Neviens šajā situācijā nav ieguvējs - ne uzņēmums, ne darbinieks, un neviens no lēmumiem nevarēja būt ar pozitīvām sekām, komentējot Latvijas pasta (LP) lēmumu par dokumenta fotogrāfijas publiskošanu mikroblogošanas vietnē "Twitter" atlaist savu darbinieku, portālam "Delfi" skaidro uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns.

"Nereaģējot tiktu devalvēts drošības dienesta statuss un pārējo viņa kolēģu darbs, kuriem, neatkarīgi no jebkāda dokumenta satura ir jāievēro konfidencialitāte. Otrā gadījumā runa ir par pilsonisko stāju un publisko reakciju. Tāpēc maksimāli korekti vienojāmies ar darbinieku, un tā bija abpusēja vienošanās, nevis vienpersonisks lēmums," stāsta Vilcāns.

Uzņēmumā skaidro, ka pagājušajā nedēļā darba laikā, piektdienā, rakstītais tvīts nebija noslēpums LP darbiniekiem, kas to rādījuši cits citam un uzdevuši jautājumu, kā tas var būt, ka drošības dienesta vadītājs neatkarīgi no dokumenta satura kopē un publicē jebkādu darbā iegūtu informāciju, ņemot vērā viņa pieeju vairāk nekā 4000 LP darbinieku personas datiem.

"Katram no darbiniekiem vai uzņēmuma vadībai var būt viedoklis par VID birokrātiju vai jebkuru citu jautājumu, un par to ir jārunā un jākritizē, taču tas neatceļ drošības dienesta vadītāja saistības savā amatā un ar parakstu apstiprinātas darbā iegūtas informācijas konfidencialitātes saglabāšanu. Pretējā gadījumā rodas pamatotas aizdomas, ka, vienreiz publiskojot informāciju, kas liekas kritizējama, citreiz šādā pašā veidā publiskos jebkādus citus darbā iegūtus datus – komercinformāciju vai ar drošības jautājumiem saistītus faktus," skaidro uzņēmumā.

"Nevar būt tā, ka konkrētajam cilvēkam ir vienlaikus divas identitātes, viena – uzņēmuma darbinieks Čivčišs, kurš darbā iegūst informāciju un saglabā konfidencialitāti, bet otra – privātpersona Čivčišs, kas norobežojas no amatpersonas un publisko informāciju, ko ieguvis kā uzņēmuma darbinieks un kam viņam nebūtu pieejas kā privātpersonai," norāda LP pārstāvji.

Vēstīts, ka LP pirmdienas vakarā palūdzis amatu atstāt Iekšējās drošības dienesta vadītājam Ivaram Čivčišam, jo viņa 9. decembra tvīts, kurā bija publiskots VID saskaņots dokuments ar neskaitāmiem parakstiem, izraisīja plašu rezonansi sabiedrībā. Vēlāk gan viņš savu tvītu izdzēsa.

Valsts ieņēmuma dienesta (VID) vadītāja Ilze Cīrule intervijā LNT sacīja, ka jebkuram darbiniekam, kurš ieņem pietiekoši augstu amatu organizācijā, un kuram iznāk darbs ar šādiem līgumiem un pakalpojumiem, vajadzētu saprast un izvērtēt savas rīcības sekas.

"Šis jau ir viens piemērs. Un kur ir garantija, ka viņš līdzīgi neizpauž sensitīvo informāciju par paša uzņēmumu," darbinieka atlaišanu vērtēja VID ģenerāldirektore.

Tikmēr sarunā ar portālu "Delfi" Čivčišs noliedza, ka informācijai būtu kāds īpašs sensitīvs statuss

"Cik es dzirdēju, līguma saturs nebija par to, ko viņa teica. Līgums arī nebija nekas klasificēts. Tas bija maznozīmīgs, tāpēc arī vīzu skaits uz tā mani samulsināja. Informāciju par ko bija līgums, atšķirībā no VID vadītājas, es nekomentēšu. Es uzskatu, ka nopublicēju to, kas ir tā nejēdzība, nekādu citu sensitīvu informāciju es neesmu publicējis, ne atklājis, ne arī turpmāk paudīšu," sacīja Čivčišs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!