Foto: Reuters/Scanpix

Rietumvalstu ekonomisko sankciju skartās Krievijas bankas "Rossiya" un "SMP" nākampirmdien, 15. decembrī, plāno uzsākt jauno nacionālo maksājumu sistēmu, ar kuru tās vēlas aizstāt Rietumvalstīs bāzēto SWIF starpbanku maksājumu sistēmu.

"Pilotprogrammā iesaistītas "Rossiya" un "SMP Bank", kurām šis jautājums ir ļoti kristisks un svarīgs. Tās ir ļoti lielas bankas," Krievijas televīzijas kanālam 24TV paskaidroja skaidro Krievijas Nacionālās maksājumu sistēmas (NPS) vadītājs Vladimirs Komļevs.

Ambiciozais plāns izskanēja novembrī, Krievijas centrālajai bankai paziņojot, ka tā vēlas atbrīvoties no Rietumu dominances tās finanšu tirgos.

Sagaidāms, ka tuvākajā laikā pilotprojektam pievienosies vēl "Gazprombank", "Rosbank", "Alfa Bank" un vēl piecas citas bankas. Viena no tām ir Krievijas otra lielākā banka "VTB", kuras vadība pēdējā laikā vairākkārt sludinājusi, ka Krievijai nepieciešama pašpietiekama finanšu sistēma, kā arī ASV dolāra graušana.

NPS tika radīta pēc tam, kad sankciju dēļ maksājumu sistēmas "Visa" un "MasterCard" pārtrauca apkalpot Krievijas banku kartes.

Jau ziņots, ka pirmās Krievijas nacionālās maksājumu kartes tiks izdotas nākamā gada vidū, un tās darbosies vienotā sistēmā ar ķīniešu "UnionPay", japāņu "JCB", kā arī "Visa" un "MasterCard" sistēmām.

Maksājumu karšu sistēma tiks bāzēta uz vienas no jau Krievijā pastāvošajām sistēmām – bankas "Sberbank" izstrādāto "Pro100" vai Krievijas Finanšu tehnoloģiju centra grupas izstrādāto sistēmu "Zolotaya Korona".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!