Foto: DELFI

Rīgas rajona tiesa otrdien līdz lēmumam par tiesisko aizsardzību nolēmusi apturēt tiesvedību SIA "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) maksātnespējas lietā, portālam "Delfi" apliecināja tiesā.

Tiesnese Madara Ābele nolēmusi vispirms sagaidīt iznākumu tiesiskās aizsardzības lietā. Par tiesiskās aizsardzības procesu (TAP) BAS lemj Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa.

Tāpat tiesa otrdien noraidīja lidsabiedrības "airBaltic", tās bijušā vadītāja Bertolta Flika un SIA "Veriko" lūgumu iestāties kā ieinteresētajām personām BAS maksātnespējas lietā, apliecināja tiesas pārstāve.

BAS maksātnespējas lieta, kas iepriekš tika ierosināta pēc SIA "Eurobalt Junipro" pieteikuma, no Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tika saņemta martā. Tiesnese jau 1.martā nolēma apvienot abas BAS maksātnespējas lietas un vienā tiesvedībā skatīt lietu, kas rosināta pēc "Eurobalt Junipro" un SIA "Finanšu restrukturizācijas risinājumi" pieteikumiem.

Jau ziņots, ka pēdējā mēneša laikā tiesā iesniegtas jau trīs BAS maksātnespējas lietas, tajā skaitā pēc "Veriko" prasības noraidīšanas jaunu maksātnespējas lietu Rīgas rajona tiesā iesniedza SIA "Finanšu restrukturizācijas risinājumi" (FRR).

Pēc "Lursoft" informācijas, FRR nodarbojas ar operācijām, kas saistītas ar vērtspapīriem, ziņoja laikraksts "Dienas Bizness". Kopš 2008.gada decembra kompānija pilnībā pieder Armandam Strodam, kurš ir arī vienīgais uzņēmuma valdes loceklis, bet iepriekš FRR vienīgais īpašnieks bija ar ekspremjera Andra Šķēles interesēm saistītā SIA "Inpo 7", bet no dibināšanas 2007. gada martā līdz tā paša gada maijam tās īpašnieks bija Jānis Jasāns. Uzņēmuma valdē iepriekš bijuši Jasāns, tagadējais īpašnieks Strods un Edgars Šķenderis.

Portāla "Delfi" rīcībā esošie dokumenti liecina, ka BAS maksātnespējas nesekmīgais prasītājs uzņēmums "Veriko", kam pieder arī 14,19 miljoni "airBaltic" konvertējamo obligāciju, šī gada sākumā saņēmusi no Andra Šķēles ģimenei pastarpināti piederošā uzņēmuma "INPO 13" 74 tūkstošu eiro aizdevumu, kas līdzējis SIA "Veriko" samaksāt "Norvik bankai" iespaidīgus procentus. Visticamāk, tie maksāti saskaņā ar finanšu instrumentu pirkuma līgumu par iepriekš BAS piederējušajām aviokompānijas konvertējamām obligācijām.

SIA "INPO 13" ir viens no daudzajiem "INPO" uzņēmumiem, kuru nosaukums tiek atšifrēts kā "investīciju portfelis" un pastarpināti pieder ekspolitiķa un par oligarhu dēvētā Šķēles ģimenes locekļiem. INPO uzņēmumi pieder SIA "Privāto aktīvu pārvalde" (PAP), kura valdes priekšsēdētājs ir ilgus gadus ar Šķēli saistītais Edgars Šķenderis, bet valdes locekles ir ekspolitiķa meitas Madara Šķēle un Anete Pētersone-Šķēle.

PAP īpašniece ir SIA "Sabiedrība privātajiem ieguldījumiem" (SPI), kuras valdes priekšsēdētājs un 10% īpašnieks ir Šķenderis. Šķēles meitām katrai pieder pa 25% SPI kapitāldaļu, bet viņa sievai Kristiānai Lībanei-Šķēlei – 30%. Atlikušie 10% SPI pieder ilggadējā Šķēles menedžera Harija Krongorna sievai Ivetai Smilgai-Krongornei. Arī "INPO 13" vienīgais valdes loceklis ir Šķenderis, savukārt PAP mājaslapā par "INPO 13" rakstīts: "Investīcija atrodas izpētes stadijā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!