Foto: Shutterstock
Tehnoloģijas pastāvīgi attīstās un progresē, padarot mūsu pasauli arvien ērtāku dzīvei. Pieeja tehnoloģijām un internetam – tā nav privilēģija, kuru izmanto tikai retie, tā ir iespēja plašām cilvēku masām. Tieši tādēļ dažādu valstu pārstāvniecībām ir tik svarīgi attīstīt tehnoloģijas, kas uzskatītas par būtisku progresa elementu. Lai izmērītu tehnoloģiju izmantošanu un attīstību, izveidots indekss NRI (Network Readiness Index).

Ņemot vērā indeksu, valstis tiek novērtētas skalā no 1 līdz 7.

NRI izveidots, pamatojoties ar trim galvenajām komponentēm:

  1. Tirgus, politisko, normatīvo un infrastruktūras situāciju valstī.
  2. Biznesa, valdības un fizisku personu gatavība izmantot informācijas-komunikācijas tehnoloģijas.
  3. Nepastarpināta šādu tehnoloģiju izmantošana

Zemāk tiek piedāvātas TOP-10 valstis ar pašu augstāko NRI indeksu.

10. Japāna

NRI: 5,65

Japānas NRI indekss izaudzis no 5,2 – 2013. gadā līdz 5,65 – 2016. gadā.
Augstos rezultātus valsts sasniedza, pateicoties tādiem parametriem, kā vietējā konkurence (6,3) un jaunāko tehnoloģiju pieejamība (6,2).

Šie divi indikatori liecina, ka Japāna ir tehnoloģiski attīstīta valsts ar veselīgu konkurenci.

Neraugoties uz to, ka valdība neizrāda iniciatīvu izmantot jaunākās tehnoloģijas, tā spēj radīt normatīvus aktus, kas palīdz attīstīt tehnoloģiju izplatību valstī. Tieši šie normatīvi spēj stimulēt uzņēmēju un fizisku personu vēlmi izmantot jaunākās tehnoloģijas.

Tiek uzsvērts, ka Japānā ir augstākais robotu skaits: 1,5 roboti uz katriem 10 cilvēkiem.

9. Luksemburga

NRI: 5,67

Šajā mazajā Eiropas valstī saprot, cik svarīgas ir tehnoloģijas. Tieši šeit izstrādāta kompleksa likumu sistēma, kas regulē tehnoloģiju izmantošanu.

Tiek norādīts, ka Luksemburgā ir pats lielākais cilvēku skaits, kas strādā augsti kvalificētās darba vietās: 62,3% no visiem valstī strādājošajiem.

8. Lielbritānija

NRI: 5,72

Lielbritānijā atrodas 17 lielākās tehnoloģiskās kompānijas, kuru vērtība pārsniedz 1 miljardu ASV dolāru.

Šis ir tas gadījums, kad augsto valsts reitingu nosaka vesels klāsts faktoru: pieejamība riska kapitālam, augstais izglītības līmenis un valstiskā politika tehnoloģiju attīstībā.

Šobrīd analītiķi ir pārdomās, kā mainīsies šī indeksa situācija pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības.

7. Šveice

NRI: 5,75

Šveice – privātbanku, šokolādes un...serveru centrs! Šajā valstī ir lielākais datucentru skaits uz vienu iedzīvotāju.

Var pieņemt, ka tas saistīts ar to, ka valdība iegulda iespaidīgus līdzekļus tehnoloģijās, bet tas nav gluži tā.

Neraugoties uz to, ka Šveices valdība nepietiekami izmanto ciparu tehnoloģijas, bizness valstī attaisno šo trūkumu. Turklāt Šveice saņēmusi augstu vērtējumu izglītībā, menedžmentā un inovāciju attīstībā.

6. Nīderlande

NRI: 5,81

Jūlijā Nīderlande kļuva par pirmo valsti, kas radījusi nacionālo tīklu lietu internetam.

Maksa par mobilo internetu valstī ir salīdzinoši liela, bet cenas plašā sakaru standartu diapazonā pastāvīgi aug. Tomēr, neraugoties uz to, valsts ir pelnījusi diezgan augstu vietu tehnoloģiski attīstīto valstu reitingā.

Salīdzinot ar 2015. gadu valsts reitingā atkāpusies par divām pozīcijām.

5. ASV

NRI: 5,82

ASV pastāvīgi kustas uz priekšu un ieņem arvien augstāku pozīciju reitingā. 2013. gadā valsts bija 9. vietā, 2014. un 2015. gadā – 7. vietā.

Tāds progress uzskatāms par dabīgu valstī, kurā atrodas septiņas no desmit lielākajām tehnoloģiskajām kompānijām pasaulē. Turklāt, biznesu valstī stimulē tehnoloģiju attīstība un pielietojums.

Tiek prognozēts, ka tuvākajos gados ASV turpinās kāpt NRI topā.

4. Norvēģija

NRI: 5,83

Norvēģija ieņem otro vietu vidējā interneta ātrumā pasaulē – 21,3 megabiti sekundē. Pirmo vietu ieņem Dienvidkoreja - 29 Mb/s.

Valstī augsti novērtēta normatīvā pieeja un atbalsts inovācijām. Tiek atzīmēts, ka Norvēģijā ir labākā ICT(informācijas komunikāciju tehnoloģiju) infrastruktūra pasaulē.

Bizness paļaujas uz ciparu tehnoloģiju attīstību.

Salīdzinot ar pagājušo gadu, Norvēģija NRI reitingā kāpusi par vienu pozīciju, tiesa, tiek norādīts, ka valsts sasniegusi savu maksimumu un tuvākajos gados tehnoloģiski izrāvieni nav gaidāmi.

3. Zviedrija

NRI: 5,85

Zviedrijas valdība spēlē būtisku lomu tehnoloģiskās ekosistēmas formēšanā valstī, turklāt atzīst, ka tehnoloģisku risinājumu izaugsmi nepieciešams atbalstīt un attīstīt, kā arī turpināt uzlabot politisko un normatīvo stāvokli.

Attīstība un tehnoloģiju pielietojums ir cieši saistīts ar biznesa vidi.

2. Somija

NRI: 5,96

Somija – labākā izvēle, lai apgūtu IT jomu, norāda "BEF Human Capital Report" atskaite.

Valsts ir līderis tādos rādītājos, kā jaunāko tehnoloģiju pieejamība un informācijas tehnoloģiju ietekme biznesa vadības modelī valstī. Tas novedis līdz labiem rezultātiem biznesā un galu galā valstij pievilinājis riska kapitālu.

Biznesa sfērā plaši izmanto jaunākās tehnoloģijas, tiesa, līdzīgi kā citās valstīs – valdība nespēlē svarīgu lomu IT attīstībā.

1. Singapūra

NRI: 6,04

Šī valsts ieņem pirmo vietu nu jau otro gadu pēc kārtas. Tas galvenokārt saistīts ar to, ka valsts ir līderis pēc parametriem, kurus bieži vien noignorē citās valstīs: valdība sniedz milzīgu atbalstu tehnoloģiju izmantošanā un attīstībā.

Viens no piemēriem – "Smart Nation" iniciatīva, kas sastāv no rindas tehnoloģiju pielietošanas nacionālā līmenī, lai uzlabotu dzīves līmeni un radītu komfortablu vidi uzņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!