Foto: LETA
Būvfirmā SIA "Arčers" ir sākts reorganizācijas process, liecina "Firmas.lv" informācija.

"Arčers" pārstāve Vita Noriņa sacīja, ka "Arčers" nodalījis savas līdzšinējās darbības jomas - ēku būvniecību un stiklotu būvkonstrukciju ražošanu - kā atsevišķas, patstāvīgas darbības formas, dibinot uzņēmumu SIA "Arčers SK", kura pamata darbības joma būs stiklotu alumīnija konstrukciju projektēšana, ražošana un uzstādīšana. Savukārt SIA "Arčers" saglabās pamata darbības jomu - ēku būvniecību.

Noriņa skaidroja, ka "Arčers" bija viena no retajām vai pat vienīgā būvkompānija, kas līdz šim īstenoja juridiski vienā uzņēmumā apvienotas, bet atšķirīgas darbības jomas - ēku būvniecību un produkcijas ražošanu.

"Uzņēmumā līdz šim ietilpstošās struktūras - departamenti - jau strādāja kā atsevišķi uzņēmumi ar pilnībā nodalītu aktīvu bilanci un finanšu uzskaiti, jo pēc būtības ir biznesi ar dažādiem darba procesiem un izmaksu struktūru, katrs strādā savā tirgū atšķirīgas konkurences apstākļos. Turklāt "Arčers" būvnieki galvenokārt strādā Latvijas tirgū, bet stiklotu konstrukciju ražotājiem apmēram puse no produkcijas apjoma ir eksporta pasūtījumi," sacīja Noriņa.

Biznesu nodalīšanas procesā abi līdzšinējie uzņēmuma departamenti juridiski nostiprinās savu patstāvības formu, turpinot strādāt kā sabiedrības ar ierobežotu atbildību.

Darbības jomu nodalīšanas galvenais mērķis ir radīt elastīgāku, lēmumu pieņemšanai - vienkāršotāku, abu biznesu pārvaldības modeli, lai varētu operatīvāk reaģēt un pielāgoties pārmaiņām tirgū, un tādējādi veicinātu konkurētspēju abās jomās, skaidroja Noriņa.

Katram uzņēmumam būs sava valde. SIA "Arčers" valdes priekšsēdētāja pienākumus pildīs līdzšinējais "Arčers" Būvniecības departamenta direktors Jānis Markulis, bet par SIA "Arčers SK" valdes priekšsēdētāju iecelts līdzšinējais kompānijas valdes priekšsēdētāja vietnieks Edijs Purmalis. Reorganizācija neparedz izmaiņas inženiertehniskā personāla sastāvā, kā arī tā atalgojumā.

Abas kompānijas saglabās līdzšinējo SIA "Arčers" vizuālo identitāti un atrašanās vietu Rīgā, Katlakalna ielā 11.

"Arčers" pērn strādāja ar 44,03 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 12% mazāks nekā 2013.gadā sasniegtais 50,53 miljonu eiro apgrozījums, liecina "Firmas.lv" informācija. "Arčers" pērn guva 3 375 707 eiro peļņu, un tā ir aptuveni par miljonu eiro mazāka nekā 2013.gadā gūtā 4 430 935 eiro peļņa.

Būvniecības uzņēmums SIA "Arčers" dibināts 1992.gadā. Tam ir divas darbības nozares - būvniecība un stikloto būvkonstrukciju projektēšana, ražošana un uzstādīšana.

"Arčera" īpašnieki ir Armands Garkāns (75%) un Kaspars Garkanis (25%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!