Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps par Valsts kases sekretāru izraudzījies ilggadējo investīciju bankas "Goldman Sachs" baņķieri un filmu producentu Stīvenu Mnučinu, vēsta "CNN Money".

Tramps miljonāru šī gada maijā uzaicināja pievienoties savai vēlēšanu kampaņas komandai, kur viņš atbildēja par finansējuma piesaisti. Jeilas universitātes absolventam nav iepriekšējas pieredzes valsts institūciju darbā, taču viņš ilgi strādājis "Goldman Sachs", dažādās nekustamo īpašumu kompānijās, kā arī ar savu producentu kompāniju piedalījies Holivudas lielbudžeta filmu projektos, piemēram, "Suicide Squad", "Avatar" un "X-Men".

Sava pēdējā Holivudas projektā, producējot romantisko komēdiju "Rules Don't Apply", Mnučins nelielā lomā debitējis arī kā aktieris.

Trampa izraudzītais Valsts kases vadītājs "Goldman Sachs" pievienojās 22 gadu vecumā un pavadīja kompānijā 17 gadus, pametot to neilgi pirms savas 40 gadu jubilejas 2002. gadā. Pēc bankas pamešanas Mnučins vairākas reizes mainīja darbu, tostarp gadu vadīja miljardiera Džordža Sorosa hedžfondu.

2004. gadā ar Sorosa palīdzību viņš izveidoja pats savu hedžfondu "Dune Capital Management", bet 2008. gadā nopirka bankrotējušo "IndyMac" banku, un pārsauca to par "OneWest". "IndyMac", kā atgādina "CNN Money", bija viena no zināmākajām bankām, kas izputēja pēc nekustamo īpašumu burbuļa plīšanas finanšu krīzes laikā. Banku Mnučins nopirka kopā ar vairākiem citiem investoriem, tostarp Sorosu.

Gūstot vērienīgu 3,4 miljardu ASV dolāru peļņu, Mnučins un partneri banku pārdeva 2015. gadā. Viņa personīgā bagātība, kā lēš "Bloomberg", varētu būt ap 200 miljoniem ASV dolāru.

Oficiālā Mnučina nominēšana Valsts kases sekretāra amatam gaidāma trešdien, vēsta "The New York Times".

ASV valsts kase atbild par nodokļu iekasēšanu, ASV ārzemju banku uzraudzību. Kopumā Valsts kase atbildīga par 100 000 darbiniekiem, aptuveni 91 tūkstotis no tiem strādā nodokļu ieņēmumu dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!