Foto: AP/Scanpix

Spānijas nacionālās lidsabiedrības "Iberia" darbinieki piektdien noslēdza piecu dienu streiku pret plānotu 3807 darbavietu likvidēšanu un algu samazināšanu.

Šī streika dēļ tika atcelti 1,2 tūkstoši reisu. Streiks ietekmēja galvenokārt iekšzemes reisus, bet lielākā daļa tālāko reisu tika veikti pēc grafika.

"Iberia" darbinieki arī plāno divus piecu dienu streikus nākamajā mēnesī - no 4. līdz 8.martam un no 18. līdz 22.martam.

"Iberia" pārstāvji lēš, ka šīs 15 streika dienas nodarīs kompānijai zaudējumus no 50 līdz 100 miljoniem eiro (no 35 līdz 70 miljoniem latu).

"Iberia" mātesgrupa "International Airlines Group" (IAG) 12.februārī paziņoja, ka plāno likvidēt 3807 darbavietas "Iberia", kas gan ir par aptuveni 700 darbavietām mazāk, nekā bija paziņots novembrī.

IAG, kam pieder arī Lielbritānijas nacionālā aviokompānija "British Airways", izplatītajā paziņojumā teikts, ka "Iberia" 12.februārī ir informējusi darbiniekus, arodbiedrības un Spānijas Darba ministriju, ka ir sākts oficiāls process par kolektīva samazināšanu.

IAG 9.novembrī paziņoja, ka atlaidīs 4500 darbinieku, lai pasargātu 15,5 tūkstošus pārējo darbavietu kompānijā. Tolaik tika arī paziņots par 25‒35% algu samazinājumu. "   Iberia" vēlējās panākt 3147 darbavietu jeb 16% no kopējā strādājošo skaita likvidāciju un algu samazināšanu par 11‒23%, tomēr Spānijas nacionālajai lidsabiedrībai sarunu gaitā to neizdevās panākt. 

"Iberia" vadība ir paziņojusi, ka aviokompānijas zaudējumi no 2008.gada līdz 2012.gada septembrim ir sasnieguši 850 miljonus eiro (597 miljonus latu), tādēļ ir nepieciešami būtiski pasākumi.

Šogad kompānija plāno par 15% samazināt reisu skaitu, galvenokārt atsakoties no reisiem vairākos nerentablos maršrutos uz Latīņameriku.

"Iberia" piloti un stjuarti jau rīkoja vairākus streikus kopš 2011.gada decembra līdz pagājušā gada jūlijam, protestējot pret zemo cenu aviosabiedrības "Iberia Express" izveidošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!