Foto: F64
500 lielākie Latvijas uzņēmumi 2013.gadā kopā apgrozījuši 28,04 miljardus eiro, kas ir tikai par 0,6% vairāk nekā gadu iepriekš. Tas ir vēsturiski zemākais lielāko uzņēmumu apgrozījuma pieaugums vairāku pēdējo gadu laikā, neskaitot 2009.gadu, kad krīzes dēļ lielās kompānijas piedzīvoja kritumu, vēsta laikraksts "Dienas Bizness".

Savukārt 500 lielāko uzņēmumu kopējā peļņa pērn ir palielinājusies par 7,6%, tai pašā laikā vidējā peļņas rentabilitāte ir ievērojami samazinājusies – par gandrīz 34%, liecina "Dienas Biznesa", "Lursoft", Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un "DNB bankas" gadskārtējais Latvijas lielāko uzņēmumu "TOP 500".

Laikraksts norāda - lai gan vispārēji 2013. gads tomēr aizvadīts plusa zīmē, "TOP 500" uzņēmumu kopējos rādītājos jaušama diezgan strauja bremzēšanās. Gadu iepriekš lielākie uzņēmumi kopumā piedzīvoja apgrozījuma kāpumu 11,3% apmērā.

Pēc apgrozījuma Latvijas lielākais uzņēmums jau trešo gadu pēc kārtas ir Krievijas ķīmijas koncerna "Уралхим" tranzīta un loģistikas meitas uzņēmums Latvijā SIA "Uralchem Trading", kura apgrozījums pērn bija 1123,4 miljoni eiro. Tiesa, šā uzņēmuma apjoms salīdzinājumā ar 2012. gadu ir krities par 7,8%, savukārt peļņa samazinājusies par 30,7%.

Kopumā "TOP 500" saraksta pirmais desmitnieks ir maz mainījies – no tā pērn izkrituši tikai divi uzņēmumi. Viens no tiem ir AS "Liepājas metalurgs", kas no 2012.gada 9. vietas pērn noslīdējusi uz 34. vietu, otrs – SIA "Statoil Fuel & Retail Latvia", jo kopš pagājušā gada maija tā finanšu pārskats ir pielīdzināts Statoil Fuel & Retail uzņēmumu grupas akcionāra finanšu pārskata gadam (01.05.–30.04.). Kā DB paskaidroja uzņēmumā, pilns iepriekšējā finanšu perioda pārskats būs pieejams tikai pēc TOP 500 izdevuma iznākšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!