Foto: Publicitātes attēli

Kompānija "Microsoft" no otrdienas, 11. aprīļa, pārtrauc "Windows Vista" atbalstu – šai operētājsistēmai vairs nav gaidāmas jaunas funkcijas, drošības atjauninājumi un izmaiņas dizainā, liecina publiskotais kompānijas paziņojums.

Sākotnēji operētājsistēma tika dēvēta segvārdā "Longhorn", un tai bija paredzēts ieviest vērienīgas izmaiņas cilvēka darbā ar datoru, taču tā vietā kompānija saņēma klientu sūdzības par neērtu funkcionalitāti un paziņojumiem, kuri nemitīgi traucēja ikdienas darbu. Operētājsistēma tirgū debitēja aptuveni pirms desmit gadiem.

"The Verge" vērtē, ka "Windows Vista" tika palaists laikā, kad "Microsoft", baudot tirgus monopolu, bija kļuvis iedomīgs un apsēsts ar esošo produktu mārketingu, tērējot tam nesamērīgi lielus līdzekļus.

Vienlaikus uzņēmums nepamanīja, kā tā konkurents "Apple" ieguldīja līdzekļus inovatīvu un uz lietotāju vērstu programmatūru izstrādē. Tolaik Stīva Džobsa vadītā kompānija izmantoja agresīvas sabiedrisko attiecību kampaņas, kuru laikā cilvēkiem piedāvāja sarežģītā "Microsoft" vietā izvēlēties vienkāršu un ērti lietojamu "Apple" programmatūru.

"Vista" bija paredzēts kā "Windows XP" pēctecis, taču arī pēc jaunās programmatūras publiskošanas daudzi privātie un biznesa klienti nolēma palikt pie XP versijas. Piemēram, pāris mēnešus pēc "Vista" debijas "Dell" paziņoja, ka tāpat turpinās pārdot datorus komplektā ar XP sistēmu.

Apzinoties "Vista" situāciju tirgū, "Microsoft" krietni agrāk kā ierasts izlaida jaunu programmatūru, un 2009. gada nogalē datoru lietotajiem tika nodots "Windows 7".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!