Foto: Publicitātes attēli

Gan tirgus laukumā, gan arī pašu dārzā lepni gozējas sulīgie un kraukšķīgie burkāni. Ziņkāres vadīts, portāls ''Tavs Dārzs'' nolēma iepazīties ar saimniecības ''Ezerkauliņi'' plantācijām, lai aplūkotu, kā tiek sēti, audzēti kraukšķīgie burkāni un kādos apjomos tiek novākta raža.

Pāris vagas pašu audzētu burkāni piemājas dārzā ir viens, taču iepazīt apjomus, ar ko tiek nodrošināti lielveikalu plaukti, ir kaut kas pavisam cits, tāpēc ''Ezerkauliņi'' ar lielu prieku atrāda, kā tas notiek 100 hektāru platībā un kā tiek sagatavota raža, līdz tā nonāk pircēju iepirkumu grozos.

Kā stāsta saimniecības valdes loceklis Jānis Bušs, tad burkānus parasti sēj ir aprīlī un maijā. Katrs lauksaimnieks zina, ka burkānu izaudzēšanā pietiek ar sēklām, divām rokām un lāpstu, taču šīs saimniecības raža tiek audzēta krietni lielākā plātībā, tāpēc apsaimniekošanā tiek izmantota tehnika zemes uzaršanai, vagu veidošanai, sēšanai, rušināšanai un arī ražas novākšanai. Tā kā ražas apjomi nav salīdzināmi ar mājās novākto, tad šajā gadījumā tiek izmantotas arī speciālas iekārtas, kas nomazgā burkānus, un pēc tam arī tos sašķiro. Katrai dārzeņu kultūrai ir atšķirīgas prasības, sākot ar sēšanu, beidzot ar glabāšanu, tāpēc lielākā daļa tehnikas un iekārtu ir specifiskas. Mūsdienu tehnoloģijas ir pietiekami attīstījušās, lai audzēšanas procesā varētu ļoti maz izmantot roku darbu un tautā folklorizējušos ''ķīmiju'', stāsta speciālists.

Dārzeņiem, tāpat kā jebkuram augam vai dzīvai būtnei, augšanas laikā nepieciešamas barības vielas - kālijs, kalcijs, magnijs un citas vielas. Kā stāsta saimniecības pārzinis, tad burkānu audzēšanā šie elementi tiek iegūti iežu veidā no zemes un, nepieciešamības gadījumā, arī tiek iestrādāti atpakaļ zemē, lai sulīgai ražai nekā netrūktu.

Kopumā ''Ezerkauliņi'' katru gadu izaudzē aptuveni 10 000 tonnas burkānu. Arī par šī gada ražu pagaidām bažas nav - burkāni auguši labi.

Burkānu audzēšanas padomi

Smiltīs vai mālsmiltī labi padodas tikai agrīnās šķirnes, turpretī uzglabājamās šķirnes jāaudzē smagākā augsnē – smilšmālā. Jo smagāka augsne, jo košāka ir saknes krāsa. Speciālisti neiesaka audzēt burkānus augsnēs ar augstu trūdvielu saturu, jo tas veicina sānsakņu veidošanos. Burkāni ir mitruma prasīgi saknes piebriešanas laikā. Kas attiecas uz ražas novākšanu, tad agrīnās šķirnes tiek vāktas jau jūnija beigās, bet pamatražas burkānus uzglabāšanai vāc septembrī, oktobrī. Vislabāk uzglabājas burkāni, kuri novākti pie augsnes temperatūras +12-15oC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!