Foto: RIA Novosti/Scanpix
Krievijā šī gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar 2014.gada pēdējo ceturksni, iztikas minimums darbaspējīgajiem iedzīvotājiem palielinājies par 17,1%, liecina Krievijas valdības aprēķini.

Darbaspējīgo iedzīvotāju vecuma grupā iztikas minimums mēnesī aprēķināts 10 404 rubļu (164 eiro) apmērā, pensionāriem tas ir 7916 rubļi (125 eiro), bet bērniem - 9489 rubļi (149 eiro).

Tādējādi, kā liecina Krievijas valdības publiskais paziņojums, pensionāriem iztikas minimums palielinājies par 16,7%, bērniem - par 20,1%, bet cilvēkiem darbaspējīgā vecumā - par 17,1%.

Iztikas minimums atspoguļo minimālo naudas apjomu, kas vajadzīgs, lai cilvēks varētu izdzīvot. Tā apmērs mainās atbilstoši patēriņa cenu izmaiņām. To aprēķina, lai būtu iespēja konstatēt, kāds ir cilvēka ienākumu un dzīves līmenis, kā arī noteikt – kas ir minimāli nepieciešamais, lai varētu izdzīvot

Iztikas minimuma kāpums pamatojams ar inflācijas pieaugumu. Tās līmenis pēc Krievijas finanšu ministrijas datiem 2015.gada pirmajā ceturksnī sasniedzis 17%. Ministrija prognozē, ka 2015.gada laikā inflācijas rādītājs turpinās augt.

Krievijas statistikas biroja "Rosstat" dati liecina, ka zem iztikas minimuma līdzekļiem martā dzīvoja 16 miljoni Krievijas iedzīvotāju. Kopumā, pēc statistikas biroja datiem, Krievijā šobrīd dzīvo 144 miljonu iedzīvotāju. Šajā aprēķinā gan nav iekļauti anektētās Krimas iedzīvotāji.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības līderi lēmuši pret Krieviju paplašināt sankcijas, kā rezultātā Brisele ieviesusi ceļošanas aizliegumus un vairāku uzņēmumu aktīvu iesaldēšanu.

Sankcijas pret atsevišķiem Krievijas tautsaimniecības sektoriem noteikusi arī ASV un citas pasaules lielvaras.

Pasaule tādā veidā reaģē, un mēģina sodīt Krieviju par notikumiem Ukrainas austrumu reģionos, kur drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no 2014.gada aprīļa. Mediji ziņo, ka kaujiniekiem no Krievijas tiek piegādāti papildspēki, kā arī kaujas tehnika un ieroči. Tiek uzskatīts, ka nemierus atbalsta Kremlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!