Foto: Reuters/Scanpix
Kamēr ASV un Eiropas Savienība (ES) vēl aizvien vienojas pret kuriem no Ukrainas "vecā režīma" pārstāvjiem būtu jāpiemēro sankcijas, Austrija un Šveice jau nolēmusi rīkoties praktiski, iesaldējot 20 Ukrainas politiķu un uzņēmēju bankas kontus, vēsta Austrijas ziņu portāls "Diepresse.com".

Austrija savā melnajā sarakstā iekļāvusi 18 personu vārdus, kamēr Šveice 20, vēsta "Diepresse.com".

Lai gan abas valstis nevēlas sarakstā iekļauto cilvēku vārdus atklāt, tie kļuvuši zināmi Austrijas medijiem, kuri tad arī vairākus "melnā saraksta"  Ukrainas politiķu vārdus atklājuši sabiedrībai. Šobrīd Austrijas mediji publiskojuši tikai daļu no tā dēvētā "melnā saraksta", solot tuvākajā laikā atklāt visus 20 Ukrainas politiķus, kuru bankas konti iesaldēti.

Janukovičs un viņa dēls


Foto: Reuters/Scanpix
Šveices un  Austrijas sarakstu augšgalā atrodoties aizvien Ukrainas "de iure" prezidents Viktors Janukovičs un viņa dēls, 1973.gadā dzimušais Aleksandrs Janukovičs. Prezidenta dēls ir otrs bagātākais cilvēks Ukrainā, viņa bagātības lēšamas ap 15 miljardiem ASV dolāru, liecina biznesa žurnāla "Forbes" informācija. Rietumu mediji ziņo, ka Janukoviča juniora holdings "Mako" ilgstoši baudījis augstāko aizsardzību valdības līmenī, kā arī regulāri uzvarējis teju vai visos valsts izsludinātajos konkursos.

Sarakstā arī brāļi Kļujevi


Foto: AP/Scanpix

Šveice melnajā sarakstā iekļāvusi brāļus Sergeju un Andriju Kļujevus,  kuri 1994.gadā Austrijā uzsāka vērienīgu metālapstrādes biznesu, nodibinot firmu "Slav AG". Šveice sarakstā apstiprinājusi abus brāļus, kamēr Austrija tikai Andriju, kurš pēdējos gados bijis visdažādākajos Ukrainas valsts amatos. Andrija pēdējais amats bija Janukoviča administrācijas vadītāja postenis.

Iekšlietu ministrs Zaharčenko


Foto: Publicitātes attēli

Austijas mediji vēsta, ka abu valstu (Šveices un Austrijas) melnajos sarakstos atrodams arī bijušā Ukrainas iekšlietu ministra Vitālija Zaharčenko vārds. Ukrainas drošības dienesti Zaharčenko kopā ar Janukoviču ir  izsludinājuši starptautiskajā meklēšanā. Abi ir aizdomās turamie lietā par cilvēku masu slepkavību, kas pastrādāta grupā, apliecinājis Ukrainas pagaidu ģenerālprokurors Oļegs Mahņickis.

Tieslietu ministre Lukaša


Melnajā sarakstā iekļauta arī Ukrainas tieslietu eksministre Jeļena Lukaša, kura Kijevas protestu laikā vairākkārt  draudēja izsludināt valstī ārkārtas stāvokli, lūdzot Nacionālo drošības un aizsardzības spēku iejaukšanos, ar varu nodrošinot kārtību Kijevas ielās.

Timošenko soģis – ģenerālprokurors Pšonka


Foto: Reuters/Scanpix

Bijušais ģenerālprokurors Viktors Pšonka. Viņš pazīstams kā nozīmīgs personāžs, kurš atbildīgs par ekspremjeres Jūlijas Timošenko ieslodzīšanu. Pasauli šokēja Ukrainas "temīdas sarga'" ārkārtīgi greznā rezidence, kura apmeklētājiem kļuva pieejama apskatei pēc Pšonkas bēgšanas no Kijevas.

Ekspremjers Azarovs

Foto: AP/Scanpix

Melnajā sarakstā iekļauts arī Mikola Azarovs, kurš janvāra beigās Kijevas protestu laikā atkāpās no premjera amata pienākumu pildīšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!