodrošinājusies ar finanšu rezervēm. Soross arī piemin, ka liela daļa no šīm rezervēm šobrīd gan tiek tērēta, lai stabilizētu rubļa svārstīgo kursu.

Miljardieris arī norāda, ka Krievijas defolts, kas ir iespējams, pamatīgi satricinātu globālo ekonomiku, tādā gadījumā īpaši ciestu eirozona.

Jau vēstīts, ka pērnā gada nogalē, 26.decembri, Krievijas zelta rezerves ir samazinājušās līdz 388,5 miljardiem dolāru (319,49 miljardiem eiro), kas nozīmē, ka pirmoreiz kopš 2009.gada augusta zelta rezerves ir zemākas par 400 miljardu atzīmi.

Tāpat Krievijas statistikas dienests paziņojis, ka inflācija valstī 2014 gadā sasniegusi 11,4%, kas ir augstākais līmenis kopš 2008.gada ekonomiskās krīzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!