Foto: DELFI
Cīņa Rīgas atkritumu tirgū var kļūt vēl asiņaināka, jo zviedru kompānija "Ragn-Sells" nopirkusi Latvijas uzņēmumu "Exto-D", trešdien vēsta laikraksts "Dienas bizness".

Pirkuma faktu laikrakstam apliecināja "Ragn-Sells" valdes loceklis Lars Parnebjorks, neslēpjot, ka darījums noticis, lai varētu ienākt Rīgas mājsaimniecību atkritumu tirgū. Lai piedalītos publiski Rīgā izsludinātos konkursos, nepieciešams līgums ar Rīgas domi par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Zviedru izcelsmes uzņēmums "Ragn-Sells" Latvijā darbojas kopš 2005. gada, tomēr līdz šim kompānijai pie līguma ar Rīgas domi nebija izdevies tikt. Nopērkot "Exto-D", šis trūkums ir novērsts, un "Ragn-Sells" sola kļūt par nozīmīgu spēlētāju atkritumu savākšanas jomā visās lielākajās Latvijas pilsētās, kā arī sākt nodarboties ar bīstamo atkritumu apsaimniekošanu.

"Rīgā aktīvākās kompānijas ir "L&T", "Veolia", "Eko Rīga", kam līgumi ar Rīgas domi ir jau gadus desmit, kā arī "Exto-D", kas gan bija mazākā no Rīgas tirgū esošajām kompānijām. Taču mums bija ļoti konstruktīvas sarunas ar "Exto-D" īpašniekiem, un mēs jau agrāk bijām ar viņiem sadarbojušies sniega tīrīšanas jomā. Šis bija viens no retajiem gadījumiem Latvijā, kad pirkšanas-pārdošanas sarunas noritēja veiksmīgi un abu pušu intereses sakrita," laikrakstam stāsta Parnebjorks, pirkuma summu neatklājot.

"Savu biznesu sākām 2005. gadā, nodibinot kompāniju ar 100% Latvijas izcelsmes kapitālu. Turējāmies, cik varējām, taču ar tik zemiem ieņēmumiem, kā tos paredz šeit rīkotie konkursi, nevarējām tālāk pastāvēt, līdz ar to ārzemnieki mūs pārņēma," laikrakstam sacīja bijušais "Exto-D" valdes loceklis Alvis Krauklis.

Savukārt Parnebjorks laikrakstam norāda, ka pie "Ragn-Sells" durvīm klauvējis ne viens vien Latvijas uzņēmums, taujājot, vai zviedri negrib kompāniju nopirkt. Pēc laikraksta rīcībā esošās informācijas, šajā sarakstā bijusi gan "Eko-Baltija" grupa, gan bīstamo atkritumu apsaimniekotājs "BAO".

"Daudz tiek runāts par to, ka apvienotā Rīgas namu pārvalde varētu rīkot arī kopīgu atkritumu apsaimniekošanas iepirkuma konkursu, taču, novērtējot situāciju, mums ir skaidrs, ka Rīgā nebūs lielu atkritumu apsaimniekošanas konkursu līdz 2020. gadam, pretējā gadījumā jārēķinās ar starptautiskiem tiesas procesiem, jo esošie atkritumu operatori par savām tiesībām cīnīsies," laikrakstam skaidro Parnebjorks.

Ar mājsaimniecību atkritumu savākšanu "Ragn- Sells" jau nodarbojas Saulkrastos, strādāts arī Cēsīs, bet no 1. oktobra uzņēmums sāks strādāt arī Salaspilī un Salaspils novadā. "Ragn-Sells" pārstāvji atzīst, ka konkurence Rīgā starp atkritumu operatoriem ir ļoti asiņaina un nereti tiek izmantotas arī dempinga cenas. "Zviedrijā līdzīga situācija bija pirms 50 gadiem, kad konkursu cenas arvien samazinājās. Kompānijas sagrābās līgumus par neizdevīgām cenām, bet pēc tam, lai izrāptos no mīnusiem, līgumu cenas pamazām pieauga," teic Parnebjorks.

