Foto: DELFI
No šā gada vidus četriem Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumiem būs iespēja saražoto produkciju eksportēt uz Ķīnu, apliecinājis Ķīnas Vispārējās kvalitātes uzraudzības, pārbaudes un karantīnas administrācijas ministrs Žī Šupings (Zhi Shuping).

Tikšanās laikā ar zemkopības ministru Jāni Dūklavu (ZZS) Ķīnas Sertifikācijas un akreditācijas administrācijas vadība arī apliecināja, ka desmit Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi var sākt eksportēt savu piena produkciju uz šo valsti.

"Ķīnas kolēģi mums apliecināja, ka no šā gada jūnija, kad tiks pabeigts atzīšanas process, Ķīnas tirgū būs gaidīti arī Latvijā ražotie zivju produkti," klāsta Dūklavs. Tāpat esot panākta vienošanās, ka jautājumus par Latviju interesējošo pārējo pārtikas produktu atzīšanu eksportam uz šo valsti Ķīnas atbildīgās institūcijas izskatīs prioritārā kārtībā.

Dūklavs Ķīnā atrodas no 4. līdz 7. maijam. Vizītes laikā ar Ķīnas atbildīgo institūciju amatpersonām iecerēts pārrunāt iespējas palielināt Latvijas pārtikas ražotāju produkcijas eksportu uz Ķīnu. Kopā ar zemkopības ministru Ķīnu vizītē apmeklē arī Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis.

Jau vēstīts, ka aprīļa beigās  Ķīnas Sertifikācijas un akreditācijas administrācija (CNCA) savā mājas lapā publicēja desmit Latvijas pārtikas ražotāju sarakstu, kuriem ļauts uz Ķīnu eksportēt piena produktus.

Sarakstā iekļauts AS "Preiļu siers", AS "Rīgas Piena kombināts", AS "Valmieras piens", SIA "Latvijas Piens", AS "Cesvaines Piens", AS "Rankas Piens ", AS "Smiltenes piens", AS "Smiltenes piens Blomes pienotava", AS "Jaunpils pienotava" un SIA "Rīgas Piensaimnieks".

Šiem uzņēmumiem uz Ķīnu ļauts eksportēt tādus produktus kā visa veida sieri, visa veida piena pulveri, krējums un arī saldējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!