Foto: Маренда Запольска

Melns, mitrs purniņš, spožas acis, enerģija un dzīvesprieks – tāda ir retrivera kucīte Grēta, kas jau piecus mēnešus kinologa vadībā mācās kļūt par ratiņkrēslam piesaistītās Katrīnas draugu un palīgu. Unikālo programmu "Draugs īpašam bērnam" ar labdarības fonda BlueOrange Charity atbalstu Latvijā īsteno integrācijas biedrība "Es Redzu". Tās ietvaros par saziedoto naudu bērniem ar īpašām vajadzībām tiks sagatavoti pirmie seši suņi-asistenti, kuri jau no kucēna vecuma aug un tiek apmācīti ģimenē, atvieglojot īpašo bērnu ikdienu.

1.stāsts: Katrīna un Grēta

Astoņgadīgā rīdziniece Katrīna ir dzīvespriecīga un apbrīnojama meitene, kas pacietīgi un varonīgi uztver visus pārbaudījumus. Katrīnu ir skārusi smaga slimība, kas neļauj viņai staigāt. Taču viņas vecāki dara visu iespējamo, lai meitiņa dzīvotu pilnvērtīgu dzīvi un izaugtu gudra un patstāvīga. Sasniegts ir ļoti daudz! Neskatoties uz to, ka ratiņkrēsls ir galvenais Katrīnas pārvietošanās līdzeklis, viņa ir iemācījusies staigāt arī ar ortozēm un nupat ir sekmīgi pabeigusi Igauņu pamatskolas 1.klasi.

Ikdienā Katrīnai ir nepieciešama liela visas ģimenes palīdzība. Vienlaikus ir nepieciešamas arī īpašas nodarbības rokas muskuļu stiprināšanai un nepārtraukta motivācija attīstībai. Lai šīs ikdienas rūpes ar laiku atvieglotu, Katrīna un viņas ģimene kļuva par jaunās programmas "Draugs īpašam bērnam" pirmo dalībnieci.

Aizvadītajos Ziemassvētkos ir piepildīts Katrīnas sapnis – viņa ir ieguvusi savu personīgo palīgu. Ģimenes mājās ieradies jauns draugs – melnais retrīvera kucēns Grēta. Tas ir draudzīgs, sabiedrisks un pacietīgs kucēns, kurš speciālista vadībā tiek audzināts par profesionālu suni-asistentu.

Jauns draugs uz mūžu. Katrīnas pirmie Ziemassvētki ar Grētu. Ivo Blūma foto

Nodarbībās pacietīgu darbu pārvērst par ikdienas prieku

Regulārās nodarbības notiek individuāli mājās un uz ielas. Ar kucēnu un arī Katrīnu strādā Latvijas Kinologu federācijas eksperte, viena no Latvijā pazīstamākajām kinoloģēm un suņu apmācības trenerēm Vladislava Akimova. "Sākumā Grēta ies blakus ratiem, iemācīsies padot, aiznest un atnest dažādus priekšmetus, un ar laiku kļūs par Katrīnas lielāko palīgu, atvieglojot ģimenei ikdienas gaitas," stāsta V. Akimova.

Pirmie nodarbību mēneši jau parāda rezultātus. Kamēr kucēns pacietīgi apgūst paklausības pamatus, arī meitenei ir pirmie ieguvumi. "Katrīnai ir iztaisnojusies mugura un atbrīvojušās rokas. Tā kā meitenei visu laiku jāgriež ratiņkrēsla riteņi, tad viņas rokas ir saspringtas, bet saskarsmes un apmācības procesā viņa glauda savu suni, dod tam barību, kas prasa precīzu pirkstu kustību. Apmācot suni iet blakus, gribot negribot ir jāatbrīvo rokas, jāiztaisno pleci un jāatver krūšu kurvis,- tā ir dabiskā fizioterapija. Vienlaikus ar suņa-asistenta sagatavošanu notiek arī bērna fiziskā stāvokļa uzlabojums. Parasti darbs ar pieaugušu suni aizņem vairākus mēnešus, taču šajā gadījumā mēs strādājam ar kucēnu, kas aug ģimenē kopā ar bērnu. Tāpēc apmācība var ilgt gadu vai pat vairāk," atzīmē kinoloģe Vladislava Akimova.

"Izmantojot zirgus un delfīnus, pasaulē tiek plaši pielietota petterapija kā ārstnieciskā metode bērniem ar īpašām vajadzībām. Arvien biežāk tiek izmantoti arī suņi. Dzīvojot nepārtraukti kopā ģimenē ar bērnu, šajā gadījumā suns savu otro uzdevumu veic diendienā," par programmas priekšrocībām stāsta Aivija Bārda. "Bērns darbojas ar suni emocionāli pozitīvos un komfortablos apstākļos un to neuztver kā ārstniecības kursu. Sadarbojoties ar dzīvnieku, bērns kļūst pacietīgāks, drosmīgāks, patstāvīgāks, aug viņa pašnovērtējums."