Viņš uzsver, ka ļoti zemu nospiesta atkritumu apsaimniekošanas cena gan iedzīvotājiem, gan pašvaldībām ir nelabvēlīga, jo nav cerību uz papildu servisu no atkritumu operatoru puses. "Ja cenas ir nospiestas, operatoriem nav naudas, ko investēt attīstībā, tāpēc Rīgā redzamas pārsvarā tikai vecas atkritumu savākšanas mašīnas, second hand konteineri, par vides draudzīguma kritērijiem nemaz nerunājot," atzīst Parnebjorks.

"Ragn-Sells ir ļoti nopietns spēlētājs reģionā, un, šai kompānijai ienākot Rīgā, konkurence starp esošajiem operatoriem noteikti saasināsies, taču tas, vai tāpēc pieaugs sniegto pakalpojumu kvalitāte, nav zināms," laikrakstam sacīja Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Vilgerts, atceroties samērā agresīvo "Ragn-Sells" ienākšanu Igaunijas tirgū, kad vietējie uzņēmumi no tirgus tika izdzīti ar dempinga cenām. Vilgerts "Ragn-Sells" raksturo kā ļoti dinamisku, bet neordināru kompāniju, kas atšķirībā no citiem lieliem tirgus spēlētājiem nav biržā kotēts uzņēmums, bet gan pieder vienai zviedru ģimenei jau 120 gadus.

""Ragn- Sells" ienākšana Rīgā ietekmēs ne tikai Latvijas galvaspilsētas atkritumu tirgu, bet var runāt par jaunas konkurences rašanos visas valsts mērogā. Protams, Rīgā dempingo visi un tas, ka neliela vietējā kapitāla kompānija ir pārgājusi lielas ārzemju kompānijas rokās, būtiski maina tirgus uzsvarus," uzskata "L&T" direktors Reinis Ceplis, norādot, ka "L&T" kā pašreizējais Latvijas tirgus līderis lēti "Ragn-Sells" neko atdot nedomā.

"Pieļauju, ka "Ragn-Sells" Rīgā var mēģināt strādāt līdzīgi kā Igaunijā, sākumā ar dempingu paņemot tirgu, bet pēc tam paceļot apsaimniekošanas cenas. Ceru, ka Konkurences padome arī pasekos līdzi tam, no kādiem līdzekļiem tiek finansēta "Ragn-Sells" darbība, jo, kā liecina "Ragn-Sells" gada pārskati, kompānija Latvijā strādā ar pieaugošiem zaudējumiem," laikrakstam sacīja "Eko-Baltija" valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs.

Vienīgi sīvākais "Ragn-Sells" konkurents Igaunijā un Skandināvijā uzņēmums "Veolia" uz "Ragn-Sells" ienākšanu Rīgā skatās relaksēti: "Mēs esam lielākā šīs nozares kompānija Eiropā un esam gatavi civilizētos apstākļos konkurēt ar jebkuru uzņēmumu. Galvenais, lai ar agresīvu dempingu netiek grauts tirgus, taču tas, vai tirgū ir viens spēlētājs vairāk vai mazāk, nav būtiski," teic "Veolia" pārstāvis Guntars Kokorevičs.

Kā vēsta laikraksts, SIA "Ragn-Sells" dibināta 2004.gadā, tās vienīgais īpašnieks ir Zviedrijas uzņēmums "Ragn-Sells Aktiebolag". Pērn Latvijā "Ragn-Sells" apgrozījums bija 1,56 miljoni latu, bet grupai kopā – 450 miljoni eiro. Latvijas uzņēmumā strādā 60 darbinieki, bet grupā kopā ir 2400 darbinieku, uzņēmumam bez Zviedrijas un Latvijas ir filiāles arī Norvēģijā, Igaunijā un Polijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!