Foto: Reuters/Scanpix

Amerikas Savienotās Valstis (ASV) ir lielākais ārvalstu tiešo investīciju avots Eiropā, liecina jaunākais audita, nodokļu, darījumu un konsultāciju uzņēmuma "Ernst&Young" pētījums par Eiropas valstu pievilcību investīcijām "European Attractiveness Report 2013".

ASV nodrošinājušas 27,5% no investīciju projektiem 2012.gadā.

Vairāk nekā pusi no ārvalstu tiešajām investīcijām Eiropā nodrošinājušas pašas Eiropas valstis, investējot ārpus savas valsts, un to vidū līdere ir Vācija, kurai seko Apvienotā Karaliste, Francija un Šveice.

Japāna nodrošinājusi 4,6% no ārvalstu tiešajām investīcijām, Brazīlija, Indija un Ķīna - 5,6%.

ASV uzņēmumi pagājušajā gadā Eiropā investējuši 1045 projektos, galvenokārt ieguldot biznesa pakalpojumos un programmatūrā. Vadošo investoru vidū ir "IBM Corp", "FedEx Corp", "Amazon.com Inc" un "eBay Inc". ASV investori ieguldījuši arī biotehnoloģijās, ķīmijas nozarē, loģistikā un automobiļu sektorā.

SIA "Ernst&Young Baltic" partneris Guntars Krols biznesa portālam "Nozare.lv" atzina, ka Latvijā un Baltijā situācija atšķiras no kopējās Eiropas situācijas. Kamēr Eiropā lielākais ārvalstu investīciju avots ir Amerikā bāzētas korporācijas, Baltijā ASV investori nav tik aktīvi jaunu projektu īstenošanā.

Krols skaidroja, ka mums ir gan pārāk mazs noieta tirgus, gan arī pārāk maz resursu, kas ASV investoriem nepieciešami uzņēmējdarbības radīšanai. ASV ir interese par lieliem investīciju projektiem, piemēram, autobūvē ar tūkstoš darbavietām, taču Latvijai tādā situācijā īsti nav ko piedāvāt investoram. ASV investīcijas Eiropā pamatā aizplūst uz lielākajām Eiropas valstīm, skaidroja Krols.

Saskaņā ar "Ernst&Young" pētījumu visvairāk ASV investīciju pērn Eiropā ieplūda Apvienotajā Karalistē, kam seko Francija, Vācija, arī Īrija. No Centrālās un Austrumeiropas valstīm ASV investīcijas ieplūdušas Polijā, Krievijā un Turcijā.

"Ernst&Young" pētījumu par Eiropas pievilcīgumu investīcijām veic katru gadu. Pētījums sniedz ieskatu par ārvalstu tiešajām investīcijām Eiropā, balstoties uz "Ernst&Young" monitoringa datiem par īstenotajiem investīciju projektiem. Pētījums neiekļauj informāciju par uzņēmumu pirkšanas un pārdošanas darījumiem. Savukārt investīciju nākotnes noskaņojumu raksturo 808 starptautisku uzņēmumu vadītāju aptauja, kas atklāj, cik pievilcīga ārvalstu investoru acīs ir Eiropa un citi reģioni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!