No 2016. gada 30. aprīļa, ceļotājiem atrodoties citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, viesabonēšanas cenas mobilajiem sakariem samazināsies vismaz četras reizes, apstiprina Eiropas Parlamenta (EP) informācijas birojs.

Viesabonēšanas tarifs zvaniem samazināsies no 19 centiem par minūti līdz aptuveni pieciem centiem, datu pārraidei viesabonēšanas cena samazināsies no 20 centiem par megabaitu līdz 5 centiem par megabaitu, bet viesabonēšanas maksa par vienu īsziņu saruks no 6 centiem līdz diviem centiem.

Līdz ar pilnīgu viesabonēšanas atcelšanu 2017. gadā jāmaksā būs tik, cik pašlaik par pakalpojumu tiek maksāts mītnes zemes operatoram.

Eiropas Savienības (ES) Padome šādu vienošanos jau apstiprinājusi, bet Eiropas Parlamentā (EP) galīgais lēmums tiks pieņemts nākamnedēļ. Tiesa gan, kā norāda EP deputāts Krišjānis Kariņš, EP balsojums drīzāk definējams par formularitāti.

Jaunos tarifus, ārzemēs izmantojot Latvijas mobilo sakaru operatoru pakalpojumus, gan nevarēs izmantot ārvalstīs dzīvojot pastāvīgi.

Savukārt pēc Satiksmes ministrijas (SM) vēstītā, Eiropas pirmie atvērta interneta noteikumi paredz, ka operatoriem būs jāaprūpē visa datu plūsma vienlīdzīgi, sniedzot interneta piekļuves pakalpojumus.

Datu plūsmas bloķēšana vai paātrināšana būs pieļaujama tikai izņēmumā gadījumos – piemēram, lai novērstu kiberuzbrukumus vai datu plūsmas sastrēgumus.

Pakalpojumi, kam nepieciešama specifiska līmeņa interneta kvalitāte ("specializētie pakalpojumi"), tiek atļauti, ja interneta piekļuves pakalpojumu sniedzēji spēj nodrošināt interneta piekļuves pakalpojumu vispārējo kvalitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!