Foto: LETA
Īstenojot vadības izpirkuma darījumu, par atkritumu apsaimniekošanas un vides uzņēmuma "Veolia vides serviss" 90% kapitāldaļu īpašnieku kļuvis uzņēmuma valdes loceklim Guntaram Kokorevičam piederošā SIA "Vides investīcijas", portālu "Delfi" informēja Kokorevičs.

Pirms īpašnieku maiņas "Veolia vides serviss" īpašnieki ar 51% kontrolpaketi bija Francijas uzņēmums "Veolia Proprete" un SIA "INPO 3" pilnībā piederošā SIA "Bioinvest", kam piederēja 49% "Veolia vides serviss" daļu. Tagad "Veolia vides serviss" vienīgais īpašnieks ir "Bioinvest", kur savukārt 90% pieder Kokoreviča "Vides investīcijām", bet atlikušie 10% - SIA "INPO 3", kas būtiski samazinājusi savu līdzdalību kompānijā.

Darījums finansēts, ieguldot savu kapitālu un piesaistot "Nordea" bankas finansējumu, skaidro Kokorevičs.

Saskaņā ar "Lursoft" informāciju "INPO 3" pilnībā pieder SIA "Privāto aktīvu pārvalde", kā vienīgais īpašnieks ir SIA "Sabiedrība privātajiem ieguldījumiem" (SPI). Tā savukārt pieder ekspolitiķa Andra Šķēles ģimenei un citiem viņam pietuvinātiem cilvēkiem. Visvairāk - 30% SPI kapitāldaļu - pieder Šķēles dzīvesbiedrei Kristiānai Lībanei-Šķēlei. Šķēles meitām Madarai Šķēlei un Anetei Šķēlei-Pētersonei katrai pieder 25% SPI daļu, bet Edgaram Šķenderim un Ivetai Smilgai –Krongornei pa 10% daļu.

Vienlaikus "Veolia vides serviss" īpašnieku maiņas darījumā "Vides investīcijas" ar SIA "Bioinvest" starpniecību iegādājās no Igaunijas uzņēmuma AS "Veolia Keskkonnateenused" 100% kādreiz Latvijā strādājošā cita atkritumu operatora SIA "Cleanaway" kapitāla daļas.

"Man ir patiess gandarījums, ka ir izdevies veiksmīgi pabeigt sarunas ar abiem līdzšinējiem "Veolia vides serviss" īpašniekiem un iegādāties 90% kapitāla daļu šajā perspektīvajā uzņēmumā. Kopš "Veolia Proprete" ienākšanas ir paveikts liels darbs, lai uzņēmums nostiprinātu savas pozīcijas Latvijas atkritumu apsaimniekošanas tirgū, izveidotu jaunu un ambiciozu komandu, iegūtu labu reputāciju klientu, konkurentu un sadarbības partneru vidū. Šodien esmu iegādājies labu, starptautiskajiem darbības principiem atbilstošu uzņēmumu, bet pagaidām vēl ne tirgus līderi. Tas nozīmē, ka uzņēmumam priekšā ir lieli izaicinājumi, kuru sasniegšana prasīs gan darbu, gan ievērojamas investīcijas," sacījis Kokorevičs.

Viņš norāda, ka uzņēmuma izaugsmes perspektīvas saskata darbības paplašināšanā reģionos, komerciālo klientu segmentā, kā arī jaunu, ar vides uzturēšanu, saistītu pakalpojumu attīstībā. Stratēģijas realizēšana ir plānota gan organiskās izaugsmes veidā, gan iegādājoties nozares uzņēmumus. Uzņēmums arī turpmāk būs atvērts apvienošanās darījumiem, kā arī jaunu dalībnieku ienākšanai kapitālā, tajā pat laikā centīšos saglabāt un turpmāk veidot spēcīgu, tieši vietējā, Latvijas kapitāla uzņēmumu.

Kokorevičs no 2008.gada ir "Veolia vides serviss" valdes loceklis un no 2005.gada "Veolia Environnement" koncernā ietilpstošā Francijas enerģētikas uzņēmuma "Dalkia" pārstāvis Latvijā. No 2001. līdz 2005. gadam Kokorevičs bija "Rīgas Fondu biržas" prezidents.

"Veolia vides serviss" ir dibināts 1995.gadā un līdz 2009.gadam darbojās zem nosaukuma "Nelsens". 2008. gadā uzņēmuma kontrolpaketi iegādājās Francijas vides pakalpojumu koncerns "Veolia Environnement". Šobrīd "Veolia vides serviss" nodarbina 150 darbiniekus un nodrošina atkritumu savākšanas un vides pakalpojumus Rīgā, Rīgas rajonā, Jūrmalā, Balvos. 2011.gada decembrī "Veolia Environnement" paziņoja, ka plāno pārdot daļu savu aktīvu dažādos pasaules reģionos, lai uzlabotu koncerna finanšu situāciju un samazinātu kredītsaistības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!