Foto: F64

Par spīti notikušajai telpu izsolei, kurās darbojas Daugavpils klubs "Artilērijas pagrabi", uzņēmums tās negrasās pamest, jo tic, ka tiks atklāta shēma, ar kuras palīdzību klubu mēģina piespiest aiziet, stāstīja kluba vadītājs Andrejs Faibuševičs.

Viņš uzskata, ka izsolē īstenota shēma, ar kuras plīdzību "likumīgi" atbrīvoties no esošā nomnieka.

"Ja kāds vēlas atbrīvoties no konkurenta, tad ir izdevīgi izsolē solīt "astronomisku" cenu. Pēc līguma noslēgšanas ir jāsamaksā tikai divu mēnešu īres maksa, kas, ņemot vērā pašreizējo piedāvājumu - 4 eiro par kvadrātmetru - būtu aptuveni 1000 eiro. Tādā veidā varētu tikt vaļā no konkurenta un savākt viņa klientus," stāstīja Fabuševičs.

Viņš norādīja, ka galvenais jautājums ir tas, vai VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) ir bijusi iesaitīti šajā shēmā. Pēc Fabuševiča domām, ir dažādas nianses, kādēļ valsts institūcijām, piemēram, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) vajadzētu interesēties par notiekošo. Viņaprāt, arī VNĪ atsauces uz dažādiem likumiem neiztur kritiku.

"Mūsu sarakstes sākumā viņi atsaucās uz Ministru kabineta noteikumiem. Tikai tad, kad viņiem vairāk nebija, ko teikt, tik izvilkts likums par izšķērdēšanas novēršanu. Bija redzams, ka attaisnojumi tiek publicēti reālajā laikā," skaidroja Fabuševičs. Arī VNĪ atsauce uz likumu, ka īpašums būtu nododams nomniekam par iespējami augstāku cenu, nav korekta.

"Vārds "nododams" attiecināms uz pirmreizējo nodošanu, nevis esošo nomnieku," viņš skaidroja. Kluba vadītājs norādīja, ka nav zinājis par plānoto izsoli pirms vēstules saņemšanas par tās norisi. "Es nojautu, ka droši vien tiks palielināta cena, ja līgums tiek slēgts tikai uz gadu, bet nezināju, ka nonāksim situācijā, kurā esam pakļauti izmešanas riskam," stāstīja Fabuševičs.

Viņš piemetināja, ka klubs vēstuli par telpu izsoli saņēmis nedēļu pēc tās sākuma, kas nozīmē, ka konkurentiem bijusi iespēja savus piedāvājumus iesniegt ātrāk. "Vēstule man tika uzrakstīta divas dienas pēc izsoles sākuma. Kad to saņēmu, izsole notika jau nedēļu. Pat tad, ja mēs būtu piedalījušies izsolē, nebūtu varējuši piedalīties ar zemāko cenu, jo, ja piedāvājumu cenas sakrīt, par uzvarētāju atzīstams tas, kurš piedāvājumu iesniedzis ātrāk," skaidroja Faibuševičs.

Klubs bijis iedzīts strupceļā, jo finansiāli nav varējis atļauties solīt ļoti augstu cenu, lai pārspētu konkurentus. Tajā pašā laikā tas vairs nav varējis sacensties ātrumā arī, piedāvājot zemāko cenu. "Piekrītot piedalīties izsolē, mēs būtu sev parakstījuši nāves spriedumu, jo atzītu, ka izsole ir likumīga. Tad mums 13.maijā būtu jāatbrīvo telpas," skaidroja kluba vadītājs.

Fabuševičam nav skaidrs, kādēļ VNĪ nevarēja vienoties ar klubu par turpmāku sadarbību, nosakot augstāku nomas maksu. Tā gan pēdējo divu gadu laikā esot palielināta jau par 120 eiro mēnesī. "Mēs būtu gatavi slēgt nomas līgumu uz desmit gadiem. Kas varētu būt labāks par ilgtermiņa nomnieku?" teica Fabuševičs.

"Artilērijas pagrabi" pašlaik nav saņēmuši paziņojumu, ka telpas būtu jāpamet. Zināms tikai tas, ka izsoles uzvarētājam divu nedēļu laikā jānoslēdz līgums, tādēļ tas turpina aktīvu darbību, nogaidot tālāko notikumu attīstību.

VNĪ mājaslapā norādīts, ka augstāko nomas maksu izsolē piedāvājis Jans Šumans, kuram līgums jānsolēdz līdz 17.februārim. VNĪ pārstāve Jolanta Grāmatniece norādīja, ka pašlaik VNĪ nav objektīva pamatojuma, lai atceltu jau notikušu izsoli.

Savukārt kultūras ministre Dace Melbārde ceturtdien, viesojoties Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" norādīja, ka tiksies ar VNĪ vadību, lai noskaidrotu notikušā apstākļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!