Foto: AFP/Scanpix

Satelītoperatora "SES" satelīts "Astra5B" sāk darboties orbītā 31,5 grādus uz austrumiem virs Centrāleiropas un Austrumeiropas, Krievijas un NVS, un tas nozīmē, ka arī Latvija no šodienas tiek nodrošināta ar jaudīgāku satelīta pārraides kvalitāti un kapacitāti kā digitālo kanālu pārraidei, tā "HD" un "Ultra HD".

Kā skaidro uzņēmumā "SES", "Astra5B" nomaina līdz šim arī Latviju nodrošinošo satelītu "Astra1G".

"Astra5B" tika veiksmīgi palaists ar "Ariane 5" raķeti no Eiropas kosmodroma Kuru Franču Gviānā 2014.gada 22.martā. Kopš tā laika kosmosa kuģis ir pabeidzis vairākus orbītas manevrus un izturējis virkni apjomīgu orbitālo testu, lai apstiprinātu tā darbību.

"Astra5B" tika uzbūvēts "Airbus Defence and Space Systems" Tulūzā, Francijā, balstoties uz "Eurostar E3000" platformu.

Satelīta pieejamā jauda pie "SES" slota pieaugšot no 19 līdz 40 aktīviem retranslatoriem. Manevrs parādot "SES" spējas veiksmīgi izstrādāt jaunas orbitālas pozīcijas, izmantojot kosmosa kuģus, kas ir sasnieguši savas primārās misijas, līdz orbītas slots tiek papildināts ar jaunu, modernu satelītu jaudu, apgalvo uzņēmumā.

Ar "Astra5B" televīzijas apraides sākšanu "SES" uz šodienu ir 1536 aktīvi satelīta retranslatori tās globālajā satelītu flotē, kas sastāv no 55 aktīviem kosmosa kuģiem 37 orbitālajos slotos visā pasaulē.

"SES" ir viena no pasaulē vadošajām satelītoperatoru kompānijām, kas pārvalda 55 ģeostacionāru satelītu darbību. Kompānija piedāvā satelītkomunikāciju pakalpojumus programmu pārraidei, satura un interneta pakalpojumu sniedzējiem, mobilo un fiksēto telefona līniju operatoriem, valsts un komerciālajām organizācijām visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!