Foto: LETA
Latvijas bagātākā ģimene joprojām ir Lembergu ģimene - Aivars, Anrijs un Līga, kuru īpašumu kopvērtība gada laikā saglabājusi 140 miljonus latu, savukārt visstraujāk augusi Karginu ģimenes bagātība - par desmit miljoniem latu, liecina žurnālistu Lato Lapsas un Kristīnes Jančevskas, SIA "Baltic Screen", korporatīvo finanšu kompānijas "Laika stars" un SIA "Lursoft" pētījums.

Saraksta veidotāji norāda, ka Latvijas bagātāko cilvēku vidū ir arī miljonāru ģimenes, par kurām puslīdz droši var pateikt tikai to, kuru aktīvi formāli pieder katram ģimenes loceklim, kaut skaidrs, ka šī formālā piederība neatspoguļo reālo situāciju. Šī iemesla dēļ desmit bagātākās Latvijas ģimenes tika iekļautas atsevišķā sarakstā ārpus "Latvijas miljonāru Top 100". Arī šo sarakstu līdz ar "Latvijas miljonāru Top 100" nu jau tradicionāli decembra numurā publicē žurnāls "Kapitāls".

Pētījuma autori atzīst, ka, neskatoties uz vērienīgajām tiesvedībām gan Lielbritānijā, gan Latvijā, Ventspils mēra Aivara Lemberga ģimeni nekas nespēj gāzt no turīgākās ģimenes troņa, lai gan viņš pats, atsaucoties uz normatīvajiem aktiem, formāli pamatoti apgalvo, ka viņa savulaik dāsni apdāvinātie bērni oficiāli nemaz neesot uzskatāmi par ģimenes locekļiem.

Taču, raugoties pēc būtības, Lembergu ģimenei oficiāli joprojām pieder prāvs skaits nekustamo īpašumu, kā arī dažu uzņēmumu kapitāldaļas. Jaunums

šogad ir meitai Līgai simtprocentīgi piederošā SIA "Osmium holdings", kuras vērtību "Laika stars" lēš 3,6 miljonu latu apmērā, tomēr lielākā un vērtīgākā šīs ģimenes īpašumu daļa, ja var ticēt Anglijas tiesas un Latvijas prokuratūras materiāliem, joprojām no publiskiem reģistriem ir noslēpta.

Otras bagātākās ģimenes statusu saglabā kādreizējā "Dobeles dzirnavnieka" īpašnieka Vitauta Paškauska ģimene, kurai pieder uzņēmums "Agrolats Holding". Vitauta, Jāņa, Jona un Andra Paškausku īpašumu kopējā vērtība gada laikā ir samazinājusies par pieciem miljoniem latu - līdz 55 miljoniem latu.

Paškausku saimniecība apstrādā iespaidīgas zemes platības, audzējot miežus, kviešus un rapsi. Holdingā ietilpstošā SIA "Agrolats" nopietni izvērsusi zivju pārstrādes biznesu Āfrikā, uzbūvējot trīs pārstrādes rūpnīcas un investējot sešus miljonus eiro. Kompānija izvērš darbību arī Saūda Arābijā un Ķīnā, kur kā starpnieks tirgo citu uzņēmumu ražotus zivju miltus. Savukārt holdingā ietilpstošā "Agrofirma Tērvete" šogad atklāja biogāzes staciju un plāno būvēt vēl vienu, investējot 2,5 miljonus latu.

Trešā bagātākā ģimene ar īpašumu kopvērtību 48 miljoni latu ir Lipmanu ģimene - Kirovs un Anna. Kopumā Lipmanu ģimenes īpašumu kopvērtība samazinājusies par sešiem miljoniem latu.

Saraksta veidotāji norāda, ka Lipmanu ģimenes turīguma kritums, ievērojot "Liepājas metalurga" krīzi, būtu daudz iespaidīgāks, taču to amortizējis medikamentu ražotājas AS "Grindeks" vērtības kāpums, turklāt vēl nav ierēķināta Kirova Lipmana publiskā atzīšanās, ka tuvākajā laikā arī viņa dēls varētu kļūt par prāvas "Grindeks" akciju paketes īpašnieku.

Savukārt Kirova Lipmana akciju pakete "Liepājas metalurgā" ir sarežģīti novērtējama - ne tikai grūti prognozējamā uzņēmuma likteņa dēļ, bet arī tāpēc, ka joprojām turpinās tiesvedība apmēram par 11% uzņēmuma akciju, ko pirmās instances tiesa no lielākā "Liepājas metalurga" akcionāra Sergeja Zaharjina pietiesāja par labu Lipmanam.

Uz ceturto vietu, no trešās vietas pērn, noslīdējusi Šķēļu ģimene - Andris, Kristiāna, Madara un Anete. Viņu īpašumu kopējā vērtība gada laikā sarukusi par pieciem miljoniem latu - līdz 40 miljoniem latu.

Savukārt astotajā vietā ierindojusies Karginu ģimene - Valērijs, Rems un Maksims, kuru īpašumu kopējā vērtība gada laikā augusi par 10 miljoniem latu, sasniedzot 20 miljonus latu.

Kā norāda pētījuma autori, lai gan bijušais "Parex bankas" īpašnieks Valērijs Kargins iesniegumā tiesai raksta, ka jau trīs gadus spiests iztikt ar minimālajai algai ekvivalentu summu (šādi viņš pamato lūgumu atbrīvot no valsts nodevas par apelācijas sūdzību), tomēr viņa dēlam Remam joprojām pieder liels skaits nekustamo īpašumu, kā arī vairākas kompānijas, tostarp ar 11 miljoniem latu novērtētā SIA "Adlera", kurai pieder ģimenes villa Jūrmalā.

Rems ir vienīgais īpašnieks SIA "Pluralis", SIA "Pax Lachesis" un SIA "Plintas", kā arī 49,96% akciju īpašnieks AS "Parex". Savukārt otra brāļa redzamākā manta ir iespaidīgs nekustamo īpašumu klāsts.

Jau ziņots, ka otro gadu pēc kārtas "Latvijas 100 bagātāko cilvēku" saraksta pirmajās vietās ierindoti AS "ABLV Bank" īpašnieki Oļegs Fiļs un Ernests Bernis, liecina žurnālistu Lato Lapsas un Kristīnes Jančevskas, SIA "Baltic Screen", korporatīvo finanšu kompānijas "Laika stars" un SIA "Lursoft" pētījums.

Fiļa bagātība gada laikā augusi par 57 miljoniem latu, sasniedzot 165 miljonus latu. Arī Berņa bagātība gada laikā augusi par 57 miljoniem latu, sasniedzot 162 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!