Īpašajiem bērniem – tikai īpaši suņi

Par asistentiem var kļūt dažādu šķirņu suņi, tomēr viņus visus vieno kopīgas rakstura iezīmes - temperamenta stabilitāte, pacietība, noturīgums, bezbailība, pietiekami liels jūtīgums. Atbilstošus kucēnus, kuri jau kopš mazām dienām ir parādījuši konkrētajam bērnam piemērotas rakstura īpašības, palīdz atrast programmas piesaistītie eksperti. Būtiski, ka suņu apmācība ģimenē notiek tikai tāda kinologa vadībā, kuram ir profesionālas zināšanas par to, kā suni sagatavot atbildīgajam darbam. Šobrīd Latvijā tādi speciālisti ir ne tikai Rīgā, bet arī citās Latvijas pilsētās – Valmierā, Liepājā, Daugavpilī, Talsos. Grētas kinoloģei Vladislavai Akimovai ir kanisterapijas asistenta izglītība, kas pasaulē gūst arvien lielāku popularitāti. Kanisterapija ir rehabilitācijas metode, kas palīdz pārvarēt sociālo atstumtību, ceļ pašvērtību, mazina neirozes un stiprina psiholoģisko noturību, palīdz pārvarēt psiholoģisko atstumtību. Pēdējais aspekts jo īpaši nozīmīgs kļūst bērnam sasniedzot pusaudžu vecumu.

"Līdz šim Latvijā nebija līdzīgu programmu, kurās tiktu apvienota palīga sagatavošana un bērna sabiedriskā integrācija. Vienlaikus ir jāsaprot, ka kucēna audzināšana mājās apstākļos uzliek papildu slogu ne tikai trenerim, bet arī ģimenei, kur galvenais faktors ir ģimenes morālā un psiholoģiskā gatavība," uzskata Vladislava Akimova. Viņa atzīmē, ka starp suni–asistentu un ģimenes suni nevar likt vienlīdzības zīmi. Tas ir īpaši pārbaudīts, audzināts un apmācīts suns. Vienlaikus ir jāsaprot, ka nebūt arī ne katra ģimene tam ir gatava. Tā ir ļoti liela atbildība. "Taču esmu pārliecināta, ka nākotnē suņi-asistenti un suņi-pavadoņi neredzīgajiem daudzos gadījumos varēs ļoti sekmīgi aizvietot tik ļoti nepieciešamos darbiniekus-asistentus," piebilst Vladislava Akimova.

Ikviens var kļūt par mūsu draugu

Iegādāties jau izskolotus, speciāli apmācītus suņus-asistentus, kādus plašāk izmanto cilvēkiem attīstītās valstīs, ir dārgi. Tāpat, emocionāli sekmīgāk programma notiek, ja topošais servisa suns ģimenē ienāk jau kucēna vecumā. Latvijā uzsāktā kucēnu apmācīšana īpašā bērna ģimenē ir pilotprogramma, kam ar interesi seko speciālisti kaimiņvalstī Igaunijā, arī Krievijā. "Kucēna sagatavošana suņa-asistenta lomai ģimenē ir ārkārtīgi liela speciālista atbildība un papildus liela slodze ģimenei. Ne katrs tam ir gatavs. Iesāktā programma ir vērtīga pieredze, taču visām iesaistītajām pusēm ir jābūt gatavām veltīt papildus laiku un pūles," uzsver kinoloģe Vladislava Akimova.

Ģimenes, kuras audzina bērnus ar īpašām vajadzībām, visus līdzekļus velta sava bērna veselībai. Tāpēc tāda programma var tikt realizēta tikai ar sabiedrības vai privātu atbalstu. Šobrīd Latvijā tai valsts līdzfinansējuma nav. Taču speciālisti cer, ka ar laiku arī Latvijā suņu-asistentu sagatavošana un kanisterapija tiks iekļauta oficiālajā rehabilitācijas sarakstā, kā tas ir, piemēram, mums tuvējā Polijā.

"Kucīte Grēta Katrīnai Ziemassvētkos tika dāvināta, pateicoties tieši BlueOrange darbinieku saziedotajiem līdzekļiem. Pateicoties bankas darbinieku atsaucībai, Katrīnas ģimenei ir nodrošināta šī programma, taču mēs gribam palīdzēt arī Robertam Valmierā, Kirilam Liepājā, Elīnai Salacgrīvā un citiem īpašajiem bērniem. Ziedojot šim projektam, mēs bērniem ar īpašām vajadzībām dāvinām to, kā viņiem trūkst visvairāk – prieku un iespēju dzīvot pilnvērtīgāku, interesantāku un aizraujošāku dzīvi," atzīmē labdarības fonda BlueOrange Charity valdes locekle Ingrīda Šmite.

Ikviens tiek aicināts mums pievienoties, atbalstot īpašo labdarības programmu "Draugs īpašam bērnam". Mūsu draugiem un atbalstītājiem noderēs rekvizīti:

Nodibinājums "BlueOrange Charity"
reģistrācijas numurs 50008218201
Banka: BALTIKUMS BANK AS SWIFT: CBBRLV22XXX
Konta Nr. LV59CBBR1123215500010
Ar norādi – Projektam "DRAUGS ĪPAŠAM BĒRNAM"

Plašāk ar Katrīnas lielisko ģimeni var iepazīties arī citās publikācijās – šeit un šeit.

Materiāls sagatavots sadarbībā ar labdarības fondu BlueOrange Charity

Ivo Blūma un Marendas Zapoļskas foto

Piezīme. BlueOrange ir zīmols, kuru lieto Baltikums Bank AS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!