Foto: Privātais arhīvs

Sanaglot koka namiņu var katrs galdnieks amatieris. Bet rokām uzvilkt kokā pustonnu smagus baļķus un sasiet ar virvi – tas jau izklausās interesanti! RTU arhitektūras studenta Matija Babra projektētās platformu mājas kokos ir tieši tādas – īpašas un unikālas, jo tiek būvētas bez nevienas pašas naglas vai skrūves. Turklāt pats celtniecības process tiek piedāvāts kā aizraujoša aktivitāte šobrīd tik populārajai komandu saliedēšanai. Biznesa projekts TreeHouse Place jeb māja kokos top ar RTU ideju laboratorijas IdeaLAB atbalstu. Tās lielākais sadarbības partneris ir BlueOrange.

Kāpēc kokos?

Lai gan mājas kokos pasaulē nav nekas jauns un arī Latvijā ir jau savs pionieris, Matijs izvēlējies savu ceļu, kas padara viņa ideju Latvijā un Baltijas valstīs ne mazāk unikālu. Visa intriga ir platformas stiprināšanas metodē – tas tiek darīts tikai ar auklu palīdzību, bez skrūvēm, naglām vai urbšanas.

"Esam vairāk kā pētnieki, eksperimentētaji. Tas nav kaut kāds hobija projekts. Viss pakļauts rūpīgiem slodzes aprēķiniem, lai māju platformas iztur vētras un lielu smaguma slodzi," stāsta Matijs.

Matijs Babris
Matijs Babris

Platformas tiek celtas no sešus metrus gariem baļķiem, uzvelkot kokā ar trīsi. Tehnoloģija ir tik viegla, ka pēc nelielas apmācības to var uzbūvēt gan pusaudžu komanda, gan vīri gados.

Tuvāk debesīm viss ir maģiski

Pirmā platformu māja tapa pirms diviem gadiem Ķegumā, pērnvasar uzbūvētas jau trīs. Interese par tām ir gan uzņēmējiem, gan individuāliem klientiem. Vienas konstrukcijas izbūve kokā, ja klients to dara paša spēkiem pēc instrukcijas, maksā aptuveni 15 000 eiro.

Platformu var aprīkot ar visām ērtībām gluži kā jebkuru dzīvokli – rīkot filmu vakarus uz terases, grillēt gaļu vai relaksēties džakuzi. Pagaidām gan konstrukcijas vairāk piemērotas vasaras apstākļiem. Uz ziemas periodu, lai mitrums un sals nebojā, tās tiek nojauktas. Gluži kā lego konstruktors – uzbūvē, papriecājas un nojauc, lai nākamreiz būvētu vēl labāku.

Matijs pats jau vairākus gadus trenējas alpīnismā un klinšu kāpšanā. No augstuma viņam bail nav. "Ir lieliska sajūta pamosties no rīta astoņus metrus virs zemes. Redzēt, kā veidojas migla, lec saule. Viss, ko dari augšā, pat vienkāršas lietas – mūzika, uguns uz grila, kļūst daudz maģiskākas". Arī odi augšā gandrīz netraucē, tie paliekot lejā pie zemes.

Nākotnē - gan viesnīca, gan skatu tornis

Nākotnē Matijs redz iespēju savu projektu attīstīt ļoti dažādos virzienos.

Sadarbībā ar kādu pašvaldību, iespējams, Durbes, varētu izbūvēt koka platformu tīklu kokos visiem interesentiem – te namiņus varētu izmēģināt, apskatīt būvniecību u.c.

Cits virziens ir šādas platformas kokos piedāvāt festivāliem, brīvdabas pasākumiem, kā arī plašāk izmantot komandu saliedēšanas treniņos.

Tālākā nākotnē ir doma par nelielu viesnīcu tīklu. Nevis tradicionālu ar zvaigznēm, bet sezonālu pop up versiju kādā gleznainā Latvijas vietā ar lielisku skatu. "Cilvēks dodas dabā, lai piedzīvotu izjūtas, ko ikdiena nesniedz. Dzīve kokā ir tieši tas – unikāla, jauna pieredze virs zemes, tuvāk putniem, mākoņiem un vāverēm," saka Matijs. Konstrukcijas kokos var papildināt ar ērtiem šūpuļtīkliem, šūpolēm, slidkalniņiem un citiem rīkiem.

Projekta nākamo ieceru vizualizācija. Autors:Matijs Babris

Projekta vizualizācija

Vēl viena doma ir piedāvāt būvēt platformas kokos novadu pašvaldībām vai uzņēmējiem tūristu piesaistei. Skatu torņa izbūve ir ļoti dārga un lēna. TreeHouse Place piedāvā elastīgāku, ātrāku un videi draudzīgāku risinājumu ar mazākām investīcijām. Vēl viens pluss – pašvaldība būves veidošanā var iesaistīt arī vietējos iedzīvotājus, kas var kļūt par jauku piedzīvojumu cilvēku saliedēšanai.

Ideja – soli pa solim

  • Biznesa ideju piespēlē vides entuziasti

Radīt māju kokā Matijam pirms dažiem gadiem lūdza aktīvās atpūtas biedrība Piedzīvojuma gars, lai izmantotu komandu saliedēšanas treniņiem. "Sākām pētīt, kas pasaulē šajā jomā tiek darīts. Pabijām Nīderlandē, apguvām viņu pieredzi un sapratām, ka varam radīt savu unikālu risinājumu, kāda citiem nav."

  • RTU IdeaLab norāda virzienu

Lai sekmīgāk virzītu ideju tirgū, TreeHouse Place nesen kļuva par RTU ideju laboratorijas IdeLab dalībnieku. "Saņēmām ideju koučingu, vairākas ekspertu konsultācijas, bet svarīgākais - izkristalizējās idejas, kādos virzienos strādāt. Sākumā bija diezgan liels haoss, gribējām darīt visu, bet tagad ir skaidri mērķi. Jaunam uzņēmumam tas ir ļoti būtiski."

  • Dzīvo no projektiem

Galvenais līdzekļu avots TreeHouse Place patlaban ir dažādi projekti – RTU Iniciatīvas fonds, ES programma Erasmus, starptautiskā sadarbība u.c. Naudu primāri vajag materiālu iegādei, kā arī inventāram un uzturēšanās izmaksām celtniecības vietā. Matijs godīgi atzīst, ka līdzekļu piesaiste nav viņa mīļākais darbs. "Daudz labprātāk meklēju risinājumus, kā efektīvāk un labāk būvēt, projektēt jaunas konstrukcijas. Bet apzinos, ka bez naudas arī nekas nenotiek."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!