Foto: Vida Press
Turcijas varasiestādes sestdienas rītā bloķējušas pieeju populārajai interneta enciklopēdijai "Wikipedia", vēsta raidsabiedrība BBC.

Turcija skaidroja, ka "Wikipedia" iesaistījusies valsts nomelnošanas kampaņā starptautiskajā arēnā, saistot Turciju ar terorismu. Turcija brīdinājusi "Wikipedia" un mudinājusi interneta enciklopēdiju izņemt šādu informāciju no portāla, taču tā atteikusies.

Kad "Wikipedia" izpildīs Turcijas lūgumu, aizliegums tiks atcelts.

Interneta darbības novērošanas organizācija "Turkey Blocks" ziņo, ka pieeja visām "Wikipedia" versijām liegta kopš pulksten 8 pēc Latvijas laika. Bloku iespējams apiet, izmantojot virtuālā privātā tīkla (VPN) tehnoloģijas.

BBC skaidro, ka mājaslapu bloķēšana Turcijā ir ierasta prakse. Līdzīgu likteni iepriekš vairākkārt pieredzējuši tādi populāri portāli kā "Facebook", "Twitter" un "YouTube". Nepieejama ir arī virkne mājaslapu, kurās pausti pret valdību vērsti vēstījumi.

Vēstīts, ka "Twitter" publiskotajā pārskatā Turcija ir norādīta kā valsts, kura visbiežāk pieprasa mikroblogošanas vietnei dzēst mediju un žurnālistu publicētus ierakstus.

2016. gada otrajā pusē "Twitter" saņēma 88 tiesas pavēles no valstīm, kurās lūgts dzēst žurnālistu un mediju organizāciju publicētus ierakstus. Turcija izdeva 77 no 88 pavēlēm.

Tikmēr organizācijas "Reportieri bez robežām" veidotajā "Pasaules preses brīvības indeksā" Turcija ieņem 155. vietu no 180. Latvija organizācijas ziņojumā par 180 valstīm ierindota 28. vietā, Lietuva 36. vietā, bet Igaunija – 12. vietā.

"Wikipedia" iepriekš cenzējusi arī Krievija un Ķīna, atgādina BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!