Foto: Mango
Rīgas apgabaltiesai otrdien atkārtoti neizdevās sākt skatīt lidsabiedrības "airBaltic" gandrīz 10 miljonus latu lielo prasību par parāda piedziņu no lidostas "Rīga", jo uz tiesas sēdi nebija ieradies atbildētāja pārstāvis, advokāts Viktors Tihonovs.

Tiesa uzskatīja, ka advokāts kavējis tiesas sēdē neattaisnoti un nolēma viņu sodīt ar 30 latu naudassodu. Advokāts tiesai bija nosūtījis vēstuli, kurā norādījis, ka šobrīd valdība aktīvi diskutē par valsts ietekmes palielināšanu lidsabiedrībā "airBaltic", tāpēc līdz brīdim, kamēr valdība nebūs nonākusi pie kāda gala lēmuma, lietu būtu jāatliek.

Taču tiesnesis Mārtiņš Sviķis uzskatīja, ka advokātam tomēr bija jāierodas uz tiesas sēdi, un nolēma viņu par šo kavējumu sodīt. Neierašanos uz tiesas sēdi tiesnesis nodēvēja par necieņu tiesai. Tiesnesis sacīja, ka Civilprocesa likums nosaka - ja lietas dalībnieks, kas nav ieradies tiesas sēdē, nav laikus paziņojis savas neierašanās iemeslu, tiesa var uzlikt šai personai naudas sodu līdz piecdesmit latiem.

Tiesnesis arī norādīja, ka atbildētājs nav izpildījis iepriekš tiesas lemto un nav iesniedzis tiesas pieprasītos pierādījumus - lidostas un Īrijas zemo cenu lidsabiedrības "Ryanair" līgumu. "airBaltic" pārstāvji žurnālistiem otrdien skaidroja, ka uzskata – ar abām lidsabiedrībām noslēgtie līgumi varētu atšķirties un tas ir būtisks pierādījums lietā.

"Ryanair", kas šai lietā ir trešās personas statusā, pārstāvis, advokāts Agris Repšs žurnālistiem sacīja, ka viņi šo līgumu nav tiesai snieguši, jo tas likts darīt atbildētājiem, proti, lidostai Rīgā. Advokāts, jautāts ar ko "Ryanair" līgums atšķiras no "airBaltic" un lidostas līguma, sacīja, ka uz šo jautājumu atbildēt nevar, jo Latvijas lidsabiedrības un lidostas līgumu nav redzējis.

Tihonovs sarunā ar portālu "Delfi" apliecināja, ka, neierodoties tiesā, nav vēlējies izrādīt necieņu. Taču, skaidrojot par tiesas izprasītajiem pierādījumiem, advokāts norādīja, ka prasītājam – "airBaltic" – būtu sākumā pašiem jāmēģina iegūt pierādījumus un, ja tas neizdodas, tad jālūdz to darīt tiesai. Tihonovs norādīja, ka prasītāji nav lūguši šo līgumu no "Ryanair".

Iepriekš tiesas sēdē izskanēja sarunas par abu pušu iespējamu mierizlīguma noslēgšanu, taču, kā otrdien secināja tiesa, šīs sarunas ir iestrēgušas un rezultātus nav devušas.

Pagaidām nav zināms, līdz kuram laikam lietas izskatīšana atlikta.

Jau vēstīts, ka pirms divām nedēļām Rīgas apgabaltiesa apstiprināja izlīgumu, kas pirms dažiem mēnešiem lidostas "Rīga" prasībā pret nacionālo aviokompāniju "airBaltic" par 3,42 miljonu latu parāda piedziņu. Tāpat tiesa atcēla iepriekš piemēroto prasības nodrošinājumu un atbrīvoja no apķīlājuma "airBaltic" pienākošos maksājumus no trešajām personām un naudas līdzekļus kredītiestāžu kontos.

Izlīguma nosacījumi paredz, ka "airBaltic" samaksā parādu un līgumsodu - kopā 7,15 miljonu latu - saskaņā ar abu pušu apstiprinātu grafiku. Parāds tiks maksāts pa daļām - laika posmā no 2014. līdz 2019.gadam.

Jau vēstīts, ka lidosta un "airBaltic" tiesā iepriekš bija izvirzījušas savstarpējus prasījumus par vairākiem miljoniem latu. Lidosta pārmeta aviosabiedrībai nemaksāšanu par lidostas pakalpojumiem, savukārt "airBaltic" uzskata, ka lidostai pārmaksājis 34 miljonus eiro (23,8 miljonus latu), jo ar īru zemo cenu aviokompāniju "Ryanair" noslēgtie līgumi paredz ievērojami zemākus maksājumus par lidostas pakalpojumiem nekā piemēro nacionālajai lidsabiedrībai.

"Air Baltic Corporation" ir dibināta 1995.gadā. Aviokompānijas galvenie akcionāri ir Latvijas valsts (52,6%) un "Baltijas Aviācijas sistēmas" (47,2%). "Baltijas Aviācijas sistēmas" vienādās daļās pieder "airBaltic" prezidentam Bertoltam Flikam un Bahamās reģistrētajai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Lidosta "Rīga" ir Latvijas valstij pilnībā piederošs uzņēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!