Foto: Reuters/Scanpix
Latvija ir pakāpusies par sešām pozīcijām un ierindojas 33.pozīcijā Pasaules Ekonomikas foruma (WEF) Pasaules Informācijas tehnoloģiju (IT) ziņojumā, tomēr joprojām atpaliek no abām pārējam Baltijas valstīm.

Igaunija reitingā ierindota 22.vietā, kas ir par vienu pozīciju zemāk nekā pērn, bet Lietuva ir saglabājusi 31.vietu.

WEF norāda, ka spēcīgais Igaunijas sniegums un pastāvīgā izaugsme Latvijā, pietuvojoties Lietuvas pozīcijām, ļauj Baltijas valstīm "lēnām, bet pārliecinoši samazināt atšķirību ar Ziemeļvalstīm, kas ir ievērojams sasniegums trim bijušajām padomju republikām".

Reitinga veidotāji uzsver, ka Baltijas valstis strauji attālinās IT attīstības ziņā no pārējām Austrumeiropas valstīm, kas kopš 2004.gada ir pievienojušās Eiropas Savienībai (ES), bet iepriekš bija diezgan līdzīgas savā attīstībā. No šīm valstīm Slovēnija ierindojas 37.vietā, kas ir par vienu pozīciju zemāk nekā pērn, Čehija ir 43.vietā (par vienu vietu zemāk nekā pērn), Ungārija ir zaudējusi sešas pozīcijas un ierindojas 53.vietā, Horvātija ir atkāpusies par astoņām pozīcijām līdz 54.vietai, bet Slovākija ir saglabājusi 59.vietu. Polija ir pakāpusies par četrām vietām un pievienojusies pirmajām 50.IT jomā attīstītākajām valstīm, bet Rumānija, kas reiz bija pēdējā vietā ES, šogad ir pakāpusies par 12 pozīcijām, ieņem 63.vietu un apsteidz Bulgāriju, kas atrodas 73.vietā.

No četrām kategorijām visaugstāko sniegumu Latvija uzrādījusi kategorijā, kur vērtēta ekonomiskā un sociālā IT ietekme (32.vieta). Igaunija šajā kategorijā ieguvusi 14.vietu, bet Lietuva - 29.vietu. IT lietojuma kategorijā Latvija ierindota 36.vietā, arī atpaliekot no Igaunijas (23.vieta) un Lietuvas (32.vieta). Kategorijā, kur vērtēta infrastruktūra, finansiālā pieejamība un prasmes Latvija ieņēmusi 38.vietu, Igaunija 22.vietu, bet Lietuva - 31.vietu. Savukārt sliktāko vērtējumu Latvija saņēmusi kategorijā, kur vērtēta politiskā un tiesību normu, kā uzņēmējdarbības un inovāciju ietekme uz IT, - mūsu valsts ierindota 41.vietā pasaulē, par vienu pozīciju apsteidzot Lietuvu, bet Igaunija šajā kategorijā ieņem 23.vietu.

143 valstu vidū visaugstākā IT attīstība pašlaik pasaulē ir Singapūrā, kas pērn bija otrajā vietā, bet šogad apsteigusi pagājušā gada līderi Somiju, kura šogad ierindota otrajā pozīcijā, kam seko Zviedrija, Nīderlande, Norvēģija, Šveice, ASV, Lielbritānija, Luksemburga un Kanāda.

Vācija salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir atkāpusies par vienu pozīciju un IT attīstības reitingā šogad ieņem 13.vietu, Honkonga no 8.vietas pērn noslīdējusi līdz 14.vietai šogad, Beļģija pakāpusies par trim vietām līdz 24.pozīcijai, Krievija ieņem 41.vietu (50.vieta pērn), Turcija ir 48.vietā (51.vieta pērn), Ķīna ir saglabājusi 62.vietu, bet Ukraina pakāpusies par desmit pozīcijām un ieņem 71.vietu.

Pēdējās vietās 2015.gada Pasaules Ekonomikas foruma ziņojumā par IT lietojumu un attīstību pasaulē ierindojas Madagaskara, Jemena, Haiti, Mauritānija, Mjanma, Angola, Burundi, Gvineja un reitingu jau ierasti noslēdz Čada.

Pasaules Ekonomikas forums ziņojumu kopā ar vienu no pasaulē ietekmīgākajām biznesa skolām INSEAD sagatavo jau kopš 2002.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!