Foto: LETA
Atkritumu apsaimniekotāja SIA "Getliņi Eko" šogad plāno izbūvēt papildu siltumnīcas dzelteno tomātu audzēšanai, ieguldot projektēšanas un būvniecības darbos 2,5 miljonus latu, aģentūra LETA uzzināja uzņēmumā.

Getliņos plānots būvēt modernas "Venlo" tipa siltumnīcas ar 5,5 metrus augstām kolonnām 7884 kvadrātmetru platībā. Tādējādi kopējā Getliņu siltumnīcu platība sasniegs 11 448 kvadrātmetrus, tajā skaitā ar augiem aizņemtā platība - 10 512 kvadrātmetru.

Siltumnīcās plānots audzēt ekskluzīvās tomātu šķirnes, par pamatu ņemot oranžos tomātus, kuri prasa vidējo diennakts temperatūru par diviem grādiem augstāku nekā sarkanie tomāti. Getliņu siltumnīcās audzētos tomātus paredzēts realizēt Latvijā, bet interesi esot izrādījuši arī uzņēmumi no Lietuvas un Igaunijas.

Siltumnīcas darbosies automātiskā režīmā, un tiks ierīkots 160 vatu mākslīgais apgaismojums, kurš nodrošinās produkcijas ražošanu arī tumšajos ziemas mēnešos.

Jauno siltumnīcu būvniecību pilnībā finansēs SIA "Getliņi EKO". Siltumnīcu projektētājs un būvnieks izraudzīts iepirkuma konkursā, kurā no diviem pretendentiem par izdevīgāko atzīts SIA "Arčers" piedāvājums. Ievērojot konkursa nolikumu, jaunās siltumnīcas tiks izbūvētas astoņu mēnešu laikā pēc līguma noslēgšanas.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka padomnieks Mareks Gailītis aģentūrai LETA neatklāja informāciju par plāniem, cik ilgā laikā "Getliņi EKO" šos ieguldījumus cer atpelnīt, jo tā uzskatāma par komercnoslēpumu un nav izpaužama.

Kā ziņots, pirmo dzelteno tomātu ražu SIA "Getliņi Eko" novāca pērn decembrī. Plānots, ka šo tomātu sezona ilgs līdz 2013.gada augustam. Plānotais ražas apjoms - vidēji 4,5 tonnas nedēļā jeb 150 tonnas sezonā. Pērn, kad sezona ilga no marta līdz augustam, tomātu raža sasniedza 57 tonnas.

"Getliņi Eko" pirmo tomātu siltumnīcu atklāja 2011.gada augustā, un tajā līdzās tomātiem dažādos gadalaikos tiek audzētas zemenes un nokarenie ziedi podiņos.

Rīgas domei un Stopiņu novadam piederošais atkritumu poligons "Getliņi Eko" turpina izvērst ar atkritumu apsaimniekošanu tieši nesaistīto darbību. "Getliņi" jau kļuvuši slaveni ar oranžo tomātu audzēšanu siltumnīcās, tiek audzētas arī puķes, bet vasarā kā dabīgie "zālespļāvēji" poligonā tiek izmantotas aitas.

SIA "Getliņi Eko" apgrozījums 2011.gadā sasniedzis 7,53 miljonus latu. Tas ir par 11,6% vairāk nekā 2010.gadā, kad kompānijas apgrozījums bija 6,74 miljoni latu. "Getliņu Eko" peļņa sarukusi par 19,4% - no 989 003 latiem 2010.gadā līdz 797 170 latiem 2011.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!