Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) administrētās aktivitātes "Augstas pievienotās vērtības investīcijas" ietvaros kopumā noslēgti aptuveni 215 līgumi, tostarp pēdējā – ceturtajā – kārtā atbalstīti 104 projekti, kuru kopējā pieprasītā atbalsta summa sasniedz 78,4 miljonus eiro.

Portāls "Delfi" apkopo informāciju par veiksmīgākajiem projektiem.


Līdz ar aktivitāti plānots rosināt vietējos uzņēmumus ieguldīt zināšanu vai tehnoloģiju intensīvajos projektos, kā arī piesaistīt ārvalstu investīcijas jomās ar augstu pievienoto vērtību, tādējādi veicinot jaunāko tehnoloģiju izmantošanu.

Programmā uzņēmēji var saņemt finansējumu ieguldījumiem pamatlīdzekļos, proti, jaunu iekārtu un aprīkojumu iegādei, kas palīdz uzņēmumam modernizēties, sākt jaunu, ienesīgāku preču vai pakalpojumu ražošanu.

Finiera lokšņu un koka paneļu ražotne


Foto: Publicitātes foto

Kokapstrādes uzņēmuma "Verems" projekta finiera lokšņu un koka paneļu ražošanai kopējā vērtība ir 7,1 miljons eiro, no kuriem 1,53 miljonus eiro tas piesaistījis no Eiropas Savienības finansējuma. 

Projekta mērķis ir paplašināt lielformāta bērza saplākšņu ražošanu, kāpināt ražošanas jaudu, kā arī palielināt produkcijas vērtību, uzstādot jaunu saplākšņu laminēšanas presi un piezāģēšanas zāģi, tādējādi sekmējot rūpnīcas izveidošanu par efektīvu augstas kvalitātes bērza saplākšņa ražotni ar jaudu 35 tūkstošiem kubikmetru gadā. 

Projekta ietvaros paredzēts radīt augsti kvalificētas darba vietas jaunākās paaudzes tehnoloģiju apkalpošanai. Kopumā projekts cels uzņēmuma konkurētspēju, kā rezultātā palielināsies arī uzņēmuma apgrozījums un peļņa.

Astoņu krāsu lielformāta iespiedmašīna


Foto: F64

"Livonija Print" projekta vērtība ir 6,9 miljoni eiro, no kuriem 1,9 miljoni eiro piesaistīti no ES finansējuma. Projekta ietvaros iegādātas četras jaunas tehnoloģiski modernas ražošanas iekārtas: VLF lielformāta četru krāsu iespiedmašīna, divas 8-krāsu lielformāta iespiedmašīnas un integrēta mīksto sējumu iesiešanas līnija ar sanešanu, trīsnazi un stekeri. 

Projekta rezultātā ražošanā tiks ieviesti vairāki jauni produkti - lielizmēra kartogrāfiskie materiāli un ar poliuretāna līmi līmētas biezas grāmatas mīkstos vākos, kā arī būtiski uzlabota esošās produkcijas pašizmaksa un tehnoloģiskā kvalitāte. 

Pievienotā vērtība uz vienu strādājošo tiks palielināta, pārsniedzot 54 tūkstošus eiro uz vienu darbinieku.

Slēdzeņu un eņģu ražotne


Foto: DELFI

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas SIA "Lesjofors Gas Springs" investīciju projekta vērtība ir 282 489 eiro, no kuriem ES finansējumā piesaistīti 127 120 eiro. 

Projekta mērķis ir paplašināt uzņēmuma darbību, nodrošinot jaunāko metālapstrādes tehnoloģiju pārnesi no ārvalstīm, un uzsākt jauna augstas pievienotās vērtības produkta - dinamisko gāzes atsperu ražošanu. Projekta ietvaros paredzēts iegādāties gan āzes atsperu dinamizēšanas līniju, gan gāzes uzpildīšanas iekārtu.

Plānotā projekta īstenošanas rezultātā uzņēmums spēs saražot un piedāvāt auto rezerves daļu tirgus segmenta prasībām atbilstošas kvalitātes produktu, tā palielinot savu konkurētspēju un paplašinot noieta tirgu.

Pamatīga tipogrāfijas paplašināšana


Foto: LETA

SIA "Jelgavas tipogrāfijas" projekta mērķis ir uzlabot uzņēmuma konkurētspēju, ieguldot līdzekļus jaunu tehnoloģiju iegādē, lai ražotu produktus ar augstāku pievienoto vērtību.

Projekta ietvaros plānots iegādāties un uzstādīt divas jaunas iespiedformu izgatavošanas iekārtas un failu apstrādes programmatūru, kas ļaus palielināt produkcijas ar augstāku pievienoto vērtību ražošanu, kā arī nodrošinās platformu jaunu tehnoloģiju attīstībai un uzlabos sadarbības formātu ar pasūtītājiem u.c.

Pirmajā pilnajā gadā pēc projekta īstenošanas - šogad - pievienotā vērtība uz vienu darbinieku plānota 41,9 tūkstošu eiro apmērā. 

Korķu un pīto izstrādājumu ražošana


Foto: Shutterstock

"Latgran" kopējā investīciju projekta vērtība ir 3,3 miljoni eiro, no kuriem 1,28 miljoni ir ES finansējums.  

Uzņēmums attīstījis augstas pievienotās vērtības produkcijas ražošanu - uzsākot korķa,salmu un pīto izstrādājumu ražošanu.

Stiepļu, ķēžu un atsperu ražošana

Foto: LETA

SIA "Lesjofors Springs LV" investīciju projekta vērtība ir nepilni 358 tūkstoši eiro, bet piesaistītais ES finansējums ir 161 tūkstotis eiro.

Pārņemot jaunākās metālapstrādes tehnoloģijas no ārvalstīm, iecerēts uzsākt jauna augstas pievienotās vērtības produktu - vērpes atsperu ražošanu. Projekta ietvaros paredzēts iegādāties speciālu atsperu tīšanas mašīnu, automātiskā atsperu spēka mērīšanas iekārtu un virsmas un profila slīpēšanas mašīnu ar skarienjūtīga ekrāna vadību.

Plānotā projekta īstenošanas rezultātā uzņēmums spēs saražot un piedāvāt atbilstošas kvalitātes produktu ar augsti pievienoto vērtību

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!