Foto: DELFI
Pirmdienas pēcpusdienā, īsi pirms astoņu populārāko partiju premjeru kandidātu debatēm, portāls "Delfi" pārdzīvoja sagatavotāko kiberuzbrukumu portāla vēsturē. Tajā ar DDoS metodi tika mēģināts panākt, lai "Delfi" pārtrauktu darbību. Uzbrukumu izdevās atsist un premjeru debates tika pārraidītas bez aizķeršanās. Portāls "Delfi" pastiprina tehnisko aizsardzību pret turpmākiem uzbrukumiem, it sevišķi pirmsvēlēšanu laikā.

Pirmie hakeru uzbrukumi pagājušajā nedēļā notika Igaunijā un tika vērsti pret koncernu "Ekspress Grupp", kuram pieder visās Baltijas valstīs darbojošies portāli "Delfi". Latvijas "Delfi" saņēma pirmo uzlidojumu pirmdienas rītā ap pulksten septiņiem. Uzbrucējiem izdevās izsist no ierindas dažas "Delfi" datu bāzes, taču pāris stundu laikā to darbību izdevās atjaunot.

Pulksten 13.40 notika nākamais uzbrukums Igaunijas "Delfi", bet pulksten 15.20 – pusstundu pirms premjeru kandidātu debatēm – pirmā raidījuma Jāņa Dombura vadītajā debašu, diskusiju un interviju ciklā "Par ko balsot?" – notika Latvijas "Delfi" vēsturē līdz šim spēcīgākais un viltīgākais uzbrukums Latvijas portālam.

Operatīvi un precīzi sadarbojoties Latvijas un Igaunijas "Delfi" tehniskajiem darbiniekiem, sakaru infrastruktūras uzņēmumam "Telia", kā arī efektīvi reaģējot "Delfi" redakcijas žurnālistiem un tiešraidi veidojošajai komandai, tika panākts, ka auditorija nepamanīja notiekošo drāmu, un premjeru debates notika nevainojami. Varbūt vienīgi vērīgāks lasītājs pamanīja, ka apmēram 40 minūtes pēc pulksten 16 portālā netika publicēta neviena jauna ziņa. Pašlaik likumā noteiktajā kārtībā "Delfi" ir nodevuši informāciju par incidentu CERT.

"Delfi" redakcija atturas paust versijas par to, kam un kāpēc bija nepieciešams veikt kiberuzbrukumu tieši laikā, kad "Delfi" uzsāka pirmsvēlēšanu debašu ciklu. Taču jau pašlaik ir skaidrs, ka uzbrukuma stiprums un uzbrūkošo robotu "viltīgums", meklējot vājākās ar pieprasījumiem bombardējamās vietas portālā, liecina – tas nebija nejaušs vai amatiera darbs.

"Delfi" ir veikuši virkni pasākumu, lai būtu pasargāti pret nākamajiem iespējamiem DDoS uzbrukumiem un pirmsvēlēšanu laikā mūsu lasītāji spētu netraucēti iegūt informāciju. "Delfi" ar vairāk nekā 800 tūkstošus lielu mēneša auditoriju ir populārākais ziņu medijs Latvijā, tāpēc jo būtiskāk, lai tā darbība būtu nevainojama.

DDoS ir kiberuzbrukuma veids, kura laikā milzīgs daudzums robotu vienlaikus veic pieprasījumus atvērt interneta vietni, tādējādi pārslogojot datu plūsmu, lai vietne pārstātu darboties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!