Foto: DELFI

Valsts kontroles (VK) revīzija atklājusi, ka ''Pasažieru vilciens" (PV) nav izdarījis visu nepieciešamo, lai pilnībā izskaustu, iespējams, nepamatoti izsniegto "bezmaksas biļešu" skaitu, svētdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

VK revīzija atklājusi, ka pastāv būtisks risks saistībā ar nelikumīgu valsts budžeta līdzekļu izmantošanu. Raidījums norāda, ka, piemēram, Olaines stacijas pirmajā kasē regulāri dažu minūšu laikā izsniegtas 24 un 20 braukšanas biļetes ar 100% maksas atvieglojumu. Savukārt citas darbinieces Olaines stacijā ļoti īsā laikā šādas invalīdiem domātas biļetes nav izsniegušas. Līdzīgi iespējamie pārkāpumi konstatēti arī citās stacijās.

Pērn PV pārvadājis 1 453 106 pasažieru ar 100% maksas atlaidi, un par to kompensācijā no valsts saņēmis 2 112 486 eiro.

PV pasažieru pārvadājumu departamenta vadītājs Ivars Zaļais "de facto" norādījis: "Pasažieru vilcienam" ir trīs finansēšanas avoti – biļetes, samaksa par bezmaksas pasažieru pārvadāšanu un valsts dotācija. Visas šīs 3 pozīcijas, saskaņā ar līgumu, sedz visus PV zaudējumus. Biļetes par naudu ir tik, cik ir, maksa par bezmaksas pasažieru pārvadāšanu, ja viņa būs mazāka, lielāka būs dotācija, viņa būs lielāka – mazāk būs dotācija. Tāpēc mums kompānijai, principā, ir pilnīgi vienalga."

Raidījums norāda, ka līdzīga situācija novērota jau iepriekš, kad, rodoties aizdomām par krāpšanos, ''Autotransporta direkcija'' 2012. gada decembrī neizmaksāja dotāciju PV 200 000 latu apmērā. Tika arī noteikts, ka turpmāk cilvēkiem ar īpašām vajadzībām domātajās biļetēs jāraksta invalīda apliecības numurs, bērniem – dzimšanas gads.

Valsts kontroles padomes locekle Laura Graudiņa "de facto" norādījusi: ''Kopējā tendence ir uzlabojusies, jo mēs redzam, ka 2014.gadā šī te pieprasītās dotācijas apmērs ir samazinājies par vienu miljonu, kas ir milzīgs apjoms, vai ne? Tur var būt vairāki izskaidrojumi. Pirmkārt, ka šie cilvēki, kuriem paredzēti šie atvieglojumi, iespējams, tik daudz vairs nepārvietojas ar pasažieru vilcienu, bet otrs apstāklis ir tāds, ka, iespējams, šis miljons ir tas, kuru mēs varam nosacīti norakstīt uz vājo kontroles sistēmu."

2012.gadā PV no valsts kopumā saņēmis teju 32 miljonus eiro, 2013.gadā valsts atbalsts bijis mērāms gandrīz 53 miljonos eiro, vēsta raidījums.

Personām ar I un II invaliditātes grupu, pirmsskolas vecuma bērniem, bāreņiem un politiski represētām personām pienākas biļete ar 100% maksas atvieglojumu. Viņu braucienus, dotācijas veidā PV, apmaksā valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!