Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas prezidenta vēlēšanu uzvarētājs Petro Porošenko Lietuvas ārlietu ministram Linam Linkevičam apliecinājis, ka Ukraina jūnija sākumā ar Eiropas Savienību (ES) parakstīs brīvās tirdzniecības līgumu.

"Viņš [Ukrainas prezidenta vēlēšanu uzvarētājs Porošenko] ir apņēmības pilns izpildīt priekšvēlēšanu kampaņā solīto un pēc iespējas ātrāk parakstīt [līgumu], un viņš vēlētos to darīt Kijevā," pēc tikšanās ar Porošenko Ukrainā ceturtdien pavēstīja Lietuvas ārlietu ministrs. "Kas attiecas uz viņa gatavību parakstīt [līgumu], baumas par vilcināšanos ir nepatiesas (..), esmu par to pilnīgi pārliecināts."

Jau vēstīts, ka Porošenko ar 55% balsu uzvarēja svētdien aizvadītajās Ukrainas prezidenta vēlēšanās, un viņa inaugurācijas ceremonija notiks 7.jūnijā.

Pēc uzvaras vēlēšanās Porošenko solīja ieviest ES asociācijas līgumu un "īstenot ukraiņu Eiropas sapni".

Taču viņš konkrēti nesolīja parakstīt padziļināto un visaptverošo brīvās tirdzniecības nolīgumu (DCFTA). Tas raisīja bažas, ka viņš varētu to izmantot, lai mēģinātu vienoties ar Krieviju.

Ja Ukraina parakstīts DCFTA, tai joprojām varēs būs brīvās tirdzniecības sakari ar Krieviju, taču tā nedrīkstēs iestāties Eirāzijas Ekonomiskajā savienībā, par kuras izveidi ceturtdien Astanā tika parakstīta vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!