Foto: Publicitātes attēli
"Daudznozaru kompānija Daugava" ("DK Daugava") izlīgusi ar "Swedbank", pastāstīja "DK Daugavas" valdes priekšsēdētājs Aigars Vaivars.

Viņš apliecināja, ka uzņēmums ir izlīdzis ar banku un ir sācies līguma atjaunošanas process, taču piebilda, ka pagaidām ir pāragri spriest, cik ilgi notiks līguma atjaunošana. "Grūti pateikt. Tas vairs neskar lietas būtību, cik tas ilgi tiks atjaunots," norādīja Vaivars.

Līdz ar izlīgumu 1.augustā nenotiks arī iepriekš izsludinātās Vaivara īpašumu izsoles, norādīja "DK Daugavas" valdes priekšsēdētājs.

Jau vēstīts, ka Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta 19.jūlijā atcēla Zemgales apgabaltiesas lēmumu, ar kuru aprīlī tika apturēta tiesvedība "Swedbank" prasības lietā par "DK Daugava", saistīto uzņēmumu "Piena un maizes nams "Daugava"", Vaivaru, Silvestru Vaivaru un Baibu Batragu. Tiesā informēja, ka šis jautājums ir nodots atkārtotai izskatīšanai.

Ziņots arī, ka Zemgales apgabaltiesa 11.aprīlī apturēja tiesvedību "Swedbank" prasībā par "DK Daugava" parāda 1,265 miljonu latu apmērā piedziņu. Tiesa apturēja tiesvedību līdz brīdim, kad stāsies spēkā spriedumi divās citās saistītās civillietās, kas patlaban atrodas Rīgas apgabaltiesā ‒ "DK Daugavas" prasībā pret "Swedbank" par aizdevuma līguma atzīšanu par spēkā neesošu un "DK Daugavas" valdes priekšsēdētāja Vaivara prasībā pret "Swedbank" par ķīlas tiesību izlietošanas apstrīdēšanu.

Zemgales apgabaltiesa arī noraidīja bankas lūgumu strīdu apvienot ar abām minētajām lietām Rīgas apgabaltiesā. Noraidīts tika arī Vaivara, viņa dēla Silvestra Vaivara, Batragas un "Piena un maizes nama "Daugava"" lūgums par prasības nodrošinājuma atcelšanu.

Rīgas apgabaltiesā aģentūra BNS noskaidroja, ka "DK Daugavas" prasību pret "Swedbank" plānots skatīt šā gada 14.septembrī.

Tāpat ziņots, ka "Swedbank" prasību par parāda piedziņu, komercķīlas pārejas atzīšanu un piedziņas vēršanu uz komercķīlas priekšmetiem, uzņēmuma pārejas atzīšanu un piedziņas vēršanu pret uzņēmuma ieguvēju vērsusi pret "DK Daugava", saistīto uzņēmumu "Piena un maizes nams "Daugava"", "DK Daugava" valdes priekšsēdētāju Vaivaru, viņa dēlu Silvestru Vaivaru un bijušo uzņēmuma īpašnieci Batragu.

Vaivars aprīļa sākumā aģentūrai BNS sacīja, ka uzņēmums turpina sarunas ar banku, lai atrisinātu nesaskaņas par kompānijas neatmaksātajiem aizdevuma līdzekļiem, taču sarunas nav vieglas.

Pēc Vaivara teiktā, "Swedbank" tiesā kopējā pieprasītā summa ‒ 1,265 miljoni latu ‒ neatbilst patiesajam uzņēmuma kredītsaistību apmēram, jo patiesā summa, ko kopumā kompānija ir parādā bankai, ir aptuveni 1,6 miljoni latu. Vaivars arī informēja, ka "DK Daugava" nav samaksājusi kredītlīniju 150 tūkstošu latu apmērā. "Paši atzīstam, ka neesam atmaksājuši kredītlīniju, tie ir 150 tūkstoši latu, kurus mēs aizkavējam, bet investīciju kredītu mēs nekad neesam kavējuši - nekādus procentus vai pamatmaksājumus, tāpēc mums nav absolūti skaidrs, kāpēc viņi vērsās tiesā par lielo kredītu, bet nevēršas tieši par kredītlīniju," viņš minēja.

Latvijas "Swedbank" komunikāciju vadītājs Ivars Svilāns aģentūrai BNS toreiz pastāstīja, ka "Swedbank" nosūtījusi "DK Daugavai" pēdējo piedāvājumu, un no "DK Daugavas" atbildēm ir atkarīga tālākā lietas virzība, jo banka visu laiku bijusi atvērta risināt šo situāciju konstruktīvi un maksimāli atbildīgi.

"Swedbank" janvāra vidū pavēstīja, ka pieprasīs "DK Daugava" atmaksāt visus bankai neatmaksātos aizdevuma līdzekļus 1,17 miljonu latu apmērā. "Ņemot vērā parādnieka daudzus ilgstošus un rupjus pārkāpumus, "Swedbank" ir pieņēmusi lēmumu pieprasīt "DK Daugava" atmaksāt visus bankai neatmaksātos aizdevuma līdzekļus. Tas darīts pēc ilgstošiem mēģinājumiem atrisināt situāciju un pārstrukturēt uzņēmuma saistības," iepriekš teica Svilāns. Savukārt Vaivars žurnālistus iepriekš informēja, ka "DK Daugava" ir maksātspējīga un "Swedbank" prasība nav saprotama. Janvāra beigās puses vienojās domstarpības atrisināt mierīgā ceļā.

"DK Daugava" ražo piena produktus, maizi un konditorejas izstrādājumus, kuru sastāvā ir tikai dabiskas vielas, kā arī ražošanas procesā produkcijai netiek pievienoti konservanti vai citas piedevas, kas mākslīgi pagarinātu produktu uzglabāšanas un izmantošanas laiku. Pašlaik " DK Daugava" produkcija tiek izplatīta 40 "Piena un maizes nama " Daugava"" veikalos.

Šogad 28.janvārī par "DK Daugava" vienīgo īpašnieci kļuva Vaivara meita Sindija Vaivare, bet no 17.janvāra "DK Daugavas" vienīgā īpašniece bija Baiba Batraga, savukārt iepriekš uzņēmums piederēja Vaivaram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!