Foto: LETA

Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmas Apvienotais tehniskais sekretariāts ir apstiprinājis divus projektus, no kuriem viens paredz attīstīt dzelzceļa līnijas Vidzemē un Dienvidigaunijā, izveidojot kopīgu velobraucēju un kājāmgājēju maršrutu, liecina informācija Vidzemes Tūrisma asociācijas mājaslapā.

Projekts "Green Railways" paredz attīstīt bijušās dzelzceļa līnijas Vidzemē un Dienvidigaunijā, kopumā izveidojot aptuveni 750 kilometru garu kopīgu velobraucēju, kājāmgājēju maršrutu, kura lielākā daļa ved pa bijušajām dzelzceļa līnijām. Vidzemē bijušo dzelzceļa līniju segumu plānots atjaunot/piemērot nemotorizētajam transportam. Tāpat iecerēts uzstādīt koka tiltiņus/margas, kā arī izveidot atpūtas vietas un uzlabot un bijušos dzelzceļa infrastruktūras objektus, piemēram, "Dzelzīti" Valmierā. Paredzētas arī vietējās un ārvalstu aktivitātes maršruta popularizēšanai.

Projekta vadošais partneris ir Vidzemes Tūrisma asociācija, taču kopumā tajā iesaistīti 24 partneri no Latvijas – Latvijas Zaļo ceļu asociācija, Alojas, Alūksnes, Apes, Amatas, Kocēnu, Mazsalacas, Rūjienas, Salacgrīvas, Valkas, Gulbenes, Limbažu un Vecpiebalgas novadu pašvaldības, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldība, Pašvaldības aģentūra "Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs". Papildus projekta aktivitātēs iesaistīti arī Raunas un Jaunpiebalgas novadi.

Savukārt otra projekta "Coastal Hiking" ietvaros plānots attīstīt starptautiskā kājāmgājēju maršruta "E9" norāžu sistēmu Latvijas un Igaunijas piekrastē, kā arī popularizēt maršrutu vietējos un ārvalstu tirgos. Projekta vadošais partneris ir "Lauku Ceļotājs", bet Vidzemes Tūrisma asociācija apvienos projekta mārketinga aktivitātes Vidzemes piekrastē, Rīgā un Jūrmalā.

Abus projektus plānots sākt īstenot šā gada pavasarī, taču precīzas to aktivitātes un budžeti, kā arī projekta sākuma datumi būs zināmi pēc līgumu noslēgšanas.

Vidzemes Tūrisma asociācija dibināta 1997. gadā un tās mērķi ir veicināt tūrisma attīstībai labvēlīgu vidi un sekmēt ilgtspējīgas tūrisma nozares attīstību Vidzemē, attīstīt un veidot tūrisma produktus un tūrisma infrastruktūru, īstenot Vidzemes tūrisma mārketinga aktivitātes vietējā un starptautiskajā tirgū, kā arī pārstāvēt biedru intereses valsts, pašvaldību iestādēs un nevalstiskajās organizācijās un ārvalstu institūcijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!