Foto: Shutterstock
"Wealth X Institute" īstenots pētījums, kura ietvaros tika rūpīgi izpētītas ziņas par pasaules bagātākajiem iedzīvotājiem, kuru rīcībā ir vismaz 30 miljonus ASV dolāru (22,44 miljonus eiro) liels kapitāls, apliecinājis, ka lielākā daļa no stereotipiem jeb mītiem par bagātnieku dzīvi, viņu izglītību un bagātības avotiem neatbilst patiesībai.

CNBC, atsaucoties uz šo pētījumu, ziņo, ka 2013. gadā pasaulē dzīvoja aptuveni 119 235 cilvēki, kuriem pieder vismaz 30 miljonus ASV dolāru vērti aktīvi. Tādējādi 0,003% pasaules iedzīvotāju pārvalda īpašumus, kuru vērtība ir līdzvērtīga 28% no globālā iekšzemes kopprodukta 2013. gadā.

Mīts nr.1: Viņi ir mantojuši lielu bagātību

Foto: AFP/Scanpix

Izrādās, tikai 19% no pasaules turīgākajiem cilvēkiem visu savu bagātību ir ieguvuši mantojuma ceļā. Apmēram 65% no viņiem pie turības tikuši pašu spēkiem, bet 16% ir mantojuši daļu no saviem īpašumiem, kuru vērtību pēc tam pavairojuši pašu spēkiem.

Mīts nr.2: Superbagātnieki ir investīciju baņķieri


Foto: AFP/Scanpix

Lai arī pasaules bagātākie ļaudis patiešām darbojas finanšu, banku un investīciju nozarē, vien nepilna piektdaļa jeb 19% nodarbojas tikai ar finansēm un investīcijām.

Mīts nr.3: Miljardieriem ir ‘Efeju līgas’ augstskolās gūta izglītība


Foto: PantherMedia/Scanpix

Plaši izplatīts stereotips, ka lielākā daļa pasaules bagātāko cilvēku ir ieguvuši augstāko izglītību tā dēvētajās "Efeju līgas" augstskolās (šajā līgā ietilpst Jēlas, Prinstonas, Hārvārda, Kolumbijas, Braunas un Pensilvānijas universitātes, kā arī Kornelas universitāte un Dārtmutas koledža), kas viņiem nodrošinājušas plašu kontaktu loku, ko var izmantot, lai gūtu lielākus panākumus. Patiesībā tikai 3,5% no pasaules bagātāko cilvēku lokā ietilpstošajiem ļaudīm ir mācījušies kādā no šīm augstskolām, bet 13,6% vispār nav pabeiguši koledžu.

Mīts nr. 4: IT nozares miljardieriem nav augstākās izglītības

Foto: AP/Scanpix
Šī stereotipa izcelsme, visticamāk, skaidrojama ar to, ka sabiedrības acīs IT jomas bagātākos censoņus personificē "Facebook" radītājs Marks Zakerbergs, kurš savulaik pameta mācības Hārvārda universitātē. Tomēr lielākā daļa IT jomas bagātnieku ir ieguvuši augstāko izglītību, turklāt viņu vidējais vecums ir 54 gadi un, protams, viņi nevalkā kapučjakas.

Mīts nr.5: Bagātnieki ir imūni pret ekonomikas krīzēm


Foto: F64
Nenoliedzami, ka cilvēki, kuru rīcībā esošais kapitāls rakstāms ar astoņu, deviņu vai pat desmit cipariem, arī ekonomikas krīžu laikā nav spiesti kārt zobus vadzī. Tomēr viņi nav imūni pret finanšu krīzēm - laika posmā no 2008. līdz 2009. gadam, kad pasauli pārņēma "Lehman Brothers" kraha izraisītā krīze, kopējais superbagātnieku skaits saruka par 20%. Turklāt viņu īpašumu kopējā vērtība samazinājās par 22%.

Mīts Nr.6: Ķīnā ir visvairāk miljardieru


Foto: Reuters/Scanpix

Šis mīts ir dzimis pēdējā desmitgadē, kad, pateicoties straujajiem ekonomikas izaugsmes tempiem, Ķīnai izdevies kļūt par otro lielāko ekonomiku pasaulē. Protams, ķīniešu izcelsmes miljardieru ekstravagantie pirkumi piesaista plašu uzmanību, radot greizu priekšstatu, ka tieši viņi pakāpeniski kļūst par jaunajiem "pasaules saimniekiem". Patiesībā pērn Ķīnas superbagātnieku īpašumu kopējā vērtība ir samazinājusies un ASV vēl arvien ir trīs reizes vairāk miljardieru nekā Ķīnā, kuras iedzīvotāju skaits ir vairākkārt lielāks.

Mīts nr.7: Bagātnieki ir skopi


Foto: PantherMedia/Scanpix

Izrādās, ka pasaules bagātāko cilvēku lokā ietilpstošie cilvēki savas dzīves laikā labdarībai vidēji ziedo 25 miljonus ASV dolāru, savukārt tie, kurus varam dēvēt par filantropiem - pat vairāk nekā 100 miljonus ASV dolāru.

Mīts nr.8: Visiem bagātniekiem pieder jahtas vai privātās lidmašīnas


Foto: PantherMedia/Scanpix

Aprēķināts, ka tikai 20% pasaules bagātāko cilvēku var lepoties ar to, ka viņu īpašumā ir privātā lidmašīna vai grezna jahta. Tiesa gan, burāšana arvien ir iecienīts sabiedrības "krējuma" hobijs. Tomēr lidošanai arī pasaules bagātākie cilvēki lielākoties izmanto komerciālos avioreisus, tiesa gan, ceļojot biznesa vai pirmajā klasē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!