Foto: AFI

Rīgas rajona tiesa trešdien izbeidza tiesvedību Satiksmes ministrijas (SM) prasībā pret nacionālo aviokompāniju "airBaltic" un tās bijušo vadītāju Bertoltu Fliku, kurā lūgts atzīt par nenotikušu pamatkapitāla palielinājumu un jauno 59 150 akciju emisiju, kā arī atzīt par neesošām šīs akcijas un lidsabiedrības statūtu redakciju.

Ministrija, iesniedzot pieteikumu, uzreiz lūdza tiesu prasību nodrošināt.

Kā  norādīja tiesā, līdz ar tiesvedības izbeigšanu tika atcelti arī piemērotie prasības nodrošinājumi. Tiesvedība tika izbeigta pēc prasītājas, tas ir, SM, pieteikuma.

Kā  apgalvoja Flika pārstāvis zvērināts advokāts Viktors Tihonovs, SM prasība jau no sākuma esot bijusi divdomīga, tā tika vairākkārt grozīta, tāpat advokāts esot pamanījis diezgan lielas juridiskas nepilnības tajā. Acīmredzot SM ir izvērtējusi savu pieteikumu un prasību atsaukusi, saprotot, ka perspektīvas ir "tuvu nullei", secināja Tihonovs.

"SM savā pieteikumā tiesai norādīja, ka strīds prāvas laikā esot atrisināts, tomēr mēs līdz galam nesapratām, kas un kuram, un kad ir atrisinājis," savu viedokli pauda Tihonovs. Tomēr viņš piebilda, ka līdz ar tiesvedības izbeigšanu SM ir atzinusi, ka Flika darbības ar akcijām un to emitēšanu nav bijušas nelikumīgas, tāpēc rezultāts esot "viens pret nulli" Flika labā.

Kā ziņots, Latvijas valsts SM personā iesniedza tiesā prasības pieteikumu atzīt par nenotikušu pamatkapitāla palielinājumu un jauno 59 150 akciju emisiju, kā arī atzīt par neesošām šīs akcijas un lidsabiedrības statūtu redakciju, kuru parakstījis Fliks.

Rīgas rajona tiesa līdz ar lietas ierosināšanu nodrošināja prasību, ierakstot aizlieguma atzīmi komercreģistrā un "airBaltic" akcionāru reģistrā, kas atrodas Latvijas Centrālajā depozitārijā. Tiesa aizliedza "airBaltic" un Flikam veikt jebkādas darbības, kuras vērstas uz ierakstu veikšanu komercreģistrā un akcionāru reģistrā attiecībā uz akcijām ar kopējo nominālvērtību 59 150 lati.

SM pārstāvis Aivis Freidenfelds toreiz skaidroja, ka ministrija šajā prasībā lūgusi noteikt aizliegumu rīkoties ar lidsabiedrības 59 110 akcijām, par kurām pastāv juridiskas neskaidrības un kuras Fliks pārdeva par 10 miljoniem eiro (septiņiem miljoniem latu).

Tā dēvētās starpības akcijas fiksētas kā nesakritība starp "airBaltic" reģistrēto un apmaksāto ''airBaltic" pamatkapitālu. Šīs akcijas nopirkusi firma "Trasatlantic Holdings Company" (THC). Tomēr Uzņēmumu reģistrs ir apturējis lēmuma pieņemšanu par akcijām, pirms nav izvērtēts, cik šāds darījums bijis likumīgs.

Kā paskaidroja Tihonovs, viņu samulsināja tas fakts, ka valsts bija vērsusies ar prasību, lūdzot atzīt būtībā par neesošām šīs akcijas. "Sabiedrība pati nevar emitēt akcijas - tas ir akcionāru kopējais lēmums, bet cita starpā SM pati bija piedalījusies vairāku akcionāru lēmumu pieņemšanā," norādīja Flika pārstāvis.

Ja Flikam izdotos reģistrēt šīs akcijas, valsts kļūtu par mazākuma akcionāru ar 46,8% akciju, liecina biznesa portāla "Nozare.lv" veiktie aprēķini. Flikam daļēji piederošais privātais akcionārs "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) kopā ar THC tad pārvaldītu 53,2% kopējo uzņēmuma akciju.

Fliks iepriekš skaidroja, ka piesaistījis aviosabiedrībai nepieciešamo finansējumu, nodrošinot lidsabiedrības pamatkapitāla apmaksas starpības segšanu.

Savukārt Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) paziņoja, ka ir noticis mēģinājums fiktīvi palielināt privāto akcionāru daļu uzņēmumā ar akcijām, kas ir dzēstas, tomēr šis darījums - fiktīvo akciju reģistrācija - neesot noticis, un valstij lidsabiedrībā "airBaltic" joprojām ir vairākums.

"airBaltic" ir akciju sabiedrība, kas dibināta 1995.gadā. Galvenais akcionārs ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!