Foto: DELFI

Krievijas uzņēmums "Afina Pallada" izteicis piedāvājumu iegādāties akcionāru nesaskaņu plosīto un finanšu grūtībās nonākušo "Liepājas metalurgu" un tajā sākotnēji ieguldīt 30–50 miljonus ASV dolāru (15 – 25 miljonus latu), trešdien vēsta laikraksts "Dienas Bizness".

Laikraksta rīcībā esošajā vēstulē LM problēmu risināšanā iesaistītajām atbildīgajām institūcijām, kuru parakstījis miljards dolāru apgrozošās kompāniju grupas "Afina Pallada" līdzīpašnieks un prezidents Gaids Magakeljans izsaka konkrētu piedāvājumu LM darbības atjaunošanai un izvirza vairākus nosacījumus, piemēram, panākt labprātīgu akcionāru atkāpšanos no akciju īpašuma turēšanas, kā arī nebūtu pieļaujama ostā strādājošā biznesa pārdošana.

Krievijas uzņēmuma pārstāvji plānojot tuvākajās dienās ierasties Latvijā, liecina laikraksta rīcībā esošā informācija.

Finanšu ministrs Andris Vilks laikrakstam atzinis, ka šis varētu būt viens no potenciāliem investoriem LM, bet arī liek saprast, ka investoru iespējams piesaistīt vien tad, ja līdzšinējie akcionāri atsakās no savām akcijām. Pretējā gadījumā ministrs neizslēdz arī LM darbības neatjaunošanu vispār.

Savukārt LM akcionārs Kirovs Lipmans laikrakstam norādījis, ka nevērtē "Afina Pallada" kā nopietnu investoru, jo šim uzņēmumam esot "savas grūtības" un "savi parādi".

"Pallada Alfina" piedāvā visas LM saistības nodot jaunizveidotaijai meitaskompānijai (kurā LM pieder 100%), vienlaikus parakstot ar LM jaunu kredīta līgumu ar atlikto maksājumu uz 10–15 gadiem. Savukārt jaundibinātā meitassabiedrība noslēdz pārjaunojuma līgumus ar visiem kreditoriem ar tādiem termiņiem, kuri pārrunu procesā kopā ar lielākajiem kreditoriem ir jāveic uz tādiem noteikumiem, kuri būtu sinhronizēti ar LM saimnieciskās darbības finansiālajām iespējām pēc rūpnīcas palaišanas. Šis process aizņemtu ilgāku laiku nekā jauna līguma parakstīšana, taču pasargātu LM no tūlītēju kreditoru uzbrukumiem, norāda Krievijas uzņēmums. Tas piedāvā, ka arī ķīlas un citi nodrošinājumi tiek pārjaunoti uz jaunajiem noteikumiem un ieķīlāti par labu meitassabiedrības kredītsaistību izpildei.

LM akciju iegādei no esošajiem akcionāriem "Alfina Pallada" gatava reģistrēt uzņēmumu Latvijā, kas arī nodrošinātu nepieciešamo investīciju apjomu rūpnīcas palaišanai 6–8 mēnešu laikā. Iespējams, tas nozīmē ieguldīt vēl aptuveni 80 miljonus ASV domāru (aptuveni 40 miljoni latu). "Savu investīciju kapitālu mēs esam gatavi pakļaut subordinācijai attiecībā pret esošajiem kreditoriem vai attiecībā pret pārjaunoto kredītlīgumu uz jaunu meitassabiedrību vai arī konvertēt sākotnēji ieguldītās investīcijas kapitālā. Lai tas notiktu arī mūsu sabiedrībai izdevīgā veidā, kā galvenais notikums ir rūpnīcas palaišana ar kontrolētu kreditoru risku caur vienu sabiedrību LM bilancē meitassabiedrības izskatā," vēstulē piedāvā Krievijas kompānija.

Starp "Alfina Pallada" nosacījumiem ir arī norāde uz nepieciešamību sakārtot citus LM darbību ietekmējošus ārējus apstākļus, kā piemēru minot to, ka no valsts pretimnākšanas ir atkarīgi elektrības cenu vai tarifu politikas jautājumi. Pēc kompānijas domām, saglabājot LM kā dzīvu uzņēmumu un vienu no lielākajiem elektrības patērētājiem valstī, ir laikus jādomā par īpašu atlaidi no pamattarifa jau tuvākajā nākotnē. Potenciālais investors arī norāda, ka vēlas ienākt LM, ja ir apturēti tiesvedības procesi un iespējamie kriminālprocesi, kuros LM vai ar to saistītās kompānijas ir kā atbildētājs vai trešā persona.

Iepriekš LM pircēju rindās bija iestājušies vēl citi Krievijas uzņēmumi, tostarp "Daļpolimetall". Tomēr tā piedāvājums neesot bijis pietiekami nopietns, bet, pateicoties šīs kompānijas interesei, par iespējām pirkt LM esot uzzinājis arī Afina Pallada.

Jau ziņots, ka AS "Liepājas metalurgs" akcionāri Serjegs Zaharjins un Iļja Segals savas akcijas kreditoru klubam tomēr vēl nav nodevuši. Zaharjins un Segals gan iesnieguši parakstītus līgumus par sev piederošo "Liepājas metalurga" akciju nodošanu kreditoriem, taču šo līgumu saturs ir būtiski mainīts un kreditoriem nav pieņemams.

Pagājušajā nedēļā kreditoru kluba nolīgtais konsultants "Prudentia" izvirzīja "Liepājas metalurga" akcionāriem Zaharjinam un Segalam ultimātu, saskaņā ar kuru viņiem līdz pirmdienai, 19. augustam ir jānodod kreditoru kluba īpašumā sev piederošās uzņēmuma akcijas.

Lipmans, kurš jau iepriekš paudis gatavību ieguldīt "Liepājas metalurga" glābšanā kreditoru iepriekš prasītos desmit miljonus latu, prasība atdot akcijas neesot izvirzīta. Tā paziņojis pats Lipmans.

Uzņēmums ir nonācis finanšu grūtībās. Kompānijas pamatražošana apgrozāmo līdzekļu trūkuma dēļ ir pārtraukta. Savukārt uzņēmuma lielākie kreditori, tostarp Valsts kase, meklē risinājumus, kā grūtībās nonākušo kompāniju glābt. Gan kreditoru klubs, gan uzņēmuma vadība patlaban meklē kompānijai investoru.

Liepājas tiesa maijā ierosināja uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesa lietu un uzdeva līdz 26.jūlijam iesniegt kompānijas glābšanas plānu. LM tiesai iesniedza lūgumu pagarināt plāna iesniegšanas termiņu par mēnesi, ko tiesa apmierināja. TAP paredz arī to, ka "Liepājas metalurgam" būs vairāku gadu laikā jāatmaksā Valsts kasei līdzekļi par uzņēmuma vietā atmaksāto kredītu "Unicredit", turklāt par to vēl būs jāmaksā procenti.

LM ir lielākais darba devējs Liepājā - kompānija nodarbina aptuveni divus tūkstošus cilvēku. Uzņēmuma akcijas kotē "NASDAQ OMX Riga" otrajā sarakstā. Kompānijas lielākie īpašnieki ir privātpersonas - Zaharjins, Segals un Lipmans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!