Foto: LETA

ASV gāzes industrijas uzņēmumi par AS "Latvijas Gāze" akcijām piedāvā 175 miljonus eiro, vēsta portāls "Pietiek.com".

Portāls raksta, ka grupa ASV enerģētikas nozares līderu, ar kuriem vizītes laikā Hjūstonā pirms nedēļas ticies Valsts prezidents Andris Bērziņš, izteikuši vairāku pakāpju piedāvājumu Latvijas enerģētiskās neatkarības no Krievijas stiprināšanai, pirmkārt, piedāvājot nopirkt "E.ON Ruhrgas" piederošos 47,23% "Latvijas Gāzes" akciju, otrkārt, investēt sašķidrinātās gāzes termināļa (LNG) celtniecībā Latvijā un nodrošināt slānekļa gāzes piegādes no ASV, tostarp izmantojot jau esošo Inčukalna pazemes gāzes krātuves kapacitāti.

Starp enerģētikas kompāniju pārstāvjiem, kas tikušies ar prezidentu, "Pietiek.com" min "Cheniere Energy" viceprezidentu Anatolu Feiginu. Kompānijai pieder sašķidrinātās gāzes terminālis "Sabine Pass" Luiziānā - terminālis, kas kādreiz tika izmantots gāzes importam, bet kopš slānekļa gāzes buma ASV pielāgots gāzes eksportam.

ASV uzņēmējus apaļā galda sarunā pārstāvēja arī gāzes industrijā izmantojamo cauruļvadu būvētāja "Associated Pipe Line Contractors" vadītājs Pols Somervils, investīciju bankas "Global Hunter Securities", kas specializējas enerģētikas sektorā, rīkotājdirektors Entonijs Soci, sašķidrinātās gāzes importētāja un piegādātāja "GDF SUEZ" viceprezidents Rūdolfs Adamjaks, privātās investīciju firmas, kas specializējas enerģētikas projektos, "Riverstone Holdings" rīkotājdirektors Ralfs Aleksanders, gāzes infrastruktūras attīstītāja un uzturētāja "Ceritas Energy" prezidents Ričards Šerills, kompānijas "Magnolia LNG", kas būvē sašķidrinātās gāzes infrastruktūru Luiziānā, komercdirektors Riks Keips, kā arī naftas un gāzes izstrādātāja "Baker Hughes" viceprezidents Pīters Ragauss.

Jau ziņots, ka šā gada septembrī Valsts prezidents devās vizītē uz ASV, kur tikās ar ASV gāzes sektora uzņēmumu pārstāvjiem.

Bērziņš ASV uzņēmējus informējis, ka Latvijai ir nepieciešami neatkarīgi un spēcīgi investori stabilai ilgtermiņa darbībai ne tikai Latvijā, bet arī reģionā, piebilstot, ka viens no līdzšinējiem "Latvijas Gāzes" akcionāriem "E.ON Ruhrgas International" ir pieņēmis lēmumu savas akcijas pārdot, mainot savu stratēģiju. Vienlaikus prezidents uzsvēra, ka "Latvijas Gāze" ir ļoti labā ekonomiskā stāvoklī, kas ir būtisks arguments, lai piesaistītu tādus investorus, kam ir liela pieredze un ilgtermiņa plāni attiecībā uz darbību Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!