Foto: LETA
Preses izdevumu tirgotājs SIA "Plus punkts", kuram nesamaksātu rēķinu dēļ apturētas preses piegādes, vaino dāņu investoru naudas līdzekļu iespējamā izkrāpšanā un patlaban gatavo dokumentus, lai tiesā iesniegtu savu maksātnespējas pieteikumu, portālu “Delfi” informēja uzņēmuma valdes locekle Tatjana Takčidi.

Viņa norāda, ka 2012.gada decembrī SIA "Plus Punkts" īpašnieks "Ibofa Establishment" noslēdza līgumu par SIA "Plus Punkts" 100% kapitāla daļu pārdošanu dāņu investoram, kuru pārstāvēja uzņēmējs Lars Lundgaards Simonsens, kurš darījuma nodrošināšanai piesaistīja AS "SEB banka" finansējumu.

Kopējā darījuma summa saskaņā ar līgumu bija 6,5 miljoni eiro, taču līdz šim pirkuma līguma noteikumi nav izpildīti, un tāpēc "Ibofa Establishment" apturēja darījumu un atjaunoja kontroli pār SIA "Plus Punkts" kapitāla daļām.

Uzņēmuma pārstāve uzsver, ka aina, kas atklājusies, iepriekšējam īpašniekam atjaunojot kontroli pār SIA "Plus Punkts" daļām, bijusi šokējoša. Izrādījies, ka kopš pirkuma līguma noslēgšanas pircējs SIA "Plus Punkts Holding Ltd", kuru pārstāvēja Simonsens, ilgstošā laika posmā nespēja izpildīt darījuma konta līguma nosacījumus, kas paredzēja pirkuma maksas izmaksu "Ibofa Establishment". Turklāt "SEB banka" visu šo laiku "ar optimismu atbalstīja Simonsena ieceres, un bija pilnībā droša par dāņu investora finanšu pietiekamību un par sekmīgu darījuma noslēgšanu".

"SEB banka" vairākkārt uzsvērusi, ka minētā darījuma īstenošanu atbalstīs tikai, ja SIA "Plus Punkts" kapitāldaļu pircējs būs Simonsena pārstāvēts uzņēmums SIA "Plus Punkts Holding Ltd", paziņojumā presei norāda Takčidi, atzīmējot, ka tas izraisījis zināmu neizpratni par "SEB bankas" attieksmi pret darījumu.

Saskaņā ar darījuma konta līguma nosacījumiem "Ibofa Establishment" 2013.gada 28.martā pārreģistrējusi SIA "Plus Punkts" 100% kapitāla daļas jaunajam īpašniekam SIA "Plus Punkts Holding Ltd", ko pārstāvējis Simonsens, kā arī nodevusi "SEB bankai" visas komercķīlas.

Darījuma konta līgumā paredzētajā termiņā "Ibofa Estabilshment" nav saņēmusi neko no pirkuma maksas, turklāt darījuma konta līguma termiņi vairākkārt tikuši pagarināti. Tikai šā gada 9.jūlijā banka refinansējusi SIA "Plus punkts" saistības 3,55 miljonu eiro apmērā, tādējādi izpildot daļu no pirkuma līguma noteikumiem par pirkuma maksas samaksu.

Pārējās pirkuma summas daļas samaksa saskaņā ar vienošanos tika paredzēta vairākos maksājumos ar atliktu termiņu. "Plus punkts" norāda, ka "Plus Punkts Holding Ltd" un Simonsens neesot pildījuši arī atliktā maksājuma noteikumus.

Pēc atkārtotiem brīdinājumiem par darījuma apturēšanu, kā arī atklājot, ka "Plus punkts" pārstājis maksāt piegādātājiem, "Ibofa Establishment" pieņēmis lēmumu apturēt darījumu un atjaunot kontroli pār SIA "Plus punkts" kapitāla daļām.

Kontroles atjaunošanas brīdī, šā gada augusta beigās SIA "Plus Punkts Holding Ltd" nebija samaksājis uzņēmumam "Ibofa Establishment"pirkuma maksu 2,42 miljonus eiro, bet SIA "Plus Punkts" apgrozāmajos līdzekļos trūka vairāk nekā 1,2 miljoni latu.

Analizējot SIA "Plus punkts" finanšu rādītājus konstatēts, ka pēdējo sešu mēnešu laikā, kad uzņēmumu kontrolēja dāņu investors Simonsens, "neprofesionālas uzņēmuma saimnieciskās darbības organizēšanas rezultātā uzņēmums ir darbojies ar ievērojamiem zaudējumiem", norāda uzņēmuma pārstāve.

Turklāt konstatēts, ka uzņēmumā ne tikai nav ieguldīti apgrozāmie līdzekļi, kā to iepriekš solījis dāņu investors un kā paziņojumā presei norādījusi AS "SEB banka", bet no uzņēmuma "neskaidrā virzienā" ir aizplūduši arī ievērojami finanšu līdzekļi.

Tāpat vairākus mēnešus nav maksāts arī vairākiem preču un pakalpojumu piegādātājiem.

Ņemot vērā šos apstākļus, SIA "Plus punkts" faktiski ir nonācis līdz situācijai, kad var runāt par maksātnespēju, un šobrīd tiek gatavoti dokumenti maksātnespējas pieteikuma iesniegšanai tiesā.

Pēc SIA "Plus punkts" kapitāldaļu īpašumtiesību atjaunošanas uzņēmumam "Ibofa Establishment", dāņu investora pārstāvis Simonsens ne tikai nav mēģinājis glābt darījumu un vienoties par pirkuma maksas samaksu, bet ir arī "organizējis un veicis SIA "Plus punkts" mantas un naudas līdzekļu zādzības lielos apmēros", paziņojumā medijiem apgalvo Takčidi.

Par šo faktu SIA "Plus punkts" vadība jau ir vērsusies Valsts policijā un prokuratūrā ar iesniegumiem par krimināllietas ierosināšanu.

SIA "Plus Punkts" dibināta 1996.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 1 572 594 lati. Uzņēmums nodarbojas ar dažādi sīkpreču un preses tirdzniecību 157 tirdzniecības vietās visā Latvijas teritorijā.

Jau vēstīts, ka iepriekš ar "Plus punkts" līgumu lauzis uzņēmums "Maxima", bet preses piegādātāji pārtraukuši preses piegādes.

Tāpat līdz šim jau slēgt
i vairāki uzņēmuma veikali
.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!