Foto: Пресс-фото

Ķekavā piektdien notiks "Rail Baltica" ietekmes uz vidi sabiedriskā apspriešana, informēja pilnsabiedrībā "RB Latvija".

Apspriešana notiks pulksten 18 Ķekavas kultūras namā, Gaismas ielā 17.

Kā iepriekš ziņots, eksperti sniegs individuālas konsultācijas katrā no Eiropas sliežu platuma trases "Rail Baltica" sabiedriskās apspriešanas sanāksmju norises vietām. Pirmā sabiedriskās apspriešanas klātienes sanāksme notika ceturtdien Salacgrīvā.

Divas stundas pirms sanāksmes, kā arī sanāksmes laikā interesenti varēs konkrētāk iepazīt trases novietojumam izstrādātās alternatīvas un uzdot jautājumus par to, kā tās varētu skart īpašumus, par piedāvātajiem tehniskajiem risinājumiem, vides jautājumiem un atsavināšanas procesu.

"RB Latvija" telpiskās plānošanas eksperts Neils Balgalis skaidro, ka konsultācijas pieejamas visiem interesentiem, bet galvenais mērķis ir nodrošināt iespēju saņemt detalizētāku informāciju tiem, kuru īpašumus varētu skart dzelzceļa "Rail Baltica" trase. "Veidojot trases novietojuma alternatīvas un izstrādājot rekomendējamo trases variantu, pārliecinājāmies, ka, realizējot individuālu pieeju katram no skartajiem īpašumiem, iespējams rast labāko risinājumu. Individuālā pieeja ir jāsaglabā arī turpmākajos procesos," uzsver Balgalis.

Jau vēstīts, ka no 11. novembra līdz 11. decembrim notiks jaunbūvējamā Eiropas sliežu platuma dzelzceļa "Rail Baltica" ietekmes uz vidi novērtējuma (IVN) ziņojuma sabiedriskā apspriešana tajās 15 Latvijas pašvaldībās - Salacgrīvas, Limbažu, Sējas, Inčukalna, Ropažu, Garkalnes, Stopiņu, Salaspils, Ķekavas, Iecavas, Bauskas, Baldones, Mārupes, Olaines novada un Rīgas -, kuras skar jaunbūvējamā trase.

IVN ziņojumu apspriedei sagatavojuši trases pētnieki - pilnsabiedrība "RB Latvija" un SIA "Estonian, Latvian & Lithuanian Environment".

"Rail Baltica" projekts paredz jaunas 1435 milimetru jeb Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas izbūvi Baltijas valstīs, lai ar ātru un videi draudzīgu dzelzceļa transporta satiksmi savienotu metropoles Tallinu-Rīgu-Kauņu-Varšavu-Berlīni.

"Rail Baltica" projekta pirmajā kārtā Latvijai Brisele piešķīrusi 238 miljonus eiro, kas pārsvarā paredzēti dzelzceļa posma no Rīgas Centrālās stacijas līdz lidostai būvniecībai. Trim Baltijas valstīm kopā šim projektam līdz 2020.gadam ir piešķirti 442,2 miljoni eiro jeb līdzfinansējums 81,83% apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!