Foto: Publicitātes attēli
Pēdējo gadu tehnoloģijas jaunumu izstādēs elektroniskas ražotāji lepojas, ka sasnieguši vēl nebijušus augstumus televizoru ražošanas jomā – milzu ekrāni, 4K kvalitāte OLED ekrānos un daudzi citi jaunumi. Portāls "Delfi" piedāvā aplūkot, kā tieši šis progress ir noritējis.

Novembrī, kad tiek atzīmēta pasaules televīzijas diena, Dienvidkorejas tehnoloģiju uzņēmums "LG Electronics" (LG) apkopojis top 10 tendences, kā pēdējo desmit gadu laikā notikusi televizoru straujā attīstības evolūcija.

"Daudzus pārsteigtu fakts, cik strauji televizori attīstījušies pēdējā desmitgadē. Katrai inovācijai un jauninājumam līdzi var izsekot tikai patiesi tehnoloģiju entuziasti, kamēr parasts televizora lietotājs var apjukt plašajā funkciju un iespēju klāstā, vēloties tikai vienu – mājās skatīties savas iecīnītākās televīzijas pārraides labā kvalitātē, kas nedaudz papildināts ar jaunākajām funkciju ekstrām," sacīja kompānijas pārstāvji.

Portāls "Delfi" piedāvā aplūkot televizoru evolūcijas gaitu LG skatījumā.

2007 - Plazmas TV

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Savu popularitātes gājienu veic plazmas televizori – liels ekrāns un salīdzinoši augsta kvalitāte, salīdzinot ar iepriekš aktuālajiem modeļiem, taču tiem ir zema energoefektivitāte. 2007.gadā tie ir vispopulārākie TV, jo šķidro kristālu LCD TV parādījušies tikai nesen.

2008 - LCD TV

Foto: F64

Lai arī plazmas TV joprojām tiek uzskatīti par labāko, ko var iegādāties no TV klāsta, pamazām virsroku ņem LCD televizori. Galvenokārt tādēļ, ka tie pieejami ļoti plašā ekrānu izmēru klāstā un dažādās dizaina variācijās, kas pēc līdzšinējās vienveidības kļūs arvien aktuālāk. Un, kas nav mazsvarīgi – arī elektrības patēriņš LCD TV ir krietni zemāks nekā plazmas televizoriem.

2009 - Full HD, LED LCD

Foto: DELFI

Turpinās LCD TV attīstība. Labākajiem no tiem jau pieejama 200Hz atsvaidzes intensitāte, kas ievērojami samazina attēla mirgošanu un uzlabo skatīšanās pieredzi. Zīmīgi, ka šis ir gads, kurā Full HD izšķirtspēja iekaro savu popularitāti, kā arī – aizvien plašāk izplatīta kļūst USB zibatmiņas ieeja televizoriem.

Gada otrajā pusē pārdošanā nonāk pirmie LED LCD televizori, kas paver jaunus apvāršņus attēla kvalitātē, jo šie displeji ir salīdzinoši plānāki, vieglāki, pievilcīgāki dizaina ziņā, energoefektīvāki, labvēlīgāki acīm, bet ar ierobežotu skatu leņķi.

2010 - 3D, savienojamība

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pārdošanā parādās pirmie TV ar 3D skatīšanās iespējām, kas atklāj jaunu ēru mājas izklaides pasaulē. 3D brilles gan ir regulāri jālādē un to svars ir vērā ņemams, turklāt dažiem 3D efekts radīja galvas sāpes. Neskatoties uz to, parādās pirmie televizori ar dažādām savienojuma iespējām.

2011 - 3D, Smart TV

Foto: AP/Scanpix/LETA

3D televizoriem vairs nav nepieciešamas smagās un lādējamās brilles. Tagad tās ir vieglas un ērtas, kā parastās ikdienā nēsājamās brilles. Aizvien izplatītāka un pašsaprotamāka TV kļūst "Full HD" izšķirtspēja, bet saturs, ko skatīties šajā kvalitātē joprojām ir samērā reta parādība.

2011. ir gads, kurā parādās TV ar "Smart TV" platformu, kurā ir arī citu uzņēmumu veidotas aplikācijas, tai skaitā arī pašmāju "Draugiem.lv" un "Inbox.lv". Aplikāciju skaits gan vēl ir salīdzinoši neliels.

2012 - Smart TV, 4K Ultra HD

Foto: AP/Scanpix

2012. gads kļūst revolucionārs TV dizaina ziņā – ekrāna malas kļūst vien dažus milimetrus biezas un no attāluma kļūst praktiski neredzamas, kas TV izmēru vizuāli padara mazāku. TV, kas izskatās pēc gleznas uz stikla, kļūst par interjera elementu, daļu no telpas, arvien vairāk saplūstot ar to.

Smart TV kļūst arvien gudrāks, intuitīvāks un ērtāk lietojams ar īpaši pielāgotām TV pultīm. Izrādās, ka televizoru tagad var kontrolēt gan ar balsi, gan ar žestiem, gan ar īpaši izstrādātām mobilo telefonu aplikācijām, kas dažādo skatīšanās pieredzi.

Pārdošanā nonāk pirmais 4K Ultra HD izšķirtspējas televizors ar 84 collu lielu ekrānu. Pie satura, ko būtu vērts skatīties 4K Ultra HD izšķirtspējā vēl gan jāpiestrādā visiem ražotājiem.

2013 - OLED TV, ieliektie TV

Foto: Publicitātes attēli

Vēl viens liels solis TV evolūcijā - pārdošanā nonāk pirmais OLED televizors, kas arī ir pirmais ieliektais televizors. Plazmas TV kļuvuši pavisam nepopulāri, un dārgākie no LED TV jau atbalsta 4K izšķirtspēju.

"Smart TV" turpina attīstīties – tie kļūst ātrāki, pārdomātāki un lietotājam draudzīgāki, nepārtraukti palielinās aplikāciju skaits un funkciju spektrs.

2014 - Smart TV multitaskings, 105 collu TV

Foto: Publicitātes attēli

"Smart TV" piedzīvo lielas vizuālās un funkcionālas pārmaiņas, kas ļauj to pārvaldīt, turpinot vērot savu iemīļoto TV raidījumu. Vienā ekrānā atveras vairāki logi – gan, piemēram, filma, gan paralēli interneta pārlūks, kurā var meklēt informāciju par filmā tēlojošajiem aktieriem.

HD izšķirtspēja kļūst par vēsturi, tā pieejama tikai maza izmēra TV, kas nav pārāk pieprasīti. Popularitāti gūst ieliekti televizori – gan OLED, gan LED.

Šīs gads arī zīmīgs ar to, ka pārdošanā nonāk pirmais 105 collu liels televizors (266 cm diognālē).

2015 - 4K un OLED pilnveide

Foto: Publicitātes attēli

Tā kā 4K televizori kļūst plaši pieejami un arvien populārāki, palēnām sāk zust interese par 3D televizoriem. Tāpat pārdošanā vairs nav plazmas TV.

OLED tehnoloģijas pilnveidošanās ļāvusi apvienot līdz šim neiespējamo - 65 collu TV sver vien pusi no LED televizora, ir plānāks par telefonu, kā arī pieejami vairāki modeļi ar 4K izšķirtspēju.

2016 - HDR

Foto: Shutterstock

Parādās HDR tehnoloģijas, kas padara ekrāna attēlu daudz baudāmāku, ar košākām krāsām, kontrastiem. Melns tagad tiešām ir melns. Pēc HDR tehnoloģijas parādīšanās, katram mājās ir iespēja izbaudīt mājas kinoteātra pieredzi, pievienojot bagātīga audio iekārtas.

2017 - OLED TV kategorijas izaugsme

Foto: AFP/LETA/Reuters

"2017.gads tuvojas beigām, tāpēc, to izvērtējot, varam teikt, ka šogad pārsvarā pieejami 4K televizori un Full HD kļūst arvien mazāk pieprasīti. OLED televizorus piedāvā jau vairāki TV ražotāji un šajā jaunajā nākamās paaudzes televizoru kategorijā ir vērojama strauja izaugsme," norāda LG pārstāvji.

Jāatzīmē, ka "Smart TV" ir jūtami nostrādāts un pilnveidots, lai bez pārāk lielas aizkavēšanās veiktu visas nepieciešamās darbības, lietotājs tajā varētu intuitīvi atrast sev nepieciešamo, kā arī savienotu jebkuru citu ierīci ar TV ekrānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!