Foto: LETA
Augusts ir pirmais mēnesis, kad AS "KVV Liepājas metalurgs" par 5% ir pārsniegti plānotie ražošanas rādītāji, paziņojumā medijiem vēsta uzņēmums.

Pirmo reizi pēc uzņēmuma darbības atsākšanas ir stabilizējušies ražošanas apjomi, un mēnesī tiek saražots 25 000 - 27 000 tonnu tērauda armatūras.

"Uzņēmums pakāpeniski atgūstas pēc divu gadu darbības pārtraukuma. Saliedēta un koordinēta darba rezultātā esam efektivizējuši tehnoloģiskos darba procesus, ir optimizēts darbinieku skaits un ražošanas izmaksas, stabilizējies energoresursu patēriņš. Aptuveni divas reizes ir samazinājušies uzņēmuma zaudējumi," stāsta "Liepājas metalurga" valdes loceklis Igors Talanovs.

Līdz augusta beigām uzņēmuma remontu mehāniskajā cehā darbu uzsāks seši jauni speciālisti un, palielinoties ražošanas jaudām, līdz gada beigām uzņēmumam būs nepieciešami vēl 100 līdz 200 jaunu darbinieku.

"KVV Liepājas metalurgs" uzsver, ka metalurģijas nozare šobrīd stagnē visā pasaulē - daļai Eiropas tirgus dalībnieku metalurģijas uzņēmumi darbojas nepilnā ciklā. Šos procesus ietekmē gan produkcijas noieta tirgu izmaiņas, gan augstās elektroenerģijas cenas, neliels atbalsts uzņēmumiem valstu līmenī un daudzi citi faktori.

Tomēr "Liepājas metalurgam" ir iespējas atkal kļūt par konkurētspējīgu uzņēmumu. Taču tā veiksmīgai attīstībai nepieciešama visu trīs pušu - uzņēmuma, valdības un kreditoru saskaņota un koordinēta rīcība, uzskata Talanovs.

Viņš norāda, ka uzņēmums augstu novērtē šā gada 14. jūlijā valdības pieņemto lēmumu, kas energoietilpīgiem apstrādes rūpniecības uzņēmumiem, tostarp "Liepājas metalurgam", ļaus samazināt elektrības rēķinus. Vienlaikus uzņēmums cer, ka valdība turpinās sniegt atbalstu, tai skaitā, attiecībā uz elektrības, gāzes cenas un dzelzceļa tarifu samazināšanu, iespējamo nodokļu brīvdienu piešķiršanu, kā arī nākotnē strādās pie obligātas celtniecības materiālu sertifikācijas ieviešanas Latvijā.

Jau vēstīts, ka vairāki bijušie un vēl strādājošie AS "KVV Liepājas metalurgs" darbinieki iepriekš atklātā vēstulē valsts augstākajām amatpersonām norādīja uz sarežģītu situāciju uzņēmumā un aicināja to risināt.

Vēstulē pausts, ka investora izvēle rūpnīcai bijusi "fatāla kļūda". Vēstulē investoram veltīta plaša kritika, tāpat tiek kritizēts Latvijas drošības iestāžu un valdības darbs, pretendentu izvēlē.

Tikmēr "KVV Liepājas Metalurgs" iepriekš norādīja, ka turpina darbu pie jaunu saražotās produkcijas noieta tirgu apgūšanas, un jauni eksporta tirgi ļaus pieņemt darbā līdz pat 200 jauniem darbiniekiem.

Maijā uzņēmums paziņoja, ka ir spiests samazināt ražošanas jaudas un atlaist daļu darbinieku, jo produkcijas pašizmaksas nenodrošina konkurētspēju ar līdzīgu metalurģijas uzņēmumu produkciju citur pasaulē.

Maija sākumā "Liepājas metalurgā" strādāja aptuveni 960 darbinieki, taču mēneša beigās uzņēmuma vadība paziņoja, ka pēc ražošanas sašaurināšanas rūpnīcā darbu turpinās vien nepilni 300 darbinieki. Pašlaik kompānijas darbinieku skaits pieaudzis līdz 540 cilvēkiem.

Līgums par "Liepājas metalurga" pamatražotnes pārdošanu Ukrainas kompānijai "KVV Group" tika parakstīts pērn oktobrī. Ukrainas uzņēmums par "Liepājas metalurga" pamatražotni maksās 107 miljonus eiro vairākos maksājumos 10 gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!