Foto: Reuters/Scanpix

ASV politiķis Donalds Tramps atteiksies no plānotu investīciju veikšanas Lielbritānijā viena miljarda ASV dolāru (950 miljonu eiro) apmērā, ja viņam tiks liegta iebraukšana šajā valstī, trešdien paziņoja Trampa biznesa impērijas preses sekretārs.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas parlaments šomēnes debatēs par to, vai aizliegt Trampam iebraukt valstī viņa skandalozo izteikumu dēļ, kas raksturoti kā "naida runa".

Trampa Organizācija ir paziņojusi, ka šāds aizliegums radītu "bīstamu precedentu". Tā arī informēja, ka Tramps ir plānojis investēt pavisam 700 miljonus britu mārciņu (950 miljonus eiro, vienu miljardu ASV dolāru) divos golfa laukumos, kas viņam pieder Skotijā.

"Jebkāda rīcība ceļošanas ierobežošanai piespiestu Trampa Organizāciju nekavējoties izbeigt šīs un visas turpmākās investīcijas, kuras mēs pašlaik esam iecerējuši veikt Apvienotajā Karalistē," paziņoja organizācijas preses sekretārs Džordžs Soriels.

"Vestminstera (britu parlaments) radītu bīstamu precedentu un sūtītu pasaulei briesmīgu vēsti, ka Apvienotā Karaliste ir pret runas brīvību un tai nav intereses piesaistīt iekšējas investīcijas," teikts organizācijas paziņojumā.

Vairāk nekā 570 tūkstoši britu ir parakstījuši interneta petīciju ar aicinājumu aizliegt iebraukšanu Lielbritānijā Trampam, kurš ir populārākais pretendents uz izvirzīšanu par Republikāņu partijas kandidātu ASV prezidenta vēlēšanām, viņa "naida runas" dēļ. Tramps ir nācis klajā ar skandaloziem izteikumiem, vēršoties pret musulmaņiem, meksikāņiem un citām grupām.

Gandrīz 41 tūkstotis britu ir parakstījuši pretēju petīciju ar aicinājumu neaizliegt Trampam iebraukšanu Lielbritānijā, jo viņa izteikumi ASV priekšvēlēšanu kampaņā neattiecas uz Lielbritāniju un šāds aizliegums varētu radīt sarežģījumus abu valstu attiecībās nākotnē.

Parlamenta petīciju komiteja, kurā ir 11 deputāti, ir paziņojusi, ka debates par abām petīcijām notiks 18.janvārī.

Britu parlamentāriešiem ir pienākums izskatīt debatēs jebkuru petīciju, kuru valdības oficiālajā petīciju vietnē parakstījuši vismaz 100 tūkstoši cilvēku. Šo debašu beigās netiek pieņemti nekādi lēmumi.

Lielbritānijas valdība, bažījoties par "naida runu", ir bloķējusi dažu skandalozu personu iebraukšanu Lielbritānijā.

Tramps savos priekšvēlēšanu izteikumos ir ierosinājis uz laiku pilnīgi aizliegt musulmaņu iebraukšanu ASV pēc 2.decembrī notikušās apšaudes Kalifornijas štata Sanbernardino pilsētā, kurā precēts musulmaņu pāris nogalināja 14 cilvēkus. Vēl pirms tam viņš savos izteikumos ir raksturojis meksikāņu imigrantus kā izvarotājus un narkotiku tirgotājus.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons ir nosodījis Trampa izteikumus par musulmaņiem kā "šķeltnieciskus, stulbus un aplamus", bet neatbalsta ierosinājumu aizliegt viņam iebraukt Lielbritānijā.

Skotija, no kuras cēlusies Trampa māte un kur viņam pieder divi golfa laukumi, ir distancējusies no Trampa pēc viņa izteikumiem par musulmaņiem.

Skotijas valdība decembrī atteicās no Trampa kā biznesa vēstnieka un anulēja viņa dalību uzņēmējdarbības tīklā "GlobalScot". Roberta Gordona Universitāte Aberdīnā atņēma Trampam 2010.gadā piešķirtu goda doktora grādu uzņēmējdarbības administrēšanā, jo viņa paziņojumi "ir pilnīgi nesavienojami ar universitātes etosu un vērtībām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!