Foto: TransferWise
Šobrīd karstākais Baltijas startaps ir Igaunijas tehnoloģiju uzņēmums "TransferWise" – kompānijas dibinātāji atzīti par Lielbritānijas gada uzņēmējiem, kā arī investīcijās piesaistījuši pazīstamā aviobiznesa "haizivs" Ričarda Brensona miljonus.

Uzņēmumu 2011. gadā dibināja Igaunijas puiši Tāvets Hinrikuss un Kristo Kērmans. Abi igauņi piedāvāja alternatīvu iespēju starpvalstu banku maksājumiem – platformu, kas nodrošina starpvalstu naudas pārskaitījumus bez valūtas maiņas maksas, kā arī par vidēji desmit reizes mazāku komisijas maksu.

Kā stāsta kompānijas pārstāvji, ik mēnesi, izmantojot "TransferWise", klienti savos kontos pārskaita aptuveni 700 miljonus eiro, tostarp ietaupot aptuveni 30 miljonus eiro, kurus būtu pazaudējuši banku komisijas maksājumos.

Mērķis – jauns finanšu "Skype"

"Kad sāku dzīvot Londonā, sūtīju daļu no savas algas atpakaļ uz Igauniju, protams, izmantojot banku pakalpojumus. Sūtīju naudu uz uzkrājumu kontu Igaunijā, līdz pamanīju, ka, man nezinot, banka ik reizi paņēma daļu no pārskaitītās summas. Viņi izmantoja sev izdevīgus maiņas kursus," laiku, kad radās ideja par "start-up", sarunā ar portālu "Delfi" atceras kompānijas līdzdibinātājs Kristo Kērmans.

Kērmans uzņēmumu izveidoja kopā ar vienu no pirmajiem "Skype" darbiniekiem Tāvetu Hinrikusu. "Līdzīgi kā pastāv bezmaksas zvani ar "Skype", mums bija nepieciešams radīt iespēju bez maksas nodrošināt naudas pārskaitījumus," stāsta uzņēmējs.

Foto: TransferWise

(Kristo Kērmans foto kreisajā pusē)

"Pēc mūsu aplēsēm starptautiskajos pārskaitījumos bankas patur sev vidēji 5% . Ik gadu šajās komisijas maksās tās iekasē 300 miljardus ASV dolāru, mūsu mērķis ir ik gadu šo summu samazināt. Kompānijas aprēķini liecina, ka "TransferWise" saviem lietotājiem ik dienu ietaupa vienu miljonu ASV dolāru. Tātad katru dienu no šiem 300 miljardiem dolāru mēs vienu miljonu noskaitām nost," stāsta Kristo Kērmans.

Brensona investīcijas

Līdz šim igauņi saņēmuši teju 100 miljonus ASV dolāru lielu finansējumu no riska kapitāla fondiem un investoriem. Starp tiem ir tādi finanšu smagsvari kā Ričards Brensons un Pīters Tīls, kurš bija pirmais cilvēks, kas investēja naudu "Facebook".

"Kā piesaistīt Brensona uzmanību? Īsā atbilde būtu, ka jārada produkts, kuru viņš ievēro. Bet, ja runājam plašāk, patiesībā investīcijām no Brensona nevajadzētu būt pašmērķim, šāds finansējums pats par sevi vēl nav definējams par lielu veiksmi. Īsta veiksme ir tad, ja tavs produkts ir jauns un patiesi uzlabo cilvēku dzīvi, praktiski padara pasauli par nedaudz labāku vietu, kur dzīvot," uzskata Kērmans.

"Igaunijā savulaik cīnījāmies, lai pārliecinātu eksaktos prātus strādāt startapu labā. Algas bija mazas, cilvēkus bija grūti pierunāt. Tagad kādos pēdējos trīs gadus situācija ir mainījusies, cilvēkiem Igaunijā vairs nepietiek tikai ar labu algu, viņi vēlas lielāku ietekmi, vēlas redzēt sava darba augļus, nevis tikai labu ciparu bankas kontā. Ja vēlamies uzlabot "start-up" vidi reģionā, šāda domāšana ir ļoti svarīga," uzskata Kērmans.

Birojs Rīgā

Uzņēmums sevi necenšas saistīt ar Igauniju vai Lielbritāniju, bet vēlas tikt uzlūkots kā globāla kompānija, kas strādā pāri valstu robežām.

Runājot par globālu mērogu, es neteiktu, ka banku nozare kā tāda ir konkurējoša.
Kristo Kērmans

"Mums ir filiāles Tampabejā, Floridā, Londonā, Tallinā, Ukrainā – necenšamies sasaistīt sevi ar vienu valsti, bet domājam globālā kontekstā. Tāpat mūsu biznesa modelī ir labi, lai kolektīvs būtu starptautisks, lai spētu apmainīties dažādām perspektīvām. Ja nemaldos, pie mums strādā 30 dažādu tautību pārstāvji," stāsta Kērmans, piebilzdams, kā nākotnē filiāli varētu atvērt arī Rīgā.

"Ofiss Rīgā? Ceru, ka "Rail Baltica" drīz sāks darboties, Rīgai un Tallinai būs labs savienojums – tad arī mums vajadzētu atvērt savu ofisu Latvijā," sola Kērmans.

Bankas par konkurenci neuztraucas

Lai gan teorētiski "TransferWise", ņemot vērā straujo izaugsmi, vajadzētu pastiprināti pievērst arī banku uzmanību, šobrīd lielajām finanšu institūcijām lieku uztraukumu par igauņu startapiem nav, savos tirgus konkurences novērojumos dalās Kērmans.

"Bankām ir daudzi citi konkurenti un problēmas, lai vēl tām atliktu laiks pievērst uzmanību mums," apgalvo uzņēmējs, piebilzdams, ka dažas no mazajām bankām Eiropā pat nolēmušas sadarboties ar "TransferWise" un kompānijas pakalpojumus saviem klientiem iesaka.

"Runājot par globālu mērogu, es neteiktu, ka banku nozare kā tāda ir konkurējoša. Jā, dažās valstīs bankas sacenšas agresīvi, bet tās jomas, kurās tās sacenšas, ir hipotekārie kredīti un patēriņu kredīti, neesmu redzējis nekur pasaulē, ka bankas sacenstos, kura nu piedāvās mazāku komisijas maksu naudas pārskatījumiem."

Foto: TransferWise

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!