Foto: DELFI

Apdrošināšanas kompānijas BTA pagājušā gada neauditētā peļņa ir 3 miljoni latu - par aptuveni trešdaļu mazāk nekā 2010. gadā, informē uzņēmums.

Tomēr joprojām BTA ir līderis Latvijā reģistrēto apdrošināšanas uzņēmumu vidū pēc parakstītājām bruto prēmijām, pēc izmaksātajām atlīdzībām, bilances kopsummas un tehniskajām rezervēm, norāda uzņēmumā. 2011. gadā BTA bruto prēmijas parakstīja par summu 93 miljoni latu, kas ir par 21,7 % vairāk nekā 2010. gadā. Kopumā 2011. gadā noslēgti vairāk nekā 2 miljoni apdrošināšanas līgumu, kas ir par aptuveni piekto daļu vairāk nekā iepriekšējā gadā.

BTA valdes priekšsēdētājs Gints Dandzbergs norāda, ka, lai gan peļņa ir mazāka nekā 2010.gadā, atskatoties uz situāciju Latvijas apdrošināšanas nozarē kopumā, tā ir vērtējama pozitīvi. "Viens no galvenajiem iemesliem pelņas samazinājumam ir ienesīguma samazināšanas pasaules tirgos 2011.gadā un asā konkurence," norāda uzņēmuma vadītājs.

Vislielāko parakstīto bruto prēmiju summu BTA portfelī Latvijā veido OCTA apdrošināšana - 18,6 miljoni latu, savukārt bruto atlīdzībās šajā veidā izmaksāti 12 miljoni latu. Otrajā lielākajā veidā – KASKO apdrošināšanā – BTA parakstījusi bruto prēmijas par summu 8,6 miljoni latu un atlīdzībās izmaksājusi 6,1 miljonu latu. Auto apdrošināšanā līdz šim bija vērojams apjomu samazinājums, kam par iemeslu bija cenu kritums ar auto saistītajās nozarēs. Arī iedzīvotāju pirktspēja bija ievērojami samazinājusies, kas ietekmēja apdrošināšanas pakalpojumu pirkšanas paradumus ne tikai Latvijā, bet arī praktiski visās Eiropas valstīs. Kopumā cenu kritums pēdējo divu gadu laikā bija ievērojams, skaidro uzņēmums.

Trešais lielākais veids BTA portfelī Latvijā ir īpašuma apdrošināšana, kur parakstīto bruto prēmiju apjoms sasniedza 8 miljonus latu, bet izmaksāto atlīdzību summa – 1,7 miljonus latu. Tam seko veselības apdrošināšana ar parakstītajām bruto prēmijām 4,8 miljonu latu apmērā un izmaksātajām atlīdzībām 3,3 miljonu latu apmērā. Ņemot vērā situāciju, ar kuru saskārās apdrošinātāji ekonomiskās recesijas rezultātā, proti, daudzi uzņēmēji vairs neiegādājās veselības apdrošināšanu saviem darbiniekiem un arī valsts iestādes attiecās no šī pakalpojuma, veselības apdrošināšanas apjomi ievērojami samazinājās. Taču BTA ir izdevies ne vien apstādināt šī veida kritumu, bet pat ik mēnesi nodrošināt pakāpenisku tā pārdošanas apjomu pieaugumu, norāda apdrošinātājs.

2011.gadā apdrošināšanas atlīdzības BTA izmaksāts gandrīz tikpat, cik 2010. gadā – 46,2 miljoni latu. Vislielākā atlīdzība izmaksāta par galvojuma apdrošināšanu – 2,5 miljonu latu apmērā, otra lielākā atlīdzība – 1,3 miljonu latu apmērā – par īpašuma apdrošināšanu, bet trešā lielākā – turpat 1 miljona latu apmērā – par vispārējās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu.

No kopējiem BTA rādītājiem parakstīto bruto prēmiju ziņā BTA 2011. gada darbības rezultāts Latvijā un Lietuvā ir trešdaļas robežās, veiksmīgi darbība notiek arī Igaunijā. BTA strādā arī citur Eiropā – Vācijā, Francijā, Spānijā, īpaši augstu rezultātu uzrādot Polijā, kur BTA apgrozījums pērn ir ievērojami pieaudzis.

"Jau iepriekš esam teikuši, ka ekonomiskā krīze ir iespēju laiks. Tas daudziem, arī mums, ir devis impulsu jaunu biznesa vīziju un plānu izstrādei. Kaut arī sākotnēji mērķi šķita visnotaļ ambiciozi, ieguldot zināmus resursus, laiku un darbu, tie sāk realizēties un nest augļus. Tā pirms pāris gadiem sajutām Latvijas tirgus ierobežotās iespējas un nolēmām nopietni strādāt pie jaunu tirgu apguves citur Eiropā. Šobrīd BTA apgrozījums ārpus Latvijas jau ir ievērojams. Un tas ir tikai sākums. 2011. gada decembrī atvērām BTA filiāli Lielbritānijā, kur saskatām labas biznesa perspektīvas, esam sākuši darbu arī Itālijā. Esam viens no savas nozares pionieriem, kas uzsācis finansu pakalpojumu eksportu. Uzkrātā ievērojamā pieredze apdrošināšanā, iegūtās 18 licences visos iespējamos apdrošināšanas pamatveidos, klientu lojalitāte un uzticība ir pierādījums tam, ka esam apdrošinātājs, kam var uzticēties, ka spējam izstrādāt un piedāvāt plašu un interesantu pakalpojumu klāstu. Tie ir būtiski priekšnosacījumi arī veiksmīgai darbībai ārvalstu tirgos," komentē Dandzbergs.

BTA ir Latvijas apdrošināšanas sabiedrība ar 18 gadu pieredzi Latvijas tirgū, plašāko apdrošināšanas pakalpojumu klāstu un kopš 2007. gada ieņem stabilu tirgus līdera pozīciju Latvijā, kā arī trešo vietu apdrošināšanas sektorā Baltijas valstīs. 2011. gada februārī BTA veiksmīgi pabeidza pāreju uz Eiropas komercsabiedrības darbības formu, pievienojot Latvijā reģistrētajam apdrošināšanas uzņēmumam Lietuvas uzņēmumu "BTA Draudimas" un Igaunijas meitas uzņēmumu. Reorganizācijas rezultātā notika BTA pārveidošana, veicot reģistrāciju Eiropas reģistrā, un BTA ieguva jaunu nosaukumu – "BTA Insurance Company" SE. Tas ļauj palielināt uzņēmuma darbības efektivitāti, vienādojot un centralizējot dažādus administratīvos procesus, kas ir būtiski priekšnoteikumi BTA stabilai darbībai apdrošināšanas tirgū arī turpmāk un spējai reāli aizsargāt apdrošinājuma ņēmēju intereses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!