Foto: LETA
Pie esošajām elektroenerģijas cenām, Liepājas metālapstrādes uzņēmuma "KVV Liepājas metalurga" zaudējumi šogad var sasniegt astoņus miljonus eiro un uzņēmums prasa koriģēt kredītsaistību nomaksas kalendāru, žurnālistus pirmdien informēja kompānijas valdes loceklis Ivors Talanovs.

Viņš uzsvēra, ka pie šā brīža elektroenerģijas cenām uzņēmums nav konkurētspējīgs. "Ja netiek nodrošināta konkurētspējīga elektroenerģijas cena, "KVV Liepājas metalurgam" neizdosies izmantot ražošanas potenciālu," sacīja Talanovs. Tostarp 2015.gadā "KVV Liepājas metalurgs" izmantoja 30% no jaudas augsto elektroenerģijas cenu dēļ.

Runājot par šogad paveikto, viņš pastāstīja, ka 2015.gadā saražoti 200 tūkstoši tonnu armatūras un realizēti 185 tūkstošu tonnu produkcijas, kā arī sākta jaunu izstrādājumu ražošana un paplašināts piedāvāto armatūras stieņu izmēru klāsts. Kopējais apgrozījums bijis vairāk nekā 73 miljoni eiro.

"Šogad esam veikuši lielu sagatavošanās darbu un esam gatavi tālāk strādāt un palielināt ražošanas apmērus, bet tam nepieciešams atrisināt elektroenerģijas cenas jautājumu - galvenā enerģētikas komponenta mūsu tehnoloģiskajā procesā," teica Talanovs.

Pēc viņa paustā, šogad lielākie izdevumi bijuši darba algas un nodokļi aptuveni septiņu miljonu eiro apmērā, maksa par elektroenerģiju - četri miljoni eiro, maksa par gāzi - vairāk nekā 3,5 miljoni eiro un dzelzceļa pārvadājumi - 1,1 miljons eiro.

Talanovs arī pastāstīja, ka šogad obligātā iepirkumu komponente (OIK) bijusi 1,2 miljoni eiro, bet 2016.gadā tiek prognozēts, ka tie būs aptuveni seši miljoni eiro. "Pie 100% jaudām tie gadā varētu būt 13 miljoni eiro," teica "KVV Liepājas metalurga" valdes loceklis.

Tostarp viņš minēja, ka, panākot OIK atcelšanu sešu miljonu eiro apmērā, uzņēmums spētu izmantot 50% ražošanas jaudas, kas ir vairāk nekā šogad, un gada apgrozījums sasniegtu 131,9 miljonus eiro.
Viņš arī atgādināja, ka šogad valdība apstiprināja noteikumus par OIK samazināšanu energoietilpīgiem uzņēmumiem, bet saskaņojums no Eiropas Komisijas joprojām nav saņemts.

Runājot par elektroenerģijas cenu un uzņēmuma konkurētspēju viņš pauda, ka pie esošajiem 90 eiro par megavatstundu, "KVV Liepājas metalurgs" cieš astoņu miljonu eiro zaudējumus, pie 43 eiro par megavatstundu 2016.gadā būtu iespējams strādāt "pa nullēm", bet cena 25 eiro par megavatstundu dotu iespēju strādāt ar peļņu un atdot kredītus. "25 eiro par megavatstundu ļauj pie esošajiem metalurģijas krīzes nosacījumiem būt konkurētspējīgiem un nodrošināt projekta atpelnīšanos," sacīja Talanovs.

Vienlaikus viņš pauda, ka "KVV Liepājas metalurgs" gatavs dubultot ražošanas un pārdošanas apjomus, ja tiek panākta konkurētspējīga elektroenerģijas cena.

Pēc viņa teiktā, "KVV Liepājas metalurgs" lūdzis valdību koriģēt kredītsaistību nomaksas kalendāru un precizēt OIK atlaižu shēmu, kas ļautu nodrošināt uzņēmuma darbībai optimālu elektroenerģijas cenas līmeni. Tostarp Talanovs skaidroja, ka uzņēmums lūdz uz diviem gadiem atlikt maksājumu 2,7 miljonu eiro apmērā. Savukārt tas, vai tiks lūgts atlikt arī 2016.gadā plānoto maksājumu, varētu būt zināms nākamā gada janvārā beigās vai februārā sākumā.

Vienlaikus viņš atzīmēja - ja netiek nodrošināta konkurētspējīga elektroenerģijas cena, "KVV Liepājas metalurgam", neizdosies izmantot savu ražošanas potenciālu.

Atbilstoši līgumam starp Finanšu ministriju un "KVV Liepājas metalurgs" par ķīlas parāda samaksas kārtību uzņēmumam līdz 2015.gada 27.decembrim jāveic maksājums 2,7 miljonu eiro apmērā.

Atbilstoši līgumam "KVV Liepājas metalurgam" maksājumi Finanšu ministrijai veicami 10 gadu termiņā, veicot maksājumus vienu reizi gadā. "2015.gadā, ņemot vērā, ka jau tika saņemta pirmā iemaksa, maksājums, kas jāsaņem Finanšu ministrijai, ir noteikts 2,7 miljonu apmērā. Turpmāk paredzētie "KVV Liepājas metalurga" ikgadējie maksājumi Finanšu ministrijai ir aptuveni 7,5 miljonu eiro apmērā," atzīmēja Valsts kasē, piebilstot, ka "KVV Liepājas metalurgam" saistībā ar ražotnes pārdošanas darījumu ir jāveic arī pārējiem nodrošinātajiem kreditoriem paredzētie maksājumi.

Pēc Valsts kasē paustā, no "KVV Liepājas metalurga" veiktās pirmās iemaksas par ražotnes iegādi Finanšu ministrija ir saņēmusi 8,9 miljonus eiro, kas novirzīti maksātnespējīgā "Liepājas metalurga" tiesiskās aizsardzības procesa un maksātnespējas procesa laikā radušos izdevumu segšanai, kā arī Finanšu ministrijas galvenā prasījuma daļējai segšanai.

Savukārt no maksātnespējīgā "Liepājas metalurgs" ar pamatražotni nesaistītās mantas pārdošanas maksātnespējas procesa ietvaros ir atgūti 0,9 miljoni eiro.

Tāpat vēstīts, ka pērn 2.oktobrī tika parakstīts līgums par "Liepājas metalurga" pamatražotnes pārdošanu "KVV Group". Ukrainas kompānija par "Liepājas metalurga" pamatražotni maksās 107 miljonus eiro vairākos maksājumos 10 gadu laikā.

"Liepājas metalurgu" par maksātnespējīgu atzina 2013.gada 12.novembrī pēc neveiksmīgiem investoru meklējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!