Foto: Publicitātes foto
Turcija ceturtdien izsludinās iepirkumu konkursu par Stambulas trešās un lielākās lidostas būvniecību, un iecerēts, ka tā kļūs par lielāko lidostu pasaulē, otrdien paziņoja Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdoans.

"Mēs ceram, ka [iepirkumu konkursā uzvarēs] spēcīgs konsorcijs un lidosta tiks uzbūvēta pēc iespējas ātrāk," Erdoans teica uzrunā parlamentā, kas tika pārraidīta televīzijā.

"Tomēr tas notiks posmos, lai gan pabeigt vajadzētu trīs līdz četros gados," viņš piebilda.

Plānots, ka sākotnēji lidostai jāspēj uzņemt līdz 100 miljoniem pasažieru gadā, bet to, pakāpeniski paplašinot līdz tā spēs apkalpot 150 miljonus pasažieru gadā, plānots padarīt par pasaulē lielāko.

Septembrī Turcijas transporta ministrs Binali Jildirims septembrī paziņoja, jaunās Stambulas lidostas pirmā kārta ekspluatācijā ir jānodod līdz 2016.gadam.

Lidostu plānots būvēt pilsētas Melnās jūras piekrastes daļā pie Terkosa (Durusu) ezera krastā, tādējādi nodrošinot vieglu piekļuvi no lidostas jūras ceļiem, informējušas Turcijas amatpersonas.

Stambulas pirmā un pagaidām lielākā lidosta - Ataturka lidosta- atrodas pilsētas Eiropas daļā un gadā apkalpo ap 35 miljoniem pasažieru. Savukārt Sabihas Gekčenas vārdā nosauktā otra Stambulas lidosta atrodas pilsētas Āzijas daļā un gadā apkalpo 3,5 miljonus pasažieru.

Tomēr abas Stambulas lidostas vairs nespēj apkalpot arvien pieaugošo pasažieru skaitu, jo pilsēta ir iecienīts tranzītpasažieru mērķis lidojumu savienojumam starp Āziju un Eiropu.

Pašlaik pasaulē noslogotākā pasažieru lidosta ir ASV Atlantas Hārtsfīlda-Džeksona lidosta, kas 2011.gadā apkalpoja gandrīz 100 miljonus pasažieru, liecina Ženēvā bāzētās organizācijas "Airports Council International" dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!