Foto: Edijs Pālens
Izskatot bijušā nacionālās aviokompānijas "airBaltic" vadītāja Bertolta Flika prasību pret maksātnespējīgo Latvijas Krājbanku, tās meitasuzņēmumu "Atlantijas biroji" un maksātnespējas administratoru "KPMG Baltics" (KPMG), Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa apmierinājusi Flika lūgumu par prasības nodrošināšanu un noteikusi aizliegumu rīkoties ar "Atlantijas birojiem" nodotajām bijušā "ariBaltic" mazākuma akcionāra "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) akcijām.

Tiesas lēmums, kas nonācis portāla "Delfi" rīcībā, liecina, ka tiesa liegusi Uzņēmumu reģistrā reģistrēt Flikam piederošo 9645 BAS kapitāldaļu atsavinājumu, kas veikts, realizējot par labu Latvijas Krājbankai izsniegtās komercķīlas tiesības. Tiesa arī aizliegusi Krājbankai izmantot komercķīlas.

Tiesa arī aizliegusi BAS valdes locekļiem Jānim Bankovam un Edijam Ziediņam saimniekot uzņēmumā, proti, pieņemt un atlaist darbiniekus, izsniegt pilnvaras, izsniegt un saņemt aizdevumus un slēgt darījumus, kuru apjoms pārsniedz 1000 latus. Tāpat šīm amatpersonām aizliegts pārstāvēt BAS tiesvedībās, kā arī rīkoties ar uzņēmuma mantu un uzņemties saistības BAS vārdā.

KPMG pārstāvis Oskars Fīrmanis portālu "Delfi" informēja, ka KPMG šobrīd vēl iepazīstas ar tiesas lēmumu un tās argumentāciju un tuvākajās dienās tiks lemts par turpmāko rīcību.

"Katrā gadījumā mēs vēl joprojām uzskatām, ka mūsu veiktās darbības bija pareizas un nepieciešamas, jo BAS vadības pēdējā laika aktivitātes neliecināja, ka tā ir ieinteresēta uzņēmuma ilgtspējīgā darbībā, mūsuprāt, nepamatoti rosinot uzņēmuma maksātnespēju, tādējādi eventuāli samazinot ķīlas vērtību un aizskarot nodrošināta kreditora tiesības," klāstīja Fīrmanis.

Viņš norādīja, ka Krājbankas interesēs ir veiksmīga BAS darbība, jo tā ir parādā bankai 14 miljonus latu. "Šī nauda  pēc tās atgūšanas tiktu izmantota, lai norēķinātos ar tām personām, kurām vēl bankā ir palikusi nauda," skaidroja KPMG pārstāvis.

Jau ziņots, ka 6.februārī ‒ dienā, kad tiesa lēma neatzīt BAS maksātnespēju,‒ valsts kontrolētās "Latvijas Krājbankas" meitasuzņēmums "Atlantijas biroji" pilnībā pārņēma BAS no tās līdzšinējā īpašnieka Flika un "Taurus Asset Management Limited" ("Taurus").

Krājbankas meitasuzņēmums "Atlantijas biroji" kļuva par BAS īpašnieku, jo bija bažas par ķīlas vērtības samazināšanos, iepriekš pastāstīja "Latvijas Krājbankas" administratora KPMG pārstāvis Oskars Fīrmanis. "Izmaiņas BAS dalībnieku sastāvā veiktas, jo "Latvijas Krājbankai", kas ir BAS kreditors, un mums kā bankas administratoram nav saprotamas BAS vadības pēdējā laikā veiktās darbības, kas liecināja par eventuālu ķīlas vērtības samazināšanu un nodrošinātā kreditora tiesību aizskaršanu. Lai novērstu šīs darbības nākotnē, "Latvijas Krājbanka" izlietoja tai reģistrētās komercķīlas uz BAS kapitāla daļām," skaidroja Fīrmanis.

Jau vēstīts, ka pagājušā gada novembra beigās Satiksmes ministrija (SM) uz pirmpirkuma tiesību pamata iegādājās "Latvijas Krājbankā" un bankā "Snoras" savulaik ieķīlātos 47,2% "airBaltic" akciju, kas piederēja BAS. Darījumu, kurā bez izsoles "airBaltic" akcijas pārdotas par nominālvērtību 224 tūkstošu latu apmērā, tiesā apstrīdējis BAS, un minētajām akcijām liegumu saskaņā ar tiesas lēmumu uzlika Latvijas Centrālais depozitārijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!