Foto: DELFI

AT Civillietu tiesu palāta piektdien atcēlusi lēmumu par uzņēmuma "LatRosTrans" (LRT) cauruļvadā "Polocka-Ventspils" esošās tehnoloģiskās naftas jeb bufernaftas apķīlājumu par labu Baltkrievijas kompānijai "Polocktransneft Družba", portālu "Delfi" informēja AS "Ventspils nafta" pārstāve Ilze Nagla.

Šis tiesas lēmums pārsūdzams nav.

Bufernafta LRT cauruļvadā tika arestēta 2010.gada 7.decembrī kā prasības nodrošinājums Baltkrievijas uzņēmuma "Polocktransneft Družba" prasībā pret LRT par īpašumtiesībām uz šo naftu. Pērn 9.decembrī Latgales apgabaltiesa šo prasību noraidīja, bet tā kā Baltkrievijas uzņēmums tiesas spriedumu pārsūdzēja – tehnoloģiskās naftas apķīlājums palika spēkā, notikumus atgādina Nagla.

Nagla norāda, ka tiesas lēmums par naftas apķīlāšanu bija spēkā pusotru gadu, taču Baltkrievijas puse to nekad netika izpildījusi. Saskaņā ar spēkā esošajiem likumdošanas aktiem - tiesas lēmums par apķīlājumu ir jāiesniedz izpildei un zvērinātam tiesu izpildītājam ir jāveic nepieciešamās darbības mantas apķīlāšanai. Šo Latvijas tiesisko kārtību Baltkrievijas uzņēmums visu laiku tika ignorējis.

"Esmu gandarīts, ka pēc gandrīz divu gadu pārtraukuma, ko radīja tehnoloģiskās naftas arests, mēs varēsim atkal turpināt aizsākto naftas vada konservāciju, likvidējot jebkādus ekoloģiskos riskus, un uzņēmums varēs restrukturizēt savu darbību atbilstoši esošajai tirgus situācijai," tiesas lemto komentējis LRT vadītājs Igors Stepanovs. Darbības naftas izspiešanas sagatavošanai un cauruļvada tīrīšanai tiks uzsāktas tuvākajā laikā.

Portāls "Delfi" iepriekš vēstīja, ka 2010.gada 3.decembrī Baltkrievijas uzņēmums "Polocktransneft Družba" iesniedza tiesā prasību pret LRT un pieteikumu par prasības nodrošināšanu, uzskatot, ka tehnoloģiskā nafta 150 tūkstošu tonnu apmērā, kas atrodas LRT naftas cauruļvados, pieder viņiem. Tiesā Baltkrievijas uzņēmums centās lietas izskatīšanu pēc būtības novilcināt, to politizēt un vairākas reizes mainīja savu skaidrojumu – kādā veidā "Polocktransneft Družba" it kā ieguvis īpašumtiesības uz tehnoloģisko naftu, kas jau gandrīz 20 gadus atrodas Latvijas-Krievijas kopuzņēmuma SIA "LatRosTrans" naftas cauruļvados, norāda LTR.

"LatRosTrans" pieder divi Latvijas Republikas teritorijā esošie naftas cauruļvadi – Polocka-Mažeiķi un Polocka-Ventspils, pa kuriem pēdējos gados nafta nav pārvietota. Savukārt naftas produktu vads Polocka-Venstpils šobrīd joprojām aktīvi nodrošina dīzeļdegvielas piegādi.

"LatRosTrans" ir Baltijas valstīs lielākais Latvijas un Krievijas kopuzņēmums, kurā partneriem no Krievijas puses - akciju sabiedrībai "Transņefteprodukt" pieder 34% kapitāla daļu, bet "Ventspils nafta" – 66%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!