Foto: AFP/Scanpix
Gaļas pārstrādes uzņēmums SIA “Forevers” noliedz zirga gaļas klātbūtni tās ražotajos produktos un sola tiesāties ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), kā arī laboratoriju “BIOR”, apstrīdot analīžu rezultātus, kas zirga gaļas klātbūtni produktos uzrādīja, portālu “Delfi” informēja uzņēmumā.

"Forevers", iepazīstoties ar PVD saņemto analīžu rezultātiem no Anglijas "GENON laboratories Ltd" sapratis, ka "klusēt par PVD un BIOR rupjajiem pārkāpumiem analīžu nosūtīšanā un veikšanā nedrīkst. Tāpat nedrīkst klusēt par to naudas izšķērdēšanu, ko iepriekšminētās institūcijas caur Latvijas valsts kasi saņem. Tas nav ne gaļas nozares uzņēmēju, ne visas sabiedrības interesēs".

"Forevers" atzīmē, ka otrdien dienas vidū no PVD saņēma to pašu piecu paraugu analīžu rezultātus, kurus it kā jau PVD pārbaudīja Vācijas laboratorijā februāra beigās, un "uz kuru pamata tīši vai netīši veica uzņēmuma nomelnošanas kampaņu". Arī otrdien, tāpat kā februārī, uzņēmums par analīžu rezultātiem vispirms uzzinājis no preses.

"Forevers" uzsver, ka sabiedrība pati veikusi akreditētā laboratorijā "Hamilton Poland Ltd" ar akreditētu metodi no valsts institūcijām neatkarīgu pārbaudi.

Pie paraugu noņemšanas un nosūtīšanas bez uzņēmuma pārstāvjiem piedalījās arī pārstāvis no PVD un pārstāvis no iepriekšminētās laboratorijas. Visi atkārtotai pārbaudei nosūtītie paraugi uzrādīja, ka SIA "Forevers" produktos zirga gaļas nav.

Uzņēmums uzsver, ka produktu analīzes, kuras veica SIA "Forevers" neļaujot valsts institūcijām, tas ir, BIOR un PVD, iesaistīties to nosūtīšanā aizņēma tikai četras dienas, un tās kopā ar transportēšanas izmaksām katra maksāja 67 latus.

Atšķirībā no PVD un BIOR analīzēm, "Forevers" veikto analīžu rezultātos ir "skaidri norādīts plombu numurs, kuras uzlika PVD inspektors. Līdz ar to šajā gadījumā nav šaubu, ka laboratorija pārbauda mūsu uzņēmuma paraugus," uzsver uzņēmums.

Kā redzams no saņemto analīžu rezultātiem, kuru nosūtīšanā atkal bija iesaistīts PVD un BIOR, viņu nosūtītajiem paraugiem nav plombas, šīs analīzes ir veiktas ar neakreditētu metodi un tā tālāk.

Turklāt "Forevers" norāda, ka šie analīžu rezultāti neatspoguļo pat gaļas izstrādājuma sastāvdaļu procentuālo daudzumu, bet gan vienas sastāvdaļas attiecību pret citu, kaut arī PVD paziņojumā mājas lapā skaitļi ir norādīti procentos.

Līdz ar to "PVD jau otro reizi paziņo presē un savā mājas lapā ievieto informāciju par to, ka SIA "Forevers" ražošanā ir izmantojis zirga gaļu," lai gan PVD jau vairākkārt veiktās pārbaudēs konstatēts, ka arī uzņēmuma teritorijā zirga gaļas nav.

Arī 51 parauga analīzes, kuras veica "Forevers", ir negatīvas.

Ņemot vērā iepriekšminēto, "Forevers" paziņojis, ka tuvākajās dienās tiks sagatavoti dokumenti iesniegšanai tiesā par PVD un BIOR pārkāpumiem, ko tās pieļāvuši, pildot valsts deleģētās funkcijas.

"Forevers" norāda, ka tajā dziļu neizpratni izsauc Latvijas valsts atbildīgo amatpersonu rīcība, noskatoties un neiejaucoties valsts institūciju klaji pretlikumīgā rīcībā un pauž pārliecību, ka "valsts institūciju visatļautība, zinot, ka viņus tāpat neviens nesodīs, iespējams, ir pārkāpusi jebkādas robežas".

Jau vēstīts, ka laboratorijā Lielbritānijā atklāts, ka Lietuvas uzņēmuma „Grimeda" ražotās auksti kūpinātās desas „Exclusive" sastāvā ir 9% zirgu gaļas, Igaunijas uzņēmuma „AS Nõo Lihatööstus" (preču zīme Latvijā - „Noo Cepeškungs") ražotās pilndūmu desas „Parmezāna" sastāvā ir 10% zirga gaļas. Arī Latvijas uzņēmuma „Kuršu zeme" ražotā konserva „Sautēta liellopu gaļa" sastāvā konstatēts 15,6 % zirgu gaļas, bet uzņēmuma „Forevers" ražoto kupātu sastāvā - 4 % zirga gaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